eredményes kísérlet

2019.05.11. 19:09

Mérhető üzemanyag-megtakarítást jelent a kamionkonvoj

A vártnál kevesebbet ugyan, de a közúti áruforgalomban megvalósítható megoldás.

A MAN Truck & Bus haszongépjármű gyártó vállalat, a német vasutak DB Schenker logisztikai leányvállalata, valamint a Fresenius műszaki főiskola a várt 8-10 százalék helyett mindössze 3-4 százalék üzemanyag-megtakarítást tudott elérni kamionoknak vasúti szerelvényekhez hasonló szoros konvojba rendezett haladásával végzett kísérletekkel.

Az önvezető kamionokból összeállított, számítógép irányítású konvoj, a „platooning” a közúti áruszállításban kaphat szerepet a jövőben.

A kísérleteket a németországi A9-es autópálya München és Nürnberg közötti erősen forgalmas szakaszán végezték. A kísérletek során a konvoj élén haladó kamion fogyasztása 1,3 százalékkal csökkent, a mögötte haladó kamionoké pedig 3-4 százalékkal. Az üzemanyag-megtakarítás a légellenállás csökkenésének köszönhető.

A projekt résztvevői összességében eredményesnek ítélték meg a kísérleteket. Alexander Doll, a német vasutak áruszállítási és logisztikai igazgatója szerint a platooning megoldás a 2020-as évek közepétől kerülhet a közúti áruforgalomban gyakorlati alkalmazásba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!