Közélet

2017.07.01. 12:46

Elismeréseket adtak át Semmelweis-napja alkalmából Dombóváron

A magyar egészségügy napját, a Semmelweis-napot ünnepelték pénteken a dombóvári kórház kápolnájában.

Hanol Erzsébet ([email protected])

– Valamennyien Semmelweis Ignácnak köszönhetjük az életünket – kezdte az anyák megmentőjéről szóló előadását prof. dr. Szabó István, a pécsi Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika professzora a dombóvári Szent Lukács Kórház pénteki Semmelweis-napi ünnepségén. Elmondta, hogy Semmelweis Ignác a bécsi egyetemen tanult 1837-től, és innen a bécsi kórházba vezetett az útja, ahol tanársegéd lett Klein professzor mellett, aki amiben csak tehette, akadályozta Semmelweis törekvéseit. Sőt, kollégái sem könnyítették a dolgát.

Rendkívül magas volt akkoriban a gyermekágyi láz miatt bekövetkezett halálozások száma. Volt olyan év, hogy az anyák 31 százaléka életét vesztette emiatt. Semmelweis mindenképpen megoldást szeretett volna találni a problémára. Rájött, hogy az orvosok, medikusok kézfertőtlenítés nélkül végeztek vizsgálatokat, fertőzést okozva ezzel. Semmelweis ezért kötelezővé tette a kézmosást, és azt is felfedezte, hogy a klór a megfelelő fertőtlenítő. Ennek köszönhetően jelentős mértékben csökkent a halálozások száma.

– A legnehezebb és a legszebb dolog a szülészeten dolgozóké. Az emberek legdrágább kincsüket bízzák ránk, ezért tudásunk legjavát kell adnunk – mondta végül prof. dr. Szabó István.

Előadását követően dr. Tóth Tamás vezető főorvos, Pajcsics Lászlóné főnővér és Kunné Kardos Éva védőnő mutatta be a dombóvári kórház Baba-barát címet viselő szülészet-nőgyógyászati osztályát. Az elismerést 2009 óta tudhatja magáénak az intézmény.

Az előadásokat követően dr. Kerekes László főigazgató elismeréseket adott át, majd zárásként Zelcsényi Zsófia, Fenyvesi Gábor gitárjátékával kísérve adott elő dalokat.

Kórházi elismeréseket adtak át

Az év orvosa díjat dr. Papp János főorvos (sebészet) kapta, az év szakdolgozója pedig Pajcsics Lászlóné vezető ápoló (szülészet-nőgyógyászat) lett. Szent Lukács Emléklappal ismerték el dr. Mojzes Jenőt (bőrgyógyászat), Török Katalin szakasszisztenst (kardiológia), Póth Gyöngyi vezető ápolót (sebészet), Torma Lajos műtőssegédet, Jánosné Nagy Erzsébet előadót (bérszámfejtés), Bernáth Sándorné asszisztenst (Tamási Rendelőintézet, sebészet). Főorvosi kinevezést vett át az ünnepségen dr. Varga Tamás szülész-nőgyógyász, illetve köszöntötték Prehalek Juditot, a Tamási Rendelőintézet vezető asszisztensét, aki a kamarai ünnepségen Semmelweis Díjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!