Iskola

2017.09.01. 20:32

Több ezer katolikus diák gyűlt össze a tanévkezdő szentmisére

A szertartáson tizenhat fővárosi egyházi fenntartású középiskola diákjai és oktatói, illetve a gyerekeket kísérő szülők vettek részt.

Több ezer katolikus középiskolás részvételével tartottak tanévkezdő szentmisét pénteken Budapesten, a Szent István-bazilika előtt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága szervezésében.

Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek homíliájában hangsúlyozta: ha keresztény közösségünk mindig Jézushoz ragaszkodik, és példát mutat hitből és önzetlen szeretetből családban, iskolában és a nagyobb emberi közösségben is, akkor méltán várhatja, hogy az idők végén az egyház és az emberiség örömmel találkozzon Krisztussal, aki életünk középpontja és örök boldogságunk.

Erdő Péter felidézte, hogy amikor iskolába járt, útközben szorongva gondolt arra, hogy felkészült-e a tananyagból, ám útközben pár szóval mindig megszólította Jézust és arra kérte, hogy jól sikerüljön a nap.

„És akkor azt mondtam Jézusnak: Te látod, hogy igyekeztem, akárhogy sikerül is, köszönöm neked. És mire az iskolába értem, egészen megnyugodtam és vidáman léptem be az osztályba. Napról napra fel kell készülni a feladatokra, hogy nyugodtan, jó lelkiismerettel vágjunk neki a munkának.„

– mondta.

A szentmise előtt Soltész Miklós egyházi ügyekért is felelős államtitkár sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy míg 1990-ben csupán 3000-4000 fiatal járhatott felekezeti iskolába, addig ma 210 ezer diák tanul egyházi fenntartású oktatási intézményben, közülük 110 ezren katolikus fenntartású intézményekben.

A felekezeti iskolákban tanulókat és oktatókat megilleti mindaz a juttatás, ami a közoktatásban dolgozókat és tanulókat. Vagyis az a béremelés, amely az elmúlt években összességében megközelítette az 50 százalékot, míg a diákokat az ingyenes tankönyv és az étkeztetési támogatás – tette hozzá.

Borítókép: MTI Fotó: Soós Lajos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában