Ország-világ

2007.04.21. 11:04

A buszokon is gyengébb a forgalom

A megszüntetett vasúti járatok helyére beállított Volán-buszokat mindenütt kedvezően fogadták.

BAMA

A megszüntetett vasúti járatok helyére beállított Volán-buszokat mindenütt kedvezően fogadták – legalábbis ezt állítja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleménye. Ebben Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok biztosának minapi kritikájára válaszolnak.
Hangoztatják: noha tiszteletben tartja az ombudsman álláspontját – miszerint ne szüntessenek meg vasútvonalakat, ne sértsék az emberek alkotmányos jogait a „szabad mozgáshoz és közlekedéshez” –, a megkezdett reformot folytatják.

A minisztérium szerint a szolgáltatóváltást a 19 vasúti mellékvonalon az is indokolta, hogy a fenntartás az alacsony kihasználtság miatt gazdaságtalan volt. Azóta beigazolódott: a buszjáratok kihasználtsága is gyenge, megegyezik a vasút korábbi alacsony utasforgalomával.

Tény: a buszok beállítása több esetben járathosszabbítással járt. A Kisterenye-Kál-Kápolna vonalon például a két Volán-társaság az új járatokat Salgótarjánig, Egerig meghosszabbította. Az is igaz azonban, hogy a buszközlekedés gyorsabb. A megállóhelyek a települések központjába kerültek, az alacsonyabb lépcsőjű buszokra a felszállás egyszerűbb.

2007-ben 111,6 milliárd forint tőkeemelést hajtottak végre a MÁV-nál, amely az idén 97,9 milliárd forint költségtérítést kap (2006-ban ez 75, 2005-ben 50 milliárd volt).

Tovább érvényes a vonatbérlet

A MÁV május 7-éig meghosszabbítja az áprilisi havi- és félhavi jegyek érvényességét – közölte a vasúttársaság. Az elővételben vásárolható dolgozó havi- és félhavi jegyeket április 20-ától átmenetileg nem árusítják. A tanulók havi jegye, illetve valamennyi egy útra vagy menettérti útra szóló menetjegy elővételben továbbra is megvásárolható. A májusra érvényes havi- és félhavi jegyek értékesítésének megkezdéséről, illetve a május elsejei, átlagosan 17 százalékos áremelés után érvényes tarifákról a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában