sikersztori

2017.12.13. 18:51

Megmenekült a New York-i Filmharmonikusok zenekara

Több millió dollár adományt kapott a művészeti együttes.

Adományokból sikerült 50 millió dollárt (13,35 milliárd forint) összegyűjteni, és ezzel biztosított a New York-i Filharmonikusok jövője – jelentette be kedden közleményben a zenekar.

Az új pénzalap „a pénzügyi stabilitás új korszakát” teremti meg, és megkönnyíti az új művészeti vezető 2018-as munkába állását – közölték.

A filharmonikusok új elnöke, a 67 éves Deborah Borda három hónapja érkezett a csőd szélén álló zenekarhoz, amelyet számos tagja elhagyott az elmúlt hónapokban a pénzügyi nehézségek miatt.

A felajánlásokból összegyűlt pénz biztosítja a zenekar jövőjét és lehetővé teszi, hogy az új zeneigazgató, Jaap van Zweden nagy lendülettel kezdje meg jövőre a társulat megújítását – olvasható a közleményben.

A klasszikus repertoár szakértőjének számító holland karmester, az 57 éves van Zweden – jelenleg a Dallasi Szimfonikusok vezetője – a 2018/19-es szezontól veszi át a New York-i Filharmonikusok irányítását Alan Gilberttől, aki 2009 óta állt a zenekar élén.

Az adományok „hatalmas és azonnali” hatással lesznek a zenekarra, főleg azáltal, hogy biztosítják a kiegyensúlyozott költségvetést az elkövetkező évadokra – idézi a közlemény Deborah Bordát.

Azóta, hogy a társulat élére került, Borda lemondott a fő játszóhely, a David Geffen Hall felújításáról, amelynek költségeit 500 millió dollárra becsülték.

Deborah Borda az 1990-es években művészeti vezetőként már dirigálta a New York-i Filharmonikusokat, majd 17 év alatt a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekart alakította át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!