Ukrán válság

2023.05.04. 06:11

Dróntámadás érte Kijevet, akcióba lépett a légvédelem

Már 435. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Kijev látképe

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Mustafa Ciftci

Elnöki hivatal: dróntámadást indítottak Kijev ellen, a légvédelem akcióba lépett 

Több detonáció hallatszott Kijevben csütörtök este, a főváros központja felett drónok jelentek meg - jelentette több hírügynökség helyszíni tudósítókra és szemtanúkra hivatkozva. 

Az ukrán légvédelem egy orosz drónt lő ki Kijev felett 2023. május 4-én 
Fotó: Sergei Supinsky / Forrás: AFP

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője arról tájékoztatott, hogy 

egy drónt lelőttek. 

A főváros katonai vezetése közölte, hogy akcióba lépett a légvédelem. Szerhij Popko, a kijevi városi katonai adminisztráció vezetője is megerősítette egy drónt lelövését.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester robbanásokról és tűzről számolt be a főváros Szolomjanszki kerületéből, és elővigyázatosságra intett az esetlegesen lehulló drónroncsok miatt. A polgármester tájékoztatása szerint a Szolomjanszki kerület egyik négyszintes lakóházában tűz keletkezett. Hozzátette, hogy eddig senki nem kért orvosi ellátást. A polgármester később Telegram csatornáján közölte, hogy a Pecseszki kerületben is észleltek kisebb tüzet, innen sem érkeztek hírek sebesülésről.

Az ukrán legfelsőbb korrupcióellenes bíróság elrendelte az odesszai polgármester letartóztatását 

Az ukrán legfelsőbb korrupcióellenes bíróság elrendelte csütörtökön Hennagyij Truhanov odesszai polgármester előzetes letartóztatásba helyezését, miután a politikus nem fizette ki az óvadékot.

A városvezető ellen az odesszai Krajan daruépítő üzem körüli korrupciós botrány kapcsán indítottak eljárást. 

Azzal vádolják, hogy másokkal együtt félrevezette a városi tanács képviselőit a Krajan helyiségeinek megvásárlásával kapcsolatban.

A legfelsőbb korrupcióellenes bíróság április 25-én 30 millió 866 ezer hrivnya (301 millió forint) összegű óvadékot szabott ki Truhanovnak, amit a politikus mostanáig nem fizetett meg.

Az ukrán külügyminiszter üdvözölte az ukrán gyermekek Oroszországba hurcolásáról szóló EBESZ-jelentést 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter üdvözölte csütörtökön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelentését az Oroszországba elhurcolt ukrán gyermekekről.

A jelentés elkészítését az EBESZ 45 tagállama márciusban kezdeményezte.

 A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, felelősnek ítélve több ezer gyermek jogellenes elhurcolásáért Ukrajnából - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Dmitrij Peszkov: Moszkva szerint Washington áll a Kreml elleni dróntámadás mögött

Moszkva szerint Washington áll a Kreml elleni dróntámadás mögött, amelynek célja Vlagyimir Putyin elnök megölése volt – derült ki csütörtökön az orosz államfő szóvivőjének szavaiból.

Dmitrij Peszkov ezt a vádat újságíróknak tartott tájékoztatóján ismertette, mondván: Washingtonnak észben kell tartania, hogy Oroszországban tudják, hogy ott választják ki a célpontokat, Ukrajna pedig csak végrehajtotta az amerikai terveket. Bizonyítékot azonban nem szolgáltatott a dróntámadásban való amerikai részvételre vonatkozó állítás alátámasztására.

Ukrajna korábban cáfolta, hogy köze lett volna az incidenshez.

Peszkov nem fedte fel, Moszkva miképpen reagál arra, hogy Kijev drónokkal próbálta megtámadni a Kremlt. Elmondása szerint különböző intézkedésekről tárgyalnak, de azok minden esetben kiegyensúlyozottak és Oroszország érdekeinek megfelelőek lesznek. Részletekbe nem bocsátkozott.

Belgium új katonai segélycsomagot készít elő Ukrajnának

Belgium új katonai segélycsomagot készít elő Ukrajnának – közölte az ország miniszterelnöke.

Alexander De Croo kormánya azt is vizsgálja, hogy a befagyasztott orosz vagyont hogyan lehetne Kijev háborús erőfeszítéseire fordítani.

Belgium a háború kezdete óta több mint 2 millió font értékű katonai segélyt küldött Ukrajnának – többek között üzemanyagot, lőszert, mobil laboratóriumokat és légvédelmi fegyvereket – írja a Sky News.

RUTTE, Mark; ZELENSZKIJ, Volodimir
Mark Rutte holland kormányfő (j) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Hágában 2023. május 4-én
Fotó: Robin Van Lonkhuijsen / Forrás: MTI/EPA/ANP

Ismét áramkimaradásokra kell számítani Ukrajnában

Olekszij Orzsel, a Hatékony Szabályozási Hivatal Energia szektorának vezetője elmondta, hogy május közepétől áramhiány lehet Ukrajna egész területén. Javítási munkálatok kezdődnek majd több atomblokkban, így kevesebb áramot termel majd az ország. Júniustól jelentősen emelkedik majd a villamosenergia ára Ukrajnában – tudatta a pmg.ua internetes hírportál. Olekszij Orzsel véleménye szerint a drágulás is a hiány következménye.

Ukrán elnök Hágában: Putyint bíróság elé kell állítani a háborús agresszióért

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nemzetközi bíróság elé kell állítani az Ukrjanában elkövetett háborús agresszió miatt, és ehhez egy külön törvényszéket kell létrehozni – hangsúlyozta csütörtökön Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Hágában.

Az elnök a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) meglátogatása után mondott beszédében kiemelte: valódi, teljes jogú bíróságra van szükség, amely megtorolja az orosz agressziós bűncselekményeket.

„Igazságszolgáltatás nélkül nincs béke” – érvelt beszédében Zelenszkij, és azt mondta, hogy a nürnbergi perhez hasonlóan kell eljárni az orosz háborús bűnösök ellen.

Hangsúlyozta, hogy a valódi igazságszolgáltatás érdekében nem szabad kifogásokat keresni, vagy a hatályos nemzetközi jog korlátaira támaszkodni.

„Ehelyett bátor döntéseket kell hozni, és kijavítani a nemzetközi jog hiányosságait. Ahogy a nürnbergiek tették, nekünk is úgy kellene cselekednünk” – tette hozzá.

Az ukrán vezető szerint „mindenki úgy szeretné látni Putyint Hágában, a nemzetközi jog fővárosában, amint igazságosan megbűnhődik tettei miatt”. „Amennyiben győzünk, ez fog történni, és egészen biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk” – jelentette ki.

Zelenszkij szerdán késő este érkezett Hollandiába, hogy találkozzon a holland politikusokkal és a miniszterelnökkel, Mark Ruttével, továbbá a feltételezett orosz háborús bűnök ügyében nyomozást folytató hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vezetőivel. Zelenszkij várhatóan Alexander de Croo belga szövetségi kormányfővel is találkozik hollandiai tartózkodása folyamán.

Kramatorszk bombázása

Május 4-én az orosz hadsereg rakétatámadást indított Kramatorszk ellen, megrongálódott egy oktatási intézmény és több közeli lakóépület. Halottakról, vagy sérültekről nem érkezett hír – jelentette a donyecki régió vezetője, Kirylenko.

Ukrán katonák az orosz állásokat lövik Grad rakéta-sorozatvetővel a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 3-án
Fotó: Libkos / Forrás: MTI/AP

Trump egy napon belül véget vetne az ukrajnai háborúnak, ha újraválasztják

Donald Trump volt amerikai elnök kijelentette, hogy egy napon belül véget vethet a háborúnak, ha újraválasztják a Fehér Házba. A GB Newsnak adott interjújában Trump azt mondta, hogy a konfliktus megállítása „24 órát vesz igénybe”. A háborút „katasztrófának” nevezve, amelyet meg kell állítani, hozzátette: „Ez az üzlet könnyű lenne. Sok köze van a pénzhez.”

Trump szerint Putyin soha nem lépett volna be Ukrajnába, ha Joe Biden kormánya nem ennyire alkalmatlan.

Júliusig ezer orosz drónpilóta tesz vizsgát

Az Egyetem 2035 program 10 kísérleti helyszínén idén júliusig több mint ezer embert képeznek ki drónkezelőnek (FPV) - közölték a RIA Novosztyival a szervezet sajtószolgálatán.

Az Egyetem 2035-öt 2017-ben alapította a Stratégiai Kezdeményezések Ügynöksége, hogy a digitális gazdaság számára képezzen személyzetet. Ez az első olyan digitális egyetem Oroszországban, amely mesterséges intelligencia technológiákra és adatelemzésre, az egyetemi hálózatépítés és a személyes fejlődési utakon való tanulás elveire épül.

Négy drónt vetettek be az orosz olajfinomítónál

A Tass orosz állami hírügynökség jelentése szerint négy drónt használtak az oroszországi Krasznodar Szeverszkij kerületében található Ilsky olajfinomító elleni támadásban. A jelentés szerint az egyik drón nem robbant fel. Halottakról, vagy sérültekről nincs hír. A tüzet eloltották.

Figyelmeztették az Ukrajnában lévő amerikaiakat

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége közölte, hogy az Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat arra figyelmeztetik, hogy maradjanak éberek a fokozott rakétatámadások miatt. A figyelmeztetés az orosz légicsapások közelmúltban megnövekedett száma miatt hangzott el. A nagykövetség arra kéri a lakosságot, hogy figyeljék a légi riadókat, menjenek óvóhelyekre és kövessék a helyi hatóságok útmutatásait. Ez az első ilyen jellegű figyelmeztetés a háború tavaly februári kitörése óta.

Az Egyesült Államok fokozott elővigyázatossággal kezeli a Moszkva elleni dróntámadással kapcsolatos állításokat

Az Egyesült Államok fokozott elővigyázatossággal kezeli Oroszország szerdai állítását azzal kapcsolatban, hogy lelőttek két ukrán drónt, amely a Kremlt vette célba Moszkvában - közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

"Láttam az erről szóló híreket. Nem tudom, hitelesek-e, nem lehet tudni" - mondta Blinken, hozzátéve, hogy minden olyan információt, amely a Kremlből jön, fokozott elővigyázatossággal kezelnek.   

"Legalábbis különösnek" nevezte csütörtökön Catherine Colonna francia külügyminiszter az előző napi, Moszkva elleni állítólagos ukrán dróntámadások esetét.   

A France Inter rádiónak nyilatkozva Colonna kijelentette, nem hajlandó "találgatások kis játszmájába" belemenni. Úgy fogalmazott, "normál helyzetben eléggé kevéssé hihető", hogy drónok eljuthatnak egészen a Kremlig, és felidézte, hogy az ukránok szerdán hivatalosan is jelezték, hogy semmi közük nincs az esethez.   

Catherine Colonna bírálta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesének szavait, aki Telegram-csatornáján úgy fogalmazott a dróntámadás után, hogy meg kell semmisíteni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és kijevi bandáját. A francia külügyminiszter sajnálatosnak nevezte Medvegyev szélsőséges felhívását, amellyel "ismét csak Oroszország részéről igyekeznek félelmet kelteni és ürügyet találni arra, hogy igazolni tudják az igazolhatatlant".

Karine Jean-Pierre, a washingtoni Fehér Ház szóvivője az esettel kapcsolatban azt mondta, az Egyesült Államok nem tudja megerősíteni Oroszország állításának hitelességét. Hozzátette, hogy a konfliktus kezdete óta az Egyesült Államok "nem bátorítja és nem teszi képessé" Ukrajnát arra, hogy a határain kívülre indítson támadásokat.

Hanggránátot dobtak az orosz konzulátusra

Azonosítatlan személyek hanggránátot és más tárgyakat dobtak be az orosz konzulátus területére a Finnországhoz tartozó Aland-szigeteken, Mariehamn városában. 

A konzulátus épületében anyagi kár keletkezett, a vandálok tettei közvetlenül veszélyeztették a diplomáciai képviselet munkatársainak életét és egészségét 

– közölte az orosz külügyminisztérium. A tájékoztatás szerint az eset április 30-áról május 1-re virradó éjszaka történt.

A helsinki orosz nagykövetség jegyzéket küldött a finn külügyminisztériumnak, amelyben követeli, hogy tegyenek intézkedéseket az elkövetők felelősségre vonására. Moszkva azt is sürgette, hogy biztosítsák a megfelelő szintű biztonságot az Aland-szigeteken működő konzulátus alkalmazottai és vagyona számára.

Áprilisban aláírásgyűjtés indult az Aland-szigeteken működő orosz konzulátus bezárásáról a finn civil kezdeményezések honlapján. A szerzők ezt a kezdeményezést az ország NATO-csatlakozásával támasztották alá.

Elfogott ukrán katonák kényszersorozásra panaszkodtak

Az Orosz Fegyveres Erők rohamcsoportja Donyeck irányában foglyul ejtett két ukrán katonát, akik elmondták, hogy erőszakkal besorozták őket az ukrán hadseregbe – írja a RIA Novosztyi tudósítója.

Az egyik fogoly állítása szerint szándékosan kerülte ki az ukrán hadseregbe való behívást, mert nem akart harcolni, de azért a harci zónába küldték.

Az Unió jogszabályt módosít, hogy még több fegyverrel láthassa el Ukrajnát

Az Európai Bizottság jogszabályjavaslatot terjeszt elő a lőszergyártás fejlesztéséről az Európai Unióban – jelentette ki Ursula von der Leyen, a brüsszeli bizottság elnöke kedden Prágában sajtótájékoztatón, miután találkozott Petr Pavel cseh államfővel.

"Örömmel jelentem be, hogy az Európai Bizottság szerdán jogszabályjavaslatot terjeszt elő az EU lőszergyártásáról, ami felgyorsíthatja a szállításokat. Arról van szó, hogy intenzívebbé és gyorsabbá tegyük a lőszergyártást, mert Ukrajnának nagy szüksége van most erre" – mondta újságíróknak az uniós végrehajtó testület elnöke.

VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. április 18-án
Fotó: Julien Warnand / Forrás: MTI/EPA

A javaslat a lőszergyártás támogatását is tartalmazni fogja mintegy 500 millió euró nagyságban. Az uniós tagállamok pénzügyi támogatásával együtt az erre fordítható összeg eléri az egymilliárd eurót – mutatott rá Ursula von der Leyen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök váratlanul Hollandiába érkezett

Az ukrán elnök az amszterdami Schiphol repülőtéren szállt le egy, a finn fővárosból, Helsinkiből érkező holland kormánygéppel, majd rendőri kíséret mellett autókonvoja Hága felé hajtott el - derült ki a NOS helyi televízió által készített videófelvételből.

Holland törvényhozók a Twitter közösségi oldalon megerősítették, hogy csütörtökön Hágában találkozót terveznek Zelenszkijjel.

Az ANP holland hírügynökség jelentése szerint az ukrán elnök Mark Rutte holland miniszterelnökkel is találkozik, és Nincs béke igazságszolgáltatás nélkül Ukrajnának címmel beszédet mond Hágában.

Zelenszkijnek ez az első látogatása Hollandiában. Korábban Finnországban találkozott az északi országok vezetőivel egy csúcstalálkozón, amelyen arról biztosították, hogy addig támogatják, amíg szükség van rá.

Ukrajna hamarosan ellentámadásba kezd

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna hamarosan ellentámadásba kezd a saját területén az orosz erők ellen. "Ezért biztos vagyok benne, hogy hamarosan lesz repülőgépünk. Mert hamarosan offenzívát hajtunk végre, és utána biztos vagyok benne, hogy repülőket kapunk" – mondta.

18 drónt lőttek ki az ukránok

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy az orosz erők május 4-én a hajnali órákban 24 Shahed-136/131 típusú támadó drónt indítottak a Brjanszki régióból és az Azovi-tenger keleti partjáról, ebből 18-at megsemmisítettek. Kijevben több mint 3,5 órán át tartott a légiriadó. A kijevi városvezetés közleménye szerint minden rakétát és drónt megsemmisítettek, amely négy napon belül harmadszor vette célba az ukrán fővárost. Áldozatokról nincs hír.

Robbanásokat hallottak Kijevben

Légiriadót adtak ki Ukrajna számos régiójában. Két hangos robbanást hallottak Kijevben, amint arról a Kyiv Independent újságírója beszámolt. A kijevi város katonai igazgatása szerint működik a légvédelem. A helyi Telegram csatornák Zaporizzsjában és Odesszában is robbantásokat jelentettek. Az említett városokon kívül légiriadó volt Szumiban, Poltavában, Kirovohradban, Harkovban és Mikolajivban is.

A skandináv országok támogatják Ukrajna EU- és NATO-tagságát

Az északi országok egy csoportja támogatta Ukrajna NATO- és EU-taggá válását - hangzott el Zelenszkij ukrán elnök finnországi látogatásán. Finnország, Svédország, Norvégia, Dánia és Izland közös nyilatkozatot adott ki, amelyben azt mondták: "Az északi országok mindaddig folytatják politikai, pénzügyi, humanitárius és katonai támogatásukat, ameddig csak kell."

Dél-Oroszországban tűz volt egy olajfinomítóban

Dróntámadás miatt tűz ütött ki csütörtökön egy dél-oroszországi olajfinomítóban, a lángokat nem sokkal később a tűzoltóknak sikerült teljesen megfékezni. A tűz a Krasznodari terület Szeverszkij kerületében lévő Ilja nevű olajfinomítóban, egy olajterméktartályban keletkezett - közölte csütörtökön újságírókkal az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának a régióért felelős főigazgatósága.

Az eset hajnali 3 óra körül történt. Venyamin Kondratyijev helyi kormányzó a Telegramon azt közölte, hogy a lángok mintegy 400 négyzetméteres területen csaptak fel, amit a tűzoltók hamar eloltottak.

Közölte, a tűznek nem volt sem sérültje, sem halálos áldozata, a lakosságot sem fenyegette veszély.

Előző nap, szerdán, szintén kigyulladt egy olajterméktartály a Krasznodari terület Volna településén. A lángba borult terület mintegy 1,2 ezer négyzetméteres volt, a tüzet szerda estére eloltották. Helyi tisztviselők szerint az esetet egy lezuhanó drón okozta.

Ez volt a harmadik éjszakai támadás Kijev ellen

Oroszország hat napon belül a harmadik éjszakai támadást indította Kijev ellen – közölték szerdán az ukrán főváros hatóságai. Drónnal egy épületet találtak el Dnyipropetrovszk régióban. Az ukrán légierő parancsnoksága azt közölte, hogy erői a 26 iráni gyártmányú Shahed drónból 21-et semmisítettek meg, míg a kijevi tisztviselők szerint a légvédelmi rendszerek számolták fel a város fölé küldött szerkezeteket. Nem érkezett jelentés áldozatokról vagy károkról.

Az Egyesült Államok újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld Ukrajnába - közölte az amerikai külügyminisztérium szerdán.

Antony Blinken külügyminiszter közleménye szerint ezúttal 300 millió dollár (mintegy 110 milliárd forint) értékben küldenek felszerelést az amerikai hadsereg készleteiből. 

A szállítmány tartalmaz HIMARS mobil rakétatüzérségi és egyéb rakétakilövő eszközökhöz használható rakétákat, valamint tüzérségi és harckocsi lőszereket, harckocsi-elhárító fegyvereket, rakétákat, kisebb fegyvereket lőszerrel, teherutókat és egyéb szállítóeszközöket, valamint pótalkatrészeket.   

Az amerikai összesítés szerint az újabb szállítmány a 37. amerikai katonai csomag, amelyet az Egyesült Államok készleteiből bocsátanak Ukrajna rendelkezésére önvédelmi célokra Oroszország ellen.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 5595 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5795 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

21 halott van Herszonban

21-re nőtt a Herszon városát elért orosz rakétacsapások halálos áldozatainak a száma, 48 embert sérülésekkel kezelnek. Egy szupermarketet, a vasútállomást és több lakóépületet ért találat.

Hágába utazik az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij csütörtökön Hollandiában lesz – közölte a holland kormány. Az ország külügyminisztériuma közölte, hogy Ukrajna elnöke beszédet mond Hágában "Nincs béke igazságosság nélkül Ukrajnának" címmel.

Zelenszkij szerdán előre be nem jelentett látogatást tett Finnországban, hogy megbeszéléseket folytatott az öt skandináv ország vezetőivel.

Zelenszkij a gabonamegállapodásról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, nem látja Oroszország érdekét a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbításban, de nem is Oroszország érdekeit keresik, hanem a partnerekkel kötött megállapodás teljesítésére törekednek.

"Egyértelmű megállapodásunk van António Guterressel, az ENSZ főtitkárával és Erdogan török elnökkel. A megállapodások folytatódnak. Terveink szerint folytatjuk kezdeményezésünket, ők a maguk részéről megbeszélést folytatnak az orosz féllel, és meg kell velük állapodniuk ennek a folyosónak a folytatásáról, amelyre a világ sok országának nagy szüksége van" – foglalta össze az ukrán elnök.

Zelenszkij: nem támadjuk sem Putyint, sem Moszkvát

"Ukrajna nem támadja Oroszországot vagy annak elnökét, hanem megvédi függetlenségét és területi integritását." Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette ki Helszinkiben, a skandináv-ukrán csúcstalálkozót követően. Hozzátette, Ukrajnában fegyverhiány tapasztalható a védelmét biztosító fegyverekből, ezért az ukrán hadsereg nem használja azokat máshol, csak a harctéren.

NYIKIFOROV, Szerhij; PUTYIN, Vlagyimir
Drónok reptetését tiltó tábla a moszkvai Vörös téren 2023. május 3-án
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

"Sehol nem használhatunk semmit. Ezért nem támadtuk meg Putyint. Ezt a törvényszékre bízzuk" - jelentette ki.

Mint ismert, a Kremlre hivatkozó orosz hírügynökségek szerint a hatóságok szerdán meghiúsítottak egy Vlagyimir Putyin orosz elnök rezidenciája elleni dróntámadást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában