hagyomány

2017.09.13. 20:00

Tánc és hagyomány: a Jóisten ezt az utat jelölte ki számukra

Streer Tamás és felesége Horváth Mária 50 éve házas- és 45 éve táncospár. Szeptember 23-án Szentendrére, szeptember 30-án a faddi szüreti bálba mennek a bogyiszlói néptáncosokkal. 

Wessely Gábor

Ötven éve egy pár Streer Tamás és Streer Tamásné (Horváth Mária), de náluk ez nem csak annyit jelent, hogy 1967-ben összeházasodtak. Néptáncosokként is egy párt alkotnak; igaz, úgy „csak” 45 éve, 1972 óta.

Mindketten a népművészet mesterei. Streer Tamásné 1993-ban, Streer Tamás 2008-ban kapta meg ezt a címet, a bogyiszlói népi hagyományok őrzéséért, ápolásáért, néptáncos múltjukért. Néha még ma is fellépnek, a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület – korábbi nevén Bogyiszlói Szövetkezeti Népi Együttes – programjain. Többnyire azonban szervezői, oktatói, koreográfusi teendőket látnak el.

Hivatalosan 1976-ban alakult meg az együttes. A létszám általában negyven körüli, de volt már az évek során összesen közel háromszáz tagjuk és ötszáz fellépésük. A helyi falunapok állandó közreműködői. Hazai rendezvények gyakori szereplői – szeptember 23-án Szentendrére mennek, szeptember 30-án a faddi szüreti bálba –, s már Európát is bejárták keresztül-kasul, Finnországtól Olaszországig és Görögországtól Franciaországig. És még egy jubileum: húsz éve, 1997-től Bogyiszló német partnertelepülése Schliz. Ez a kapcsolat táncos alapokra épült.

Kölcsönösen fellépnek egymás rendezvényein az ottani és az itteni hagyományőrzők.

Streerék élete gyakorlatilag a hagyományőrzésről, azon belül a néptáncról szól. Sokat köszönhet nekik Bogyiszló. Házasságkötésük után egy darabig ott éltek, aztán Tolnán építkeztek, és 1971-ben átköltöztek. Mindketten hívő családban nevelkedtek, nem csoda hát, hogy templomi szolgálatot is vállaltak. Streer Tamás a tolnai egyházközség világi elnöke volt 2008-2015-ig, a felesége pedig kántorkodik.

Gyerekük nincs, azt mondják: más utat jelölt ki számukra a Jóisten. Ennek az útnak olyan állomásai vannak, mint utánpótlás-nevelés, hagyományápolás, fellépés-szervezés, gyűjteményképzés és kiállítás. A bogyiszlói együttes vezetője 1981 óta Streer Tamásné. Közel tíz éven át óraadó táncoktató volt a helyi általános iskolában.

Az öregekkel is foglalkozott, felkereste, beszéltette, énekeltette őket. Másfajta gyűjtést is folytatott. Összeszedte – sokak segítségével – a paraszti kultúra emlékeit.

A tájház – megint egy kerek évforduló – tíz éve, 2007-ben nyílt. Az együttesi szoba pedig 25 éve látogatható a bogyiszlói művelődési házban. Ebben a kitüntetések, díjak, emlékek, ereklyék tekinthetők meg.

Elismerések az együttesnek és a házaspárnak

Első ezüst minősítésüket 1978-ban szerezték Pécsváradon, s azóta számos arany és kiváló minősítéssel, továbbá néhány nívódíjjal is gazdagodtak. Trófeáik között van mintegy 250 oklevél, valamint közel ugyanannyi serleg és más emléktárgy. A Streer házaspár megbecsültségét is számos elismerés jelzi. Streer Tamás egy 1998-as táncversenyen, az ismert koreográfus, Vásárhelyi László különdíját nyerte el. Streer Tamásné pedig megkapta a Bogyiszló Díszpolgára címet, 2004-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!