Bulvár-celeb

2024.01.21. 13:50

Gondolta volna? Életmentő lehet a paradicsom

Közismert a paradicsom számos jótékony hatása: magas a C-vitamin és tápanyagtartalma, és javítja a szív- és a cukorbetegek állapotát.

MW

Forrás: Getty Images

Egy új tanulmány most bővíti a listát, ugyanis kiderült, hogy fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét.

A European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a paradicsom fogyasztása segít a magas vérnyomás kezelésében, sőt idősebb felnőtteknél akár meg is előzheti a hipertónia kialakulását

 - írja a Medical Daily nyomán cikkében az Origo.

Korábbi klinikai vizsgálatok már elemezték a paradicsomfogyasztás vérnyomásra gyakorolt hatását, akkor azonban ellentmondásos eredmények születtek. Ezért a mostani kutatásban kifejezetten a szív- és érrendszeri betegségeknek leginkább kitett, idősebb korosztályra koncentráltak.

Forrás: Getty Images

A paradicsomfogyasztás - beleértve a paradicsomalapú termékeket is – segít a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében. A legtöbb paradicsomot fogyasztók esetében 36 százalékkal csökkent a magas vérnyomás kockázata, míg a mérsékelt paradicsomevés különösen az 1. fokozatú hipertóniában szenvedők körében fejtett ki jótékony hatást – írták a kutatók a tanulmányban.

Vérnyomáscsökentő paradicsom

A kutatásban részt vevők 82,5 százaléka küzdött magas vérnyomással. Őket négy csoportba sorolták aszerint, hogy mennyi paradicsomot ettek.

Sok paradicsomot érdemes fogyasztani
Forrás: Northfoto

A napi 110 grammnál több paradicsomot fogyasztóknál, illetve a két középső csoportba tartozóknál (44-82 gramm és 82-110 gramm) egyértelműen csökkent a diasztolés vérnyomás értéke.

A Barcelonai Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszerbiztonsági Kutatóintézetének igazgatója, Rosa María Lamuela-Raventós szerint

a védőhatás a likopin nevű antioxidánsnak köszönhető, ez a vegyület adja a paradicsom vörös színét is.

Bár a tanulmány nem tért ki arra, hogy a paradicsomot nyersen vagy főzve érdemes fogyasztani, Lamuela-Raventós szerint a főzés során az antioxidánsok biológiai értelemben hozzáférhetőbbé válnak, a szervezet könnyebben tudja hasznosítani őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!