Erdő Péter

2019.04.20. 22:30

Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Budapest, 2019. április 18. Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nagycsütörtöki fõpapi olajszentelési szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában 2019. április 18-án. A szertartás alkalmával újítja meg az Esztergom-Budapesti Fõegyházmegye papsága papi ígéretét. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig telt székesegyházban Erdő Péter homíliájában kiemelte: húsvét a remény és az öröm ünnepe.

A főpásztor szerint

„lehet körülöttünk tanácstalan a világ, lehet, hogy környezeti erőforrásaink kimerülése, az emberiség életlehetőségeinek szűkülése, (.) az önzés és a kegyetlenség, (.) a kereszténység elleni erőszak és gyűlöletkeltés aggodalommal tölt el minket, de a szívünk mégis tele van reménnyel és örömmel”.

„Mert akit szeretünk, akiben bízunk, él és velünk marad mindörökre”, mert a feltámadt „Jézus győztes”, és „mi a győztes csapatához tartozunk” – fogalmazott.

A bíboros felidézte:

az asszonyok, miután üresen találták a sírt és angyali jelenést láttak, örömmel számoltak be erről az apostoloknak.

Az apostolok azonban még nem hittek nekik, de reménykedtek, hiszen emlékezhettek Jézus titokzatos szavaira, amelyekkel megjövendölte feltámadását.

Hozzátette:

húsvét éjszakája és a felvirradó hajnal tehát a reménység időszaka.

„A sír üres, az angyalok üzenete már elhangzott a feltámadásról, de a Krisztussal való találkozás még várat magára. Ha majd a mester megszólítja tanítványait, ha megjelenik közöttük, akkor lesz teljes a feltámadás öröme és bizonyossága”.

„Akkor érzik majd az apostolok, hogy ezt a hírt tovább kell adni mindenkinek, mert ez örömhír, evangélium, és a tanítványok közössége, vagyis az egyház ennek a szabadító hírnek a továbbadásáért létezik” – mondta Erdő Péter.

„Legyen hát húsvét minden vasárnapunk”,

„fedezzük fel, hogy hétről hétre találkozunk a feltámadt Krisztussal és megújítjuk a szövetséget egymással”, hogy „szenvedésben és örömben összetartva” „bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt” – kérte a főpásztor.

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter felnőtteket keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében, a jelenlévő hívek pedig megújították keresztségi fogadalmaikat.

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, mindenkit meghív az örök életre.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában