emlékműavatás

2018.04.09. 15:30

Ünnepélyes keretek között avatták fel a bronz emlékművet

Rónai Gábor, fotó: Makovics Kornél

Jöttünk, vagyunk, tervezzük jövőnket. Ezt szimbolizálja a teveli Székely Ház udvarán felállított Turul-szobor, amelyet szombaton avattak fel ünnepélyes keretek között.

Erős Pál, a Teveli Székely Kör elnöke nyitóbeszédében felelevenítette, hogyan lett a turulmadár a magyarok ősi jelképe, védelmezője. Kiemelte, hogy a szárnyait kiterjesztő turulmadár az itt élők számára az isteni gondviselés, a határokon túlívelő nemzeti összetartozás jelképe. „A turulmadár Madéfalván felszállt, itt Tevelen pedig leszállt” – mondta.

Böjte Csongor Csíkdánfalva pogármestere arról beszélt, hogy öt évvel ezelőtt járt először Tevelen, s akkor tudta meg, hogy milyen sok bukovinai székely telepedett le itt.

A Turul-szobrot Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Héri Lászlóné polgármester és Erős Pál leplezte le, majd Pál József plébános áldotta meg.

Potápi Árpád János arról beszélt, hogy a bukovinai székelyek első csoportja hetvenhét évvel ezelőtt indult útnak Erdélyből, s előbb Bácskában telepedtek le, majd jöttek tovább Tolnába, Baranyába, Bács-Kiskunba és a fővárosba. S itt, Magyarországon találtak új otthonukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!