Kultúra

2009.08.06. 10:40

Lefejezett csontvázra bukkantak Tengelicen - fotók!

Egy késő avar kori temető egyik sírjának feltárásával befejeződtek a régészeti munkák az M6-os autópálya nyomvonalán. Szűk másfél év alatt másfélmillió négyzetméternyi terület kutatását végezték el.

Vida Tünde

Az M6-os autópálya tengelici csomópontjánál lévő avarkori temetőről nem tudtak korábban, a sírokra a földmunkák végzése közben bukkantak rá.

A sírkert több mint ötezer négyzetméternyi területen fekszik és összesen 377 nyughelyet számlál. Az itt talált leletanyag az avarkor kutatása szempontjából nem bír akkora tudományos jelentőséggel, de mindenképpen fontos adalék a viselet és a temetkezési szokások tekintetében - mondta el Egyházi Dóra régész.



A sírok többsége északnyugat-délkelet tájolású, 70-80 százalékukat kirabolták, így kevés tárgy maradt bennük. Ez igaz a legutolsónak maradt sírra is: a rablók a fejet elválasztották a testtől, hogy hozzáférjenek az értékekhez. A sírban harminc év körüli fiatal férfi maradványait találták, mellette egy vaskést, illetve egy korsót, ami Cséki Andrea régész tájékoztatása szerint ételáldozat lehetet.

A sírban bronz szíjvéget, övvereteket is találtak. A lelet a szolgálat központjába került, ahol restaurálják.  Az utolsóként feltárt sírból a leleteket a KÖSZ főigazgatója, Virágos Gábor és Bernhard Pawlitschko, az M6 Dunaújváros-Szekszárd KKT. műszaki igazgatója közösen emelte ki.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sírrablók vágták le a csontváz fejét Fotó: G. K.
[/caption]

Az M6-os tengelici csomópontjánál zárult az autópálya építéshez kapcsolódó régészeti kutatómunka. A feladatot végző Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) főigazgatója, Virágos Gábor összegzése szerint jelentős szakmai kihívás volt számukra a feladat.

Több éves előkészítés után 2008 tavaszán kezdődött a munka. A KÖSZ megbízása a régészeti lelőhelyek feltárására, kivitelezés közbeni régészeti megfigyelésre vonatkozott. A határidő, mint a főigazgató mondta, rendkívül szoros volt, az érintett terület viszont hatalmas, több mint másfél millió négyzetméter.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A csontváz mellett megtalálták a levágott koponyát is Fotó: G. K.
[/caption]

A munkába több szakmai intézményt, például három érintett megye – köztük a Tolna – múzeumát is bevonták, illetve a Magyar Tudományos Akadémia, az ELTE régészeti intézeteit, és a Magyar Nemzeti Múzeumot. Mivel kiemelt jelentőségű beruházásról és rövid határidejű munkáról volt szó, a KÖSZ koncentrált erőkkel dolgozott.

Összesen huszonhárom ásatási csapattal fogtak hozzá a munkához. A másfélmillió négyzetméternyi területen sokszínű, gazdag leletanyag került elő, amely képet ad a Dunántúl keleti területén, a különböző korokban élt népek sokoldalú kultúrájáról, temetkezési szokásairól, a történelmi korszakok település-szerkezetéről.

A legérdekesebb leleteket Paksnál és Bátaszéknél találták

Az autópálya nyomvonalán nagyon sok olyan lelőhely volt, ahol érdekes szituációkra, leletösszefüggésekre bukkantak, amilyet máshol még nem volt alkalma a régészeknek megfigyelni, fogalmazott Egyházi Dóra régész. Példaként a Paks-Cseresznyés mellett fekvő középkori települést említette. Feltárták a templomot és a körülötte lévő temetőt, illetve települést. A lelőhely érdekességét a szakember szerint az adta, hogy a templom mögött megtalálták az annak építéséhez használt tégla és mészégető kemencét. Erre Egyházi Dóra tudomása szerint korábban nem igazán volt példa. Szavai szerint szintén kuriózumnak számít a déli szakaszon, Szekszárd és Bátaszék térségében talált neolit település és temető. Ez viszont azért különleges, mert ekkora felületű neolit temetőt – több ezer sírt találtak – talán még eddig nem tártak fel Magyarországon, sőt Európában sem.

Sírrablók vágták le a csontváz fejét Fotó: G. K. A csontváz mellett megtalálták a levágott koponyát is Fotó: G. K. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!