kiskert

2020.02.14. 12:30

Nem minden vetőmag tartható el évekig

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Minden évben előfordul azokkal, akik kiskertet művelnek, hogy egy-egy felbontatlan vetőmagcsomag megmarad. Hamarosan kezdődik a kiskerti munka, érdemes átnézni a megmaradt készleteket.

A zöldségfélék vetőmagjainak az élettartama igen különböző, vannak köztük olyanok, amelyek 6–8 évig is megőrzik a csírázóképességüket, néhány viszont még kétéves tárolást sem visel el, összegezte a tapasztalatokat az agrarszektor.hu. Ráadásul vannak olyanok is, amelyek speciális kezelést igényelnek. Érdemes gyakran ellenőrizni a magokat, az öreg magok elvetése ugyanis veszélyes dolog, hiszen ha nem kelnek ki időben, akkor a vetést csak megkésve lehet megismételni, amiből már csak ritkán számolhatunk jó terméssel.

A kertészek zöme általában kisebb kertben gazdálkodik, így csak kevés vetőmagra van szükségük, így a megvásárolt tasakban levő mag egy része is a fiókba kerül, hogy majd a következő évben vessék el.

A megvásárolt, vagy a saját termésű vetőmagot érdemes hűvös, szellős, száraz helyen tartani, lehetőleg papír- vagy vászonzacskóban, viszont a műanyag fóliazacskókat kerüljük el, mert ezek nem alkalmasak vetőmagvak tárolására. Jó tudni, hogy a görögdinnye, a sárgadinnye, az uborka, a spárgatök és a sütőtök vetőmagja 6–8 évig is csíraképes, 4–5 évig megőrzi a csíraképességét a káposztafélék, a fejes saláta, a spenót, a retek, a paprika és a cikória vetőmagja, 3–4 évig csírázóképes a borsó, a bab, a paradicsom, a vöröshagyma, a sárgarépa, a zeller, a cékla és a spárga vetőmagja 2–3 évig tartható el a petrezselyem csupán egy évig szabad tárolni a feketegyökér és a kapor magját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában