Szent Vér Kegytemplom

2017.09.23. 19:55

Különleges kegyhely

Mintegy kétezren vettek részt a múlt hét végi bátai búcsún. A templom melletti domboldalon már a Keresztút, a Könnyek útja és a Királyok útja is várja a zarándokokat. A stációk domborműveit Tövisháti Béla készítette.

Wessely Gábor

Az ország egyetlen szent vér kegyhelye Bátán található. Valaha ez Máriagyűddel egyenrangú zarándokhelynek számított. A Szent Vér Kegytemplomot egykor hívők ezrei keresték fel. A régi idők most visszatérni látszanak, az elmúlt hét végi búcsún mintegy kétezren vettek részt. Az eseményre minden évben a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepét (szeptember 14.) követő szombaton kerül sor.

A szocialista érában megkopni látszott a hagyomány, s csak jóval a rendszerváltás után, 2014-ben „fedezték fel” újra a zarándokhelyet, Udvardy György püspök és Sümegi József diakónus (a Szent Vér Kegyhely őre) aktivitásának köszönhetően. Ekkor egy sokpapos nagymisét tartottak, melynek főcelebránsa Bábel Balázs kalocsai érsek volt. A szertartással hívták fel a figyelmet a következő évi jubileumra, a 600 éves évfordulóra.

Szent László király már 1093-ban bencés apátságot alapított Bátán, de zarándokhellyé csak 1415 után vált a település, miután a csoda híre bejárta a keresztény világot: az oltáriszentségben megjelent Krisztus vére.

Krisztus öt sebének állítanak emléket a Könnyek útja stációi

A 600 éves jubileum kapcsán a templom környékét is elkezdték jelentős zarándokhelyhez méltó módon kialakítani.

Ebben nagy szerep jutott Tövisháti Bélának. A paksi múzeum restaurátora először a Keresztút 14 stációjának domborműveit készítette el fagyálló kerámiából. Ez már az évfordulóra, 2015-re megvolt. Egy évvel később állították fel a Könnyek útja öt állomását, az idén pedig a Királyok útja készült el, tíz uralkodó portréjával.

A Könnyek útjára a Keresztút 12. stációja után (Jézus meghal a kereszten) térhet rá az imádkozó zarándok. Ez az öt állomás Krisztus öt szent sebének állít emléket. S azt követően vissza lehet térni a Keresztút 13. és 14. stációjához, vagy végig lehet sétálni a Királyok útján. Bátán a történelmi idők során tíz király fordult meg Szent Istvántól Szapolyai Jánosig. Az ő arcmásaikat készítette el Tövisháti Béla, időtálló, időjárásálló anyagból. A bátaihoz hasonló zarándokösvény, Könnyek útja sehol máshol nem található a keresztény világban. Helyi különlegesség.

A kegyhely szépítgetése jövőre is folytatódik. Tervezik a templom teljes külső és belső felújítását, a plébánia korszerűsítését, továbbá szabadtéri oltár és térburkolat készítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!