Gemenc

2017.09.12. 11:30

A kertek alatt található a csoda, a Taplós Nomádia madárles

Három vállalkozó kedvű természetfotós a nyugalom szigetét valósítja meg a civilizációtól öt kilométerre egy félhektáros területen.

Balázs László, fotós: Makovics Kornél

Annak ellenére, hogy a természetfotósok mindegyike más-más aspektusból közelíti meg a dolgokat, nem széthúzó társaság. Ezt az alapigazságot támasztja alá, hogy a közelmúltban összefogással megépült Gemenc első fix fotóslese. A magánkézbe került taplósi gátőrház mellett, a Sió és a Holt-Duna ölelésében – a kiváló együttműködő partnernek bizonyuló Gemenc Zrt., Duna–Dráva Nemzeti Park és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság territóriumainak szomszédságában – lett kialakítva a fotósbungaló.

[embed]]

– Ártéri területen az állandóan változó vízszint miatt nem lehetett volna megépíteni a lest – mondja Hanol Gábor, aki korábbi évek gyakorlatát és tapasztalatait felhasználva jegyzi a „kukkoldát.” – A les a gátőrház szomszédságában, a világ zajától távol, vaddohánnyal benőtt erdőszéli tisztáson gödörbe emelt fabódé. Az egyszerre akár három fotóst is befogadó búvóhelyet a madarak és vadak szeme elől – belülről átlátszó, kívülről pedig tükröződő – detektívtükör tartja takarásban. A Taplós Nomádia Face­book-oldalára feltöltött videókon dokumentáltuk a munkálatok minden egyes mozzanatát. Egy kezdő is kis objektívvel gyönyörű képeket tud készíteni, a profik pedig bármit megörökíthetnek.

A les kialakításánál fontos követelmény volt, hogy egyrészt a háttér lehetőleg legyen homogén, mert az néz ki jól a fotókon, gyönyörűen kirajzolódnak a természet színei, másrészt úgy van tájolva, hogy a fürdőző madarakat szemből világítsa meg a lemenő nap. Cserkelni, a nádban elbújva is tudnak fotózni a kemény városi férfiak, de esélyesebb jó képet lőni úgy, hogy láthatatlan vagy, közel tudsz lenni a természethez – avat be a madárfényképezés gyakorlatába Hanol Gábor. A fácánkerti férfi hangsúlyozza, a természetfotózás a horgászat mellett a koronglövészetre is hasonlít, hiszen a katatón állapotot időnként villámgyors mozdulatokkal kell megszakítani. Ez maga a fotózás: ha megjelenik a madár, akkor muszáj szélsebesen mozgatni a kamerát.

Alexandra Maneát olyan üveglap választja el a külvilágtól, amelynek egyik oldala tükrös

– A hely specialitásából adódóan sok az énekes madár az érintetlen, Natura 2000-es besorolású területen, partszakaszon – vette át szót Alexandra Manea, akinek a neve íjászberkekben is jól cseng. – Nekik fürdőzési lehetőségük nem volt, így egyre nagyobb számban keresik fel a helyet. A siklók, békák már beköltöztek, sőt már ragadozó madarak is figyelik az itatót. Mivel az elmúlt hónapokban komoly munkálatokat végzett Gábor és Makovics Kornél, kis időnek még el kell telnie, míg a környezet visszavadul.

A Tolna Tájak ÍE elnöke hozzátette: gyerekkora óta fotózik, de csak nemrég kezdte el megmutatni a képeit szélesebb körben. Ötéves procedúra után jutott hozzá a területhez és gátőrházhoz, amelyet most megpróbál a saját ízlése szerint, a természetfotósok igényeihez alkalmazkodva rendbe tenni.

– Régi vágyam volt egy les. Amióta hárman összeismerkedtünk, a fotózás mellett Gemenc, valamint a természet szeretete összeköt minket – hangsúlyozta Alexandra Manea. – Azt szoktam mondani, a kertek alatt található a csoda, Taplós Nomádia. A „Gemenc mindenkié” Facebook-oldalra töltjük fel a fotóinkat, videóinkat. Egyesületünk még nincs, de ami késik, nem múlik. Terveink persze vannak. Szeretnénk neves, nagy tudással rendelkező természetfotósok bevonásával workshopokat tartani. A két faházban és a gátőrházban maximum hat embernek tudok szállást biztosítani. Azt vallom, hogy a minőség a lényeg: az jöjjön ide, aki alkalmazkodni képes és ide való!

A nomád környezetben mindenki kipróbálhatja önmagát, megismerheti személyisége legrejtettebb vonásait. A birtokra való bejutást három kilométeres vízi úton tervezi kenuval. A területen sokféle aktív pihenési lehetőség kínálkozik: a vendégek megismerkedhetnek az íjászattal, a hely művészeti táborok szervezésére is alkalmas, a horgászok jó helyet találhatnak maguknak, és igény esetén vadászatot is szerveznek.

„Vissza a természethez” – Rousseau természetelvű pedagógiájának jelszava nem arra utal, hogy vissza kell térni az eredeti ősállapothoz, hanem csak a civilizáció káros hatásaitól kellene megválnia az emberiségnek. Taplóson az ember szinte kedvet kap ahhoz, hogy négykézláb járjon.

– A természet minden rezdülését átvéve, azért vagyunk a Földön, hogy éljünk. Emberként óvnunk, védenünk kell környezetünket – kiemelten kezelve a természetvédelem ügyét –, ha nem vigyázunk rá, nem sokáig lesznek ilyen helyek – húzta alá Alexandra Manea.

A világhírű magyar származású fotós, Robert Capa állítólag több interjúban is megismételte: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Taplós Nomádiában a kémény nagyságú objektívek olyan közel hozzák az élővilágot, hogy bele sem fér a képbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!