Képzés

2021.12.16. 10:29

Az elvándorlással szemben veszi fel a harcot a megyei önkormányzat

Falu- és tanyagondnoki képzés kezdődött szerdán Szekszárdon a Tolna Megyei Önkormányzatnál, hogy jövőre a kisebb falvakban, tanyákon, ahol nehéz a közösségi közlekedés, nehezebb az alapvető igényeknek kielégítése, javítsák az ott élők helyzetét.

Sz. L.

Fotó: Makovics Kornél

Falugondnoki szolgáltatás az ezer lakosúnál kisebb településeken lesz, tanyagondnoki szolgáltatást pedig a négyszáznál kevesebb, de hetvennél több lelket számláló településeken működik majd. 

A megyei önkormányzat tanácstermében húszan hallgatták az előadásokat, készültek a feladatra, amelyről Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke beszélt. Elmondta, világszerte az tapasztalható, hogy a kisebb települések fejlődése, gyarapodása elmarad a nagyvárosokban tapasztalhatóhoz képest. 

Ez pedig arra ösztönzi az ottani, leginkább a fiatalabb generációt, hogy elköltözzön onnan. Ezt a káros folyamatot kívánják mérsékelni, megállítani azzal, hogy az ott élők helyzetét segítőket képeznek, hogy az elvándorlást cserélje fel a helyben maradás, hogy helyben boldoguljanak az emberek. A kisebb települések elnéptelenedésének megállításához fontos, hogy az életkörülmények javuljanak. Ennek megvalósítói nehéz feladatot vállalnak. 

Munkájukhoz biztosít anyagi forrást a kormány, s emellett segítséget ad az Európai Unió is, de nekik kell tartani majd a kapcsolatot a hivatalokkal, intézményekkel, vállalatokkal, vállalkozásokkal, figyelni a lakók szociális helyzetét, s ha kell, javítani azt. Megismerve a településen élőket, összetartó, egymást segítő emberek közösségévé kell szervezni a lakókat, megállítani a világszerte tapasztalható elidegenülési folyamatot.

Borítóképünkön: Fehérvári Tamás köszöntötte a kezdődő tanfolyam résztvevőit 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!