Az állatorvos válaszol

2021.12.17. 10:20

Túleheti-e magát a kutya?

Az ünnepi időszakban megnő az emberek élelmiszer-fogyasztása, ezáltal a házi kedvencek táljába is gyakran jut több étel, hadd legyenek ők is boldogok.

B. M.

Forrás: Shutterstock

A húsevő állatok, főleg a kutyák, szerencsések abból a szempontból, mert túlevés esetén könnyen kihányják az ételt. Ez nem jelent feltétlenül betegséget, sőt, nem ritka, hogy az emésztetlen ételt újra megeszik, esetleg alaposabban megrágva. Ha azonban hányással nem szabadulnak meg a feleslegtől, az elfogyasztott ételtől függően különböző emésztőszervi problémák jelentkezhetnek – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa. 

Gyakori a gyomorirritáció, esetleg gyulladás, amikor az állat többször is hány, (gyakran nem csak ételt) és ez eléggé megviselheti. Különösen a fűszeres és tartósítószeres élelmiszer okozhat ilyen problémát. Jó tudni, hogy az emberi élelmiszerekben egyik leggyakrabban használt tartósítószer, a nátrium benzoát (sodium benzoate), allergizáló, toxikus, más vegyületekkel együtt esetleg rákkeltő hatású, az egyes húsokban lévő nitrinek (pác) pedig úgyszintén. 

A bélbe jutva, a nem megfelelő (túl sok, túl zsíros, fűszeres, vegyszeres) táplálék banális hasmenést, vagy következményes bélgyulladást is okozhat. Mivel a szervezet így próbál megszabadulni a káros anyagoktól, a hasmenést nem szabad különféle gyógyszerekkel megakadályozni, legalábbis nem az elején. Ismétlődő hányás és hasmenés esetén javasolt állatorvoshoz fordulni, főleg, ha az állatnál bágyadtság, gyengeség is jelentkezik. 

Címkék#kutya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!