Élsport és lelkiállapot

2018.06.06. 09:45

Az úszófenomén szerint túl nagy a nyomás az elvárások miatt

Ian Thorpe ötszörös olimpiai és 11-szeres világbajnok ausztrál úszó felszólította a nemzeti olimpiai bizottságokat, hogy a jövőben a játékok előtt ne fogalmazzák meg, kitől mennyi éremre számítanak.

Australia's Ian Thorpe reacts after competing in the FIFA Short Course World Cup in the National Aquatic Center, or Water Cube in Beijing on November 8, 2011. Thorpe, five-time Olympic gold medalist, retired in 2006 but decided to come back recently. CHINA OUT AFP / AFP PHOTO / STR

A fénykorában „Thorpedónak” becézett úszó az Ausztrál Sportintézet (AIS) sportjóléttel foglalkozó canberrai konferenciáján szólalt fel. Elmondta: nem tartja hasznosnak, hogy sportszervezetek az ötkarikás játékok előtt arról beszéljenek, milyen sok, az addigiaknál is több érmet nyernek majd a versenyzőik. A 35 éves volt úszó hozzátette: ezzel óriási nyomást tesznek a sportolókra.

„Én azt szeretném elérni, hogy a versenyzők saját közösségüket képviseljék, országuk sokszínűségét, és képességük szerint a legjobban teljesítsenek, mert ez vezet az aranyéremhez”

- közölte.

Thorpe 2012-ben megjelent önéletrajzi könyvében elárulta: egész pályafutása során depresszióval küzdött. A feszültséget alkohollal igyekezett oldani, és több alkalommal kísérelt meg öngyilkosságot.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) elnöke, John Coates támogatásáról biztosította honfitársát. Hangsúlyozta: az általa vezetett szervezet már másfél évvel ezelőtt konkrét lépéseket tett, így az idei téli olimpiára és a 2020-as, tokiói játékokra sem volt, illetve lesz ilyen célkitűzésük.

A riói olimpián az ausztrál csapat 29 érmet szerzett, ez az elmúlt 24 évet tekintve a leggyengébb termés volt. Az éremtáblázaton a tizedik helyen végeztek, miközben az elvárás az AOC részéről a top öt volt.

Ezt a célkitűzést nemcsak 2016-ban, hanem a korábbi két olimpián sem tudta teljesíteni az ausztrál küldöttség. Athénban (2004) 50 éremmel még a negyedik helyen zárt, viszont Pekingben (2008) és Londonban (2012) már nem fért be a legjobb öt közé. Előbbi olimpián 46 éremmel hatodikként, utóbbin 35 medállal nyolcadikként végeztek az éremtáblázaton.

Borítókép: Ian Thorpe a rövidpályás világkupán Pekingben, 2011-ben.

Forrás: STR / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában