napozás

2018.07.16. 07:00

A napozás hasznos, leégni viszont tilos

A napfénynek sokféle jótékony hatását ismerjük, javítja kedélyállapotunkat, vérnyomáscsökkentő, erősíti a csontokat, és segíti a minőségi alvást. A napozásnak van azonban veszélyes oldala is, így a bőrünkre különösen nyáron kell vigyáznunk.

Budavári Kata, fotó: Mártonfai Dénes

Napozni lehet, leégni szigorúan tilos – mondja dr. Bajor Klára szekszárdi bőrgyógyász. A napozással, csakúgy mint sok más tevékenységgel kapcsolatban a lényeg, hogy mértékkel tegyük. A túlzott napozás és a bőr idő előtti öregedésének kapcsolata, valamint a bőrrákok kialakulása közötti összefüggés ma már egyértelműen bizonyított.

– A felhólyagzott, leégett bőr a nagy fájdalmon kívül később jelentkező károsodásokat is okoz, csúnya, maradandó szeplőket, bőrrákra való hajlam kialakulását, főként azok esetében, akiknek anyajegyes a bőrük. A déli napsütést pedig mindenkinek kerülni kell – figyelmeztet az orvos.

Hozzáteszi, ez nem azt jelenti, hogy délelőtt tíz és délután három óra között ki kellene ürülnie a strandnak, csupán azt, hogy a déli órákban az árnyékba kellene húzódni.

A saját bőrtípusunk milyenségével is tisztában kell lennünk. A nagyon fehér bőrűek csak 50+-os naptejjel merészkedjenek ki, a sötétebb bőrtípussal bírók, akiknek már valamelyest lebarnult a bőrük 10-15-20 faktoros krémmel kenjék magukat. – Egyetlenegy típusnak kell teljesen tartózkodnia a napozástól. Aki nagyon fehér bőrű, szőke, világos szemű, és a bőre csak pirosodni tud, ne is kísérletezzen a napozással – figyelmeztet Bajor Klára.

Jó hír, hogy késő délután már nyugodtabban élvezhetjük a közvetlen napsugarakat is. A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a víz és a szeles idő megtévesztő tud lenni, hiszen csökkentik a testhőmérsékletünket, és ezért sokáig nem vesszük észre azt sem, ha leégünk. Tévhit továbbá, hogy szűrt fényben, illetve egy fa alatt állva nem lehet leégni.

Nem szabad napoztatni az egy évesnél fiatalabb babákat. A gyermekek bőrét mindig a magas faktorszámú, nekik készült, jó minőségű krémmel védjük.

Az arc, az orr és a váll bőre mindig érzékenyebb, ezekre mindenki fordítson fokozott figyelmet, az orrát például mindenki ötvenfaktoros krémmel kenje. Kopasz férfiak nagyon óvják a fejük búbját, ugyanis könnyen leég, ez pedig a későbbiekben komoly bajokat okozhat. Érdemes kalapot húzniuk, és fényvédőt használniuk.

A napsütés mindezek tudatában is jótékony hatású, gyógyítja a testet és a lelket. Napfényre szüksége van a szervezetünknek, elengedhetetlen az ember életében, az A- és D-vitamin képzésében nagy szerepe van.

A D-vitamin hiányának idősebb korban csontritkulás, osteoporosis lehet a következménye. A kérdésre tehát, hogy mit tegyünk, napozzunk vagy ne, a válasz, hogy napozzunk, de ésszel és mértékkel a nap megfelelő szakában. Hordjunk könnyű kalapot, UV-szűrővel ellátott szemüveget, és kenjük be a bőrünket megfelelő naptejjel.

Takarjuk el a sebeket, hegeket

A napfény sugarai közül az UV- sugarak a legfontosabbak a bőrgyógyászati problémák szempontjából.

Megelőzésként a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú, UVB és UVA sugarak ellen is védelmet nyújtó fényvédőket használjunk. A fényvédőt a napozás előtt fél órával vigyük fel a bőrünkre, más állagú termék javasolt arcra és más a testre. Napozáskor fontos a bőséges folyadékbevitel. A friss sebeket, műtéti hegeket takarjuk el a nap elől, mert ezek az UV- sugarak hatására barnásan elszíneződhetnek.

Folyamatosan nő a napallergiások száma. Rendkívül fontos a rendszeresen, vagy alkalomszerűen gyógyszert fogyasztók esetében, hogy alaposan olvassák el a készítményhez mellékelt tájékoztatót, mert egyes gyógyszerek – például a gombaölők, vagy bizonyos antibiotikumok – szedésekor tilos, illetve nem javasolt a napozás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában