Országgyűlés

2022.06.27. 06:26

Kedden kezdődik az alaptörvény módosításának vitája

A héten folytatja a munkáját az Országgyűlés, a politikai viták mellett pedig két fontos törvényjavaslat vitája is megkezdődik. Az egyik az alaptörvény tizenegyedik módosítása, ami azt tartalmazza, hogy egy napon tartsák 2024-től az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat, valamint azt, hogy visszatérjen a tradicionális vármegye elnevezés. A másik javaslat pedig a frakciófinanszírozást érinti, amivel elejét vehetik a baloldal trükközésének, hogy kevesebb képviselővel több állami támogatáshoz jutnak.

Ismét ülésezik a héten az Országgyűlés. Ma a politikai vitáké lesz a főszerep, az ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd interpellációk és azonnali kérdések is várhatók. A héten a legfontosabb téma az alaptörvény tizenegyedik módosítása lesz, amelynek vitája holnap kezdődik meg - ismerteti a Magyar Nemzet. A javaslatot még múlt kedden nyújtotta be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 

Az indítvány szerint 2024-ben az önkormányzati választásokat egy napon tartanák az európai parlamenti képviselők választásával. A kormánypárti politikus szerint a módosítást azért lenne indokolt, mert idén az országgyűlési választás, valamint az azzal egy napon tartott országos népszavazás lebonyolítása több mint tízmilliárd forint költségmegtakarítást eredményezett. 

A módosítás emellett tartalmazza az ország területi tagozódására vonatkozó rendelkezések megváltoztatását is: a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel a megyék elnevezése vármegyékre változik. Az indoklás szerint a magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak. 

A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg, 

a kifejezés visszaállítása a mai magyar jogrendbe pedig biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek. A javaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Az alaptörvény újabb módosítása mellett a tisztelt Ház megkezdi a vitát az országgyűlési törvény módosításáról szóló javaslatcsomagról is, amit Kocsis Máté Simicskó Istvánnal, a KDNP frakcióvezetőjével közösen nyújtott be a parlamentnek. A változtatás főleg a frakciófinanszírozást érinti, mivel az új ciklusban hatmilliárd forinttal többe kerülnének a jelenlegi szabályok mellett a baloldali frakciók az államnak. 

A kormánypárti előterjesztés véget vet a baloldal trükközésének, hogy az egy közös listán indult pártok a parlamentben hat frakciót alakítottak. 

A baloldal trükközése azért is tarthatatlan, mert miközben nyolcszázezer szavazót veszítettek az április 3-i választásokon 2018-hoz képest, hárommilliárd forinttal többe kerülnének az adófizetőknek. Az előző ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,2 millió forintjába került az államnak, míg egy baloldali honatya 3,1 millióba, ami a jelenlegi szabályok szerint az új parlamentben egy kormánypárti honatyánál 2,6 millióra, míg egy baloldali képviselőnél 4,6 millióra növekedne. A törvénymódosítás előterjesztői szerint ez nincs rendben, havonta képviselőnként másfél millió forint többlete keletkezne a baloldalnak, holott kevesebben lettek. 

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt összevont vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában