Ország-világ

2007.03.20. 06:06

Dúl a parkolási háború

A szélvédőre tett mikuláscsomagot is kifogásolja a parkolási társaságok bírságolási gyakorlatát kritizáló jelentésében az ombudsman. A társaságok kerettörvényben szabályoznák a parkolási rendet.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az ombudsman több hibát talált a parkolási társaságok bírságolási és pótdíj-behajtási gyakorlatában.
[/caption]A sokasodó állampolgári bejelentések miatt már az ombudsman is vizsgálódik a parkolási botrányok ügyében. Mint ismeretes a társaságok egy nemrég hatályba lépett törvénymódosítás miatt február 22-ig több százezer évek óta porosodott fizetési felszólítást küldtek szét országszerte milliárdos értékben. A pótdíjfizetéssel kapcsolatos legtöbb lakossági panasz a főváros több kerületében is tevékenykedő Centrum Parkoló Rendszer Kft. eljárását érte. A jogorvoslatot kérők nagy része azt kifogásolta, hogy az adott időpontban nem parkoltak a megjelölt helyen.

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentésében több hibát talált a parkolási társaságok bírságolási és pótdíj-behajtási gyakorlatában. Az egyik gondot szerinte a szélvédőkre kitett „mikuláscsomagok” jelentik, ugyanis azokat a szél lefújhatja, elázhatnak, vagy bárki leveheti őket. Ezért véleménye szerint az efajta figyelmeztetés nem megfelelő. A hiányos tájékoztatásra alapozott parkolási díj és pótdíj fizetési felhívás sértheti a jogbiztonság elvét és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Az ombudsman azt is kifogásolta, hogy ugyanazon a helyen egy nap többször is megbüntethetik az autóst. A benyújtott panaszokban több autós jelezte, hogy arra az időpontra kapott fizetési felszólítást, amelyre volt érvényes jegye. A jelentés szerint a cégek nagy ritkán működnek együtt az ügyfelekkel, amit jól mutat, hogy még panaszkönyvük sincs.

A legnagyobb viták továbbra is a tilosban való parkolás bizonyítását övezik. Az eddigi gyakorlat szerint a bíróság peres esetekben a legtöbbször elfogadta a társaságok állítását és a nyilvántartásukban szereplő adatokat. Csak akkor mentesültek az autósok a díjfizetés alól, ha egyértelműen bizonyítani tudták, hogy az adott időben nem tartózkodtak a helyszínen, vagy már nem volt a tulajdonukban az autó. A jövőben azonban változhat a bírák hozzáállása. Mint azt lapunk korábban megírta, egy folyamatban lévő perben a bíróság arra kötelezte a parkolási céget, hogy igazolja, a nyilvántartási rendszere nem manipulálható. Így egyebek között csatolnia kell a számítógépes rendszerének műszaki leírását, illetve a szakértői véleményeket.

Kerettörvényt szeretnének a parkolócégek

Szabályozott, egységes, nyomon követhető és számon kérhető parkolási rendre lenne szükség az országban – mondta el lapunknak Szeles Ákos, a Parkolókat Üzemeltetők Egyesületének alelnöke. A szövetség ezért egységes kerettörvényben szabályozná a parkolási cégek működésének részleteit. Javaslataikról már konkrét anyagot is kidolgoztak egy közelmúltban tartott szakmai konferencián. Magyar György ügyvéd feleslegesnek tartaná egy új törvény létrehozását. Szerinte a parkolás pont olyan szolgáltatás, mint bármelyik más, ezért a polgári törvénykönyv szabályozza. Véleménye szerint csupán be kellene tartatni a jogszabályt a társaságokkal, ehhez pedig az kell, hogy a vitás esetekben ne féljenek perre menni az ügyfelek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában