Gasztromegye

2021.12.26. 20:00

Hamisítatlan teveli receptet osztott meg Erzsi néni

A 2021-es év utolsó, 28. adásával jelentkezett december 24-én a Tolna Megyei Önkormányzat és a Civil Legátus Egyesület közös produkciója. A karácsonyi Gasztromegye műsort Tevelen rögzítették, ahol az ünnepi asztal elmaradhatatlan fogásai kerültek terítékre.

Munkatársunktól

Szeretetteljes fogadtatásban volt része Tevelen a Gasztromegye csapatának.

Fotó: Beküldött fotó

Gyönyörű helyszínről, a Jáhn Pincéből köszöntötte a nézőket az adás elején a modern létesítmény tulajdonosa, Jáhn Bálint, valamint a Gasztromegye sorozat műsor- és projektvezetője, Vizin Balázs. – 2017-ben láttunk hozzá az építkezéshez édesapám ötlete alapján – kezdte a beszélgetést Jáhn Bálint. Megjegyezte, azóta már sokan megtekintették a pincét, például azokon a jó hangulatú programokon, amelyeket az elmúlt időszakban szerveztek. 

A stábot vendégül látó helyi vállalkozó által összeállított finom kóstolót követően már a Székely Házból jelentkezett a műsorvezető János Józsefné társaságából. Erzsi néni a hamisítatlan, karácsonykor is nagy népszerűségnek örvendő teveli töltött káposzta (galuska) receptjét osztotta meg Balázzsal, illetve a kedves nézőkkel. 

– A mi szüleink annak idején még galuskának hívták ezt az ételt – idézte fel Erzsi néni, majd rögtön hozzá is kezdett az alapanyagok felsorolásához: fonnyasztott és vágott káposzta, só, kapor, babérlevél, csombor, természetesen darált hús, rizs, hagyma, pirospaprika, őrölt bors, paradicsomlé, füstölt csülök, sertésköröm – csak a legfontosabbakat említve. Jó kezekben volt az ünnepi étel elkészítése, ugyanis Erzsi néni rendszeresen dobogós helyezéseket ér el a különböző főzőversenyeken, például a község legnagyobb rendezvényén, a Galuska Fesztiválon is. 

Nem csak az előbbi példa okán ment biztosra a műsorvezető, amikor ezt a kijelentést tette, hiszen a teveliek – jó vendéglátóként – már ínycsiklandozó káposztával várták az érkező stábtagokat, akik megköszönve a figyelmességet, meg is kóstolták azt. – Ha ez, aminek most állunk neki, legalább olyan jó lesz, mint az „üdvözlő falat”, akkor egy újabb ruhamérettel és remek recepttel gazdagodunk – mondta humorosan Vizin Balázs. 

Csapatmunka volt a javából, mert az időközben a cserépedénybe gondosan belehelyezett fagyitölcséres gombócokat Erős Pál várta az udvaron befűtött kemencénél. Pali bácsi a helyi székelykör elnökeként nem először vett részt közösségi programon. Sőt, örömmel mesélte, hogy a szívügyüknek tekintett székely hagyományok megőrzése és átörökítése mellett előszeretettel szerveznek olyan eseményeket, amelyek megmozgatják a tevelieket. 

A Gasztromegye csapat napja is mozgalmas volt, hiszen a szép völgységi település megannyi értékkel és tehetséges, szorgalmas emberrel büszkélkedhet. A forgatás során ellátogattak a Veres Pincéhez, ahol a két vezető: Melinda és férje, Róbert várta nagy szeretettel és ajándékkal a stábtagokat. Nem volt ez másként Nagy Zoltán méhésznél és Fazekas Márton gyümölcstermelőnél sem.

Visszatérve a konyhába, két újabb ünnepi finomság elkészítését láthatták a nézők. Salamon Istvánné, Teri néni a hagyományos diós, mákos és túrós, míg Ferencz Éva a mézeskalács receptjét, apró fortélyait osztotta meg a jelenlévőkkel. Mindhárom ételnek nagy sikere volt az esti kóstoláson, a Gasztromegye csapata pedig hálásan megköszönte a szívélyes fogadtatást és azt a sok élményt, amit a forgatás jelentett számukra. 

Jövőre folytatódik a népszerű műsor

Ameddig az ételek készültek, Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke Fazekas Attila polgármesterrel sétált egyet a településen, megtekintve a folyamatban lévő beruházásokat, és beszélgettek a község eddigi eredményeiről, további terveiről is. Tevel polgármestere örömmel számolt be arról, hogy sikeres időszakot tudhatnak maguk mögött. 

– Minden eddiginél több, mintegy 900 millió forint pályázati forrás érkezett Tevelre az elmúlt két évben – fogalmazott. Orbán Attila arról biztosította a község vezetőjét, hogy akárcsak Tolna megye többi települése, Tevel is számíthat a megyei önkormányzat segítségére. A műsorvégi ünnepi köszöntőjében Orbán Attila pedig azt mondta, hogy sok értéket mutathatott meg 2021-ben a Gasztromegye. Jövőre is folytatódik az ízutazás, de addig is áldott, szép karácsonyt és boldog új esztendőt kívánt a nézőknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!