2019.03.25. 17:30
Sertéshúsból is készülhetnek egészséges ételek
Menő Menzák az iskolákban program jóvoltából az egészséges táplálkozás jegyében telt két nap a Szent Orsolya Iskolaközpontban.
A projekt részeként második alkalommal vágtak disznót a tanárok, majd a feldolgozott sertéshúsból szerda délelőtt különféle ételek készültek a diákok közreműködésével. Buday Péter sztárszakács vezényelte le a közös főzést, amelyben a harmadikos, negyedikes és hatodikos tanulók nagy lelkesedéssel követték a séf utasításait. Kivételes türelemmel foglalkozott a gyerekekkel, elmondta, hogy milyen higiéniai szempontokat kell betartani a konyhában, lefektette a szabályokat, gumikesztyűt, sapkát és kötényt kapott minden résztvevő. Majd kezdődhetett a munka. Összegyúrták az előre előkészített alapanyagokat, amelyekből háromféle húsos-zöldséges fasírt készült: zelleres-sárgarépás, káposztás-gombás és petrezselymes-zöldborsós. Mindegyik alapja a darált sertéshús, só, bors, és keményítő volt.
Az iskola vezetőségének az elsődleges célja, hogy felhívják a tanulók figyelmét arra, hogy a sertéshúsból is készülhetnek egészséges, finom ételek – tájékoztatott Kerényi Zsolt, az iskola igazgatója. Délben pedig meg is kóstolhatták a közösen elkészített ételeket. Sültkolbászból, édes sült sertés szendvicsből és a zöldséges húspogácsákból válogathattak a gyerekek, köretnek almás káposztát és zelleres burgonyapürét kínáltak. Végül desszertnek a helyszínen elkészített gyümölcsjoghurtot kaptak az iskola tanulói.