Ország-világ

2006.03.03. 17:14

Rekord, majd zuhanás

BAMA

Az OTP Bank Rt. Privát Banki részlege 2004. november 27-én tízmillió forintot fektetett be egy szabadon választott portfolióba.

Pénzforgató: az OTP Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

Azóta folyamatosan adják-veszik a papírokat, hogy minél nagyobb hasznot érjenek el. Péntekenként tőzsdezárás után heti pénzpiaci elemzés kíséretében mutatjuk be a reggel.hu-n, hogy éppen hol tartanak. Tekintettel arra, hogy a magyar befektetők általában kerülik a kockázatokat, a portfolióban 30 százalék körül mozog a részvények aránya. A fennmaradó részt pedig fix hozamú értékpapírokba fektetik.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Szűcs Gábor, az OTP Bank vezető tanácsadója
[/caption]A február 27. és március 3. közötti héten csak minimális mértékben változtak az állampapírpiaci hozamok. A piacot a hét második felében élénkítette meg az EKB kamatemelése és a központi bank elnökének (Jean Claude Trichet) a további kamatemelési lépéseket kilátásba helyező nyilatkozata. Ez azt jelenti, hogy csökken az eurózóna és hazánk közti hozamkülönbség, mely hatására gyengült a forint és enyhén emelkedtek a hozamok. Az euró egyébként az összes devizával szemben erősödött a hét második felében. A Monetáris Tanács a héten változatlanul hagyta az irányadó rátát. A döntést követő sajtótájékoztatón a jegybankelnök kifejtette, hogy a kedvező inflációs és konjunkturális folyamatok mellett a fő kockázat továbbra is a költségvetés egyensúlytalansága. A héten jelent meg az előzetes GDP-adat, mely szerint 4,3 százalékkal nőtt tavaly az utolsó negyedévben (éves szinten) a GDP. A jövőre nézve sajnos nem túl kedvező, hogy a növekedést elsősorban a belső fogyasztás húzta.

A héten a BUX egy százalékos csökkenéssel 23 460 ponton fejezte be a hetet. A hét elején a pesti tőzsde irányadó indexe még új csúcsot állított be (24.164 pont), azonban ezt követően jelentős korrekció zajlott le. A lavina a lengyel olajipari óriástól, a PKN-től indult, mely vállalat az elemzői várakozásoktól mintegy 40 százalékkal elmaradó eredményt tett közzé. Ennek hatására a Mol is esett, majd követte a többi blue chip zuhanása.

A héten nem változtattunk a portfolió-összetételen.

Szótár

Alapkamat: a központi bank irányadó kamatlába, amellyel – a piaci kamatlábon keresztül – az inflációt igyekszik befolyásolni. Blue chip: az értéktőzsde legfontosabb, vezető értékpapírjainak (nagyobb forgalmú és leginkább tőkésített vállalatok) gyűjtőneve. BUX: a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A tőzsdén forgó papírok árfolyamváltozását kifejező mutatószám GDP: bruttó hazai termék. Egy országban megtermelt áruk és szolgáltatások összege. EKB: az egységes valuta bevezetését megszervező, frankfurti székhelyű Európai Központi Bank (ECB), amelyet a Maastrichti Szerződés hozott létre, az Európai Unió legfiatalabb intézménye. Alapfeladata az árak stabilitásának fenntartása. Meghatározza és bevezeti az egységes valutapolitikát, kezeli a pénzügyi tartalékokat és irányítja a valuta-üzleteket. Portfólió: olyan kosár, amely az egyes befektetők által vásárolt különböző hozamelvárású és kockázatú befektetési eszközökből áll.

Blue chip: az értéktőzsde legfontosabb, vezető értékpapírjainak (nagyobb forgalmú és leginkább tőkésített vállalatok) gyűjtőneve.

BUX: a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A tőzsdén forgó papírok árfolyamváltozását kifejező mutatószám

GDP: bruttó hazai termék. Egy országban megtermelt áruk és szolgáltatások összege.

EKB: az egységes valuta bevezetését megszervező, frankfurti székhelyű Európai Központi Bank (ECB), amelyet a Maastrichti Szerződés hozott létre, az Európai Unió legfiatalabb intézménye. Alapfeladata az árak stabilitásának fenntartása. Meghatározza és bevezeti az egységes valutapolitikát, kezeli a pénzügyi tartalékokat és irányítja a valuta-üzleteket.

Portfólió: olyan kosár, amely az egyes befektetők által vásárolt különböző hozamelvárású és kockázatú befektetési eszközökből áll. Szűcs Gábor, az OTP Bank vezető tanácsadója -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában