Háború a szomszédban

2022.09.27. 07:03

Ukrajna a donyecki frontra koncentrál (videó)

216. napja tart az orosz-ukrán háború vérzivatara.

Elesett ukrán katona maradványait exhumálják Harkov környékén 2022. szeptember 26-án

Forrás: AFP

Fotó: SERGEY BOBOK

A teljeshez közeli támogatottságot kapott az Oroszországhoz csatlakozás a megszállt területeken

Az Oroszországhoz való csatlakozás csaknem teljes támogatottságát mutatták azok az előzetes részeredmények, amelyeket a Moszkva-barát hatóságok kedd este adtak ki az orosz ellenőrzés alá került négy ukrajnai régióban megtartott "népszavazásról".

A régiók azon lakosainak, akik jelenleg Oroszországban élnek, mintegy 97-98 százaléka voksolt a csatlakozás mellett, közölték az orosz hírügynökségek a szavazatok 100 százalékának összesítése alapján.

A szakadár Donyecki Népköztársaság "állampolgárainak" a 98,69, a Luhanszki Népköztársaságének a 97,93, Herszon megyéének a 96,75 százaléka, Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került része lakónak pedig a 97,81 százaléka szavazott a leendő orosz annektálásra az oroszországi szavazókörzetekben.

Az ukrajnai régiókban az előzetes végeredményt a TASZSZ hírügynökség szerint várhatóan szerda reggelre összesítik, a hivatalos eredményeket pedig öt napon belül fogják nyilvánosságra hozni.

A szavazatszámlálás a Donyecki Népköztársaságban közép-európai idő szerint 19 órai, a többi három régióban 15 órai urnazárás után kezdődött el.

Zelenszkij: Oroszország meg fogja semmisíteni az ENSZ-t

Oroszország meg fogja semmisíteni a nemzetközi diplomáciát - jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén videóüzenet útján felszólalva

Úgy fogalmazott, hogy "Oroszország képviselői által az ENSZ BT az erőszak zónájává vált". "Csak idő kérdése, míg Moszkva megsemmisíti az utolsó, még működő nemzetközi szervezetet is" - hangoztatta. 

Az orosz erők által ellenőrzött ukrajnai térségek elcsatolása azt jelentené, hogy "nincs többé miről tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel" - jelentette ki Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy az Oroszországhoz való csatolásról szóló népszavazásokon voksolókat "pisztollyal kényszerítették", az eredmények pedig "már előre megvoltak". 

Zelenszkij újabb szankciókat is szorgalmazott Moszkvával szemben, illetve Oroszország kizárását követelte az ENSZ-ből és a nemzetközi szervezetekből. 

A BT ülésének kezdetén Rosemary DiCarlo ENSZ-főtitkárhelyettes megismételte, hogy a világszervezet kiáll Ukrajna függetlensége és a nemzetközileg elismert határok által meghatározott területi egysége mellett.

Itt a Gazprom üzenete a Nyugatnak

A vállalat céges hírlevelében nemrég megjelent egy cikk, amely szerint csupán az Európai Unió illúziója, hogy Oroszország gázszektora veszteségeket szenvedett el júliusban és augusztusban.

A szakértő szerint ugyan még nem zárult le a harmadik negyedév, de a mostani adatokból is látszik, hogy a nyugati országok tévesen ítélik meg a helyzetet.

Gibraltár elárverezte egy szankciós listára került orosz oligarcha lefoglalt jachtját

Gibraltár mintegy 39 millió euróért (16 milliárd forintért) elárverezte a szankciós listára került Dmitrij Pumpianszkij orosz oligarcha lefoglalt jachtját.

Az illetékes bíróság keddi tájékoztatása szerint a vevő nevét nem teszik közzé. Az árverésen befolyt vételárból az oligarcha hitelezőit fogják kárpótolni.

Az Axioma nevű, máltai zászló alatt hajózó, 72 méter hosszú luxusjachtra 63-an licitáltak.

A hajót márciusban foglalták le a gibraltári hatóságok, miután az amerikai JP Morgan bank keresetet indított. A pénzintézet 2021 decemberében 20,5 millió eurós hitelt nyújtott egy a Virgin-szigeteken bejegyzett vállalkozásnak, amelynek egyik tulajdonosa Pumpianszkij egy ciprusi cége volt.

A JP Morgan később azzal érvelt, hogy a hitelszerződés megsértését jelenti, hogy Pumpianszkij brit, illetve uniós szankciós listára került és ezért kezdeményezte a jacht lefoglalását és elárverezését. A JP Morgan a vételárból szeretné a hitele törlesztését elérni.

Pumpianszkij a legnagyobb orosz vezetékgyártó vállalat, a TMK vezetője. Az ukrajnai orosz hadművelet nyomán több európai uniós tagállam, így Franciaország, Olaszország és Spanyolország is foglalt le olyan jachtokat, amelyek szankciós listára került orosz oligarchák tulajdonában vannak.

Oroszország elhagyását javasolta állampolgárainak Bulgária

Bulgária kedden azt javasolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak Oroszországba, az ott tartózkodó bolgároknak pedig azt tanácsolta, hogy hagyják el Oroszországot.

A szófiai külügyminisztérium mindezt az Oroszországban kialakult "bonyolult helyzettel" indokolta. A közlemény szerint a bolgár állampolgároknak érdemes fontolóra venniük, hogy a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségeket igénybe véve gyorsan elhagyják az országot.

Azokat, akik mégis úgy döntenek, hogy maradnak, a tárca fokozott éberségre intette, és azt javasolta: kerüljék el a nagyobb tömegeket.

Egy hét alatt csaknem százezer orosz lépett be Kazahsztánba

Szeptember 21. óta 98 ezer orosz állampolgár lépett be Kazahsztánba, és több mint 64 ezer hagyta el a köztársaságot - közölte Aszlan Atalikov, a belügyi migrációs szolgálat vezetője egy hétfői tájékoztatón.

Elmondása szerint mintegy nyolcezer személynek adtak ki egyéni azonosító számot, amely a külföldi állampolgárok számára kötelező, ha számlát akarnak nyitni kazahsztáni bankokban, ingatlanokat és járműveket szeretnének vásárolni vagy üzleti tevékenységbe kezdenének a közép-ázsiai köztársaságban.

A kazah hatóságok tárgyalásokat kívánnak folytatni az orosz féllel az orosz állampolgárok köztársaságba való érkezésének ügyében - jelentette be a kazahsztáni elnök kedden a turkesztáni régióban egy lakossági fórumon. Kaszim-Zsomart Tokajev hangsúlyozta, hogy országa gondoskodik azokról az orosz állampolgárokról, akik az ukrajnai háború miatt elrendelt katonai mozgósítás elől menekülnek Kazahsztánba.

PUTYIN, Vlagyimir
Orosz férfiak várnak egyéni azonosító számra Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban 2022. szeptember 27-én 
Fotós: Vlagyimir Tretjakov / Forrás: MTI/AP/NUR.KZ

Az utóbbi napokban sokan jönnek (Kazahsztánba) Oroszországból. Legtöbbjük a példátlan helyzet miatt kénytelen távozni

 - mondta Tokajev. "Vigyáznunk kell rájuk, gondoskodnunk kell a biztonságukról" - tette hozzá.

Az ukrán csapatok újabb területeket foglaltak vissza

Az orosz hadsereg által megszállt újabb területeket foglaltak vissza az ukrán csapatok Harkiv megyében, az Oszkil folyó keleti partján.

Piszki-Radkivszki település újra ukrán ellenőrzés alatt áll - tájékoztatott Borova helység vezetése keddre virradóra a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A bejegyzés mellé fotókat csatoltak a megsemmisített orosz haditechnikáról.

Az orosz támadás előtt mintegy kétezer lakója volt a településnek.

Az ukrán vezérkar korábban arról számolt be, hogy orosz csapatok lövik az onnan mintegy negyven kilométerre északra fekvő Kupjanszk-Vuszlovijt, amely fontos vasúti csomópont az Oszkil folyó bal partján. A bejelentéssel a vezérkar közvetve megerősítette a Piszki-Radkivszki visszafoglalását.

Az orosz csapatok visszavonultak az Oszkil és Sziverszkij Donyec folyók mögé, miután az ukrán ellenoffenzíva szeptember elején kiűzte őket Harkiv megye nagy részéből, de ezeket a vonalakat sem tudták sokáig tartani.

Az ukrán egységek a Harkivval délkeleten határos Donyeck megyében is sikereket értek el, és néhány kilométerrel közelebb kerültek Luhanszk megyéhez.

Szavazófülkéből kilépő nő egy melitopoli szavazóhelyiségben 2022. szeptember 27-én, az Ukrajna orosz megszállás alatt álló régióinak Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazáson 
Forrás: MTI/AP

Szakértők szerint Oroszország várhatólag még ezen a héten bejelenti a szakadár Donyeck és Luhanszk megyék annexióját. 

A területeken a napokban népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. Hét hónappal az ukrajnai háború kezdete után az oroszok csaknem teljes egészében ellenőrzésük alá vonták Luhanszkot, azonban Donyeck területének csak nagyjából a felét sikerült elfoglalniuk. A nemzetközi közösség jelezte: elutasítja az "álnépszavazások" eredményét.

Der Tagesspiegel: célzott támadás okozhatott szivárgást az Északi Áramlat gázvezetékeken

A berlini lap a hírportálján biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Balti-tenger medrében futó két – használaton kívüli – vezetékrendszeren hétfőn, röviddel egymás után tapasztalt hirtelen nyomáscsökkenés nem lehetett véletlen. A körülmények – időzítés, érintett vezetékek, a nyomásvesztés mértéke – alapján kizárólag olyan forgatókönyv tűnik elképzelhetőnek, amely „célzott támadásról” szól – mondta a Der Tagesspiegelnek egy meg nem nevezett szakértő, aki egy szövetségi hatóság képviseletében vizsgálja az esetet. Tengermederben fektetett földgázvezetékek ellen célzott támadást végrehajtani komoly feladat, a művelethez különleges képességű erők, például haditengerészeti búvárok vagy tengeralattjárók kellenek – magyarázták a lap forrásai. Nyomáscsökkenést elsőként az Északi Áramlat-2 vezetékrendszeren észleltek, hétfő hajnalban. Nap közben a dán hatóságok megállapították, hogy Bornholm térségében szivárog a gáz. Hétfő este az Északi Áramlat-1 vezetékrendszeren is hirtelen süllyedni kezdett a nyomás.

Az orosz média példátlannak nevezte az esetet.

Putyin bejelentése szeptember 30-án

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg szeptember 30-i parlamenti beszédében jelenti be Ukrajna megszállt területeinek az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozását – közölte kedden a brit védelmi minisztérium – írja a Reuters.

Oroszország csapást mért Zaporozsjére.

Olekszandr Sztaruk, Zaporozsje (Zaporizzsja) megye ukrán kormányzója arról számolt be, hogy az orosz erők rakétákat indítottak a város infrastrukturális létesítményeire. Sztaruk ismételt támadásokra figyelmeztetett, és azt mondta, hogy még mindig gyűjtik az áldozatokról és a károkról szóló információkat.

Németország: ne kerülhessen uniós állampolgár orosz válallatok vezetésébe

Németország azt javasolja, hogy tiltsák meg az uniós polgárok számára, hogy magas beosztású pozíciókat foglalhassanak el orosz állami vállalatoknál. Berlin elküldte a javaslatát az EU kormányainak, felszólítva az EU-t, hogy egészítse ki azt a nyolcadik szankciócsomagjával – írja a Süddeutsche Zeitung. Ha megvalósul, a lépés mérsékelné Oroszország politikai befolyását az uniós országokban, és megakadályozná, hogy uniós politikusok, például Gerhard Schröder volt kancellár részt vegyenek az orosz állami tulajdonú vállalkozások vezetésében.

Újabb 12 milliárd dollár Ukrajnának

Az Egyesült Államok Kongresszusában megállapodás született arról, hogy csaknem 12 milliárd dollárt fordítanak új katonai és gazdasági segélyekre Ukrajnának – számoltak be a Reuters forrásai. Az értesülések szerint a Biden-kormányzat által kért finanszírozás 4,5 milliárd dollárt tartalmazna Ukrajna védelmi képességeire és felszerelésére, valamint 4,5 milliárd dollár közvetlen támogatást a kijevi kormánynak.

Az orosz erők kétszer csaptak le Nyikolájevre

Nyikolájev (Mikolaiv) polgármestere, Olekszandr Sienkevics állítása szerint szeptember 26-án késő este orosz rakétatalálat érte a város különböző területeit, és számos civil helyszínt is, köztük lakóépületeket és üzleteket, valamint a vízellátó hálózatot károsította.

Tárgyalás lesz a zaporozsjei védőzónáról

Az ENSZ atomenergetikai felügyelete szerint készen állnak a tárgyalásokra a zaporozsjei atomerőmű körüli védőzóna felállításáról. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője a múlt heti ENSZ-közgyűlésen találkozott Oroszország és Ukrajna külügyminiszterével, hogy megvitassák a lehetőséget.

Németország az orosz dezertőrökön vitázik

Németország azon vitatkozik, hogy menedékjogot adjon-e az orosz háborús behívókat visszautasítóknak. Nancy Faeser belügyminiszter szerint az ország potenciálisan készen áll arra, hogy védelmet nyújtson azoknak a dezertőröknek, akik következményekre számíthatnak, ha megtagadják a harcot, de minden esetben egyéni alapon, biztonsági aggályok közepette döntenek majd.

92 új szankciót jelentettek be a britek

Az Egyesült Királyság 92 új szankciót jelentett be Oroszország ukrajnai „álnépszavazásaira” válaszul. A büntetéscsomag a színlelt szavazatok mögött állókra, valamint az oligarchákra és az orosz állami cégek igazgatósági tagjaira irányul.

Véget érnek a népszavazások

Kedden befejeződnek a pénteken kezdődött népszavazások a részben vagy teljesen orosz kézen lévő ukrajnai régiókban. A Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja tartományokban rendezett szavazást a nyugati nemzetek színleltnek minősítették, és már előre közölték, hogy nem ismerik el az eredményeket. Moszkva tervei szerint a voksolás ad jogi felhatalmazást az Ukrajna 15 százalékát kitevő terület elfoglalásához.

Még több fegyvert küld Hollandia Ukrajnának

„Megerősítjük Ukrajna támogatását. Több fegyver, több szankció és nagyobb elszigeteltség Oroszország számára” – írta Mark Rutte holland miniszterelnök a Twitteren. A bejelentéssel kapcsolatban további részleteket nem árult el.

NATO-gyakorlat kezdődik a Balti-tengeren

A NATO-tagállamok egy csoportja megkezdte a kétnapos katonai kiképző gyakorlatát a Balti-tengeren. A gyakorlatokon az Egyesült Királyság, Magyarország, Németország, Olaszország, Törökország, Észtország, Lettország, Litvánia és Csehország légiereje vesz részt. A rutinszerű kétnapos rendezvényen a résztvevő légierő gyorsreagálású riasztási gyakorlatokat hajt végre, és külön hangsúlyt kap a spanyol földi légvédelmi munkacsoport integrációja. „Első alkalommal vonunk be légi és felszíni alapú integrált légi és rakétavédelmi tevékenységeket gyakorlatainkba. Ez rávilágít arra, hogy a szövetségesek hogyan védik a keleti szárnyat, és egyúttal felkészülnek a NATO elrettentési és védelmi koncepciójának érdemi végrehajtására a balti térségben” – mondta Craig Docker, az uedemi Kombinált Légi Műveleti Központ hadosztályvezetője.

A frissen behívott oroszok nem használhatják okostelefonjaikat

Az orosz sajtó jelentései szerint az Ukrajnába irányuló mozgósításhoz csatlakozó oroszoknak biztonsági okokból megtiltották az okostelefonok használatát. A katonák által az interneten közzétett videókból és fényképekből ugyanis könnyen kikutatható a tartózkodási helyük. A katonák egy alap nyomógombos telefont használhatnak, de csak bizonyos időpontokban, egyébként azt is elzárva tartja a hadsereg.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 4896 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4322 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 161 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 26-án 56 ember, köztük 12 férfi, 29 nő, és 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tájékoztatott a rendőrség.

Katonakorú férfiakat fordítanak vissza a kazah határon

A hírek szerint az orosz őrök visszafordítják a 18-65 év közötti férfiakat az egyik kazahsztáni határátkelőről. Az orosz TASZSZ hírügynökség szerint az eset a Kurgan régióban történt. Sok határátkelőt megrohantak az emberek, akik megpróbáltak elmenekülni a részleges mozgósítás elől, de korábban a Kreml szóvivője azt mondta, hogy nem hoztak döntést az emberek távozásának megakadályozásáról.

20 km-es a sor a grúz határ felé

Mióta Putyin elnök a múlt héten parancsot adott 300 000 tartalékos behívására az ukrajnai hadjárat támogatására, kivándorlási hullám indult meg a 18-65 év közötti orosz férfiak körében. Grúzia felé több mint 20 km-es sorban várják az autósok, hogy elhagyhassák Oroszországot.

Újabb segély Ukrajnának

Az Egyesült Államok 457,5 millió dollár új polgári biztonsági segélyt nyújt Ukrajnának – jelentette be Antony Blinken külügyminiszter. A segély célja, hogy segítse az ukrán bűnüldöző szerveket és a büntető igazságszolgáltatást – áll a Twitteren. A miniszter szerint a pénzügyi fellendülés „életeket is menthet”.

Putyin séfje elismerte, hogy ő hozta létre a Wagner-csoportot

Jevgenyij Prigozsin, akit „Putyin séfjének” neveztek, miután banketteket szervezett az orosz elnök számára, közleményt tett közzé a Concord vendéglátó cége közösségi oldalán. „Körbejártam a katonai gyakorlótereket, és megpróbáltam pénzt költeni arra, hogy felbéreljek egy csoportot, akik Ukrajnába jönnek és megvédik az oroszokat” – írta. „Elmentem az egyik gyakorlópályára, és mindent magam csináltam: magam tisztítottam meg a régi fegyvereket, magam rendeztem ki a golyóálló mellényeket, és találtam olyan szakértőket, akik segíthetnek ebben.” A Wagner-csoport először Kelet-Ukrajnában jelent meg 2014-ben, később Szíriában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Mozambikban is működött. A zsoldosait emberi jogok megsértésével vádolják, beleértve a helyi lakosok kínzását is. Prigozsint nyolc éve leplezték le az újságírók, de most először vallotta be, hogy valóban ő áll a Wagner-csoport mögött.

Technikusok vizsgálják az Északi Áramlat 2 vezetéket

A dán tengerészeti hatóság a Balti-tenger alatt Oroszországból Európába vezető Északi Áramlat 2 gázvezetékben a hajóforgalomra veszélyes gázszivárgást jelentett. Az Északi Áramlat 2 üzemeltetője megerősítette, hogy szivárgást észleltek a dániai Bornholm szigettől délkeletre. Azonnal értesítették Németország, Dánia, Svédország, Finnország és Oroszország illetékes tengerészeti hatóságait – jelentette a dpa hírügynökség. Bár a vezetéket nem használják gázimportra, mégis tele van. A vezeték már elkészült, amikor Olaf Scholz német kancellár az ukrajnai háború előestéjén felfüggesztette az Északi Áramlat 2 tanúsítványát. A szivárgás egy nappal az új vezeték, a Baltic Pipe átadása előtt történt, amely norvég gázt szállít Dánián keresztül Lengyelországba. A norvég gáznak fontos szerepe van az orosz gáz kiváltásában.

Zelenszkij: Donyeck az elsődleges

Az ukrán elnök felfedte az orosz csapatok visszaszorítására tett kísérleteinek fókuszát. Éjszakai videóbeszédében Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy a keleti donyecki régió katonai helyzete nehéz. „Mindent megteszünk az ellenséges tevékenység visszaszorítása érdekében. Jelenleg ez az első számú célunk, mert továbbra is Donbász az első számú cél a megszállók számára” – mondta. Az orosz erők a luhanszki régió szinte egészét elfoglalják, és lassan előrenyomulnak a donyecki régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában