Illegális bevándorlás

2023.06.11. 16:38

Európa forrong: egyre hevesebben bírálják Brüsszelt a migránskvóta bevezetése miatt

Sorra utasítják el az Európai Unió területén a migránsok kötelező szétosztásának mechanizmusát, melynek értelmében a tagállamoknak nem lesz beleszólásuk abba, kik fognak élni a területeiken – írja a Magyar Nemzet.

MW

Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvő Arguineguín kikötőjébe 2021. szeptember 15-én

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Ángel Medina G.

– A német kormány hibáit a németeknek kell megfizetniük, nem a lengyeleknek – szögezte le Izabela Kloc, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) lengyel párt európai parlamenti képviselője annak kapcsán, hogy az Európai Unió a héten a migránskvóta bevezetése mellett döntött. A politikus beszédében az Angela Merkel német szövetségi kancellár alatt uralkodó Willkommenskulturra utalt, Berlin ugyanis akkoriban tárt karokkal várta az illegális bevándorlókat – adta hírül a Magyar Nemzet.

Több száz migránssal a fedélzetén érkezik egy hajó a szicíliai Catania kikötõjébe 2023. április 12-én
Fotó: Orietta Scardino / Forrás: MTI/EPA/ANSA

Ennek a politikának ma jól láthatók a hatásai a nyugat-európai országokban. Az emberek belefáradtak a káoszba és hajlandók azokra a pártokra szavazni, melyek határozottan ellenzik a bevándorlók korlátlan beáramlását

– tette hozzá Izabela Kloc.

A lengyelek mellett az Andrej Babis volt cseh miniszterelnök vezette ANO ellenzéki párt sem örül a migránskvóta bevezetésének, szombaton rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek. A párt tagjai hevesen bírálták Vít Rakusan cseh miniszterelnök-helyettest, belügyminisztert; a kritikus hangokhoz Babis is csatlakozott, aki szerint az uniós cseh képviselők nem országuk érdekeit védik. A Tomio Okamura vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) nyíltan bevándorlásellenes párt pedig azt vetette a tárcavezető szemére, hogy ilyen döntést nem hozhatott volna meg egyedül, mert ahhoz a parlament jóváhagyása is szükséges.

A nyugat-európai országokban is egyre hangosabbak az új migrációs paktumot elutasítók.

A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) biztonsági kérdésekben illetékes szóvivője, Hannes Amesbauer azt mondta az osztrák belügyminiszterről, Gerhard Karnerről, hogy „hátba szúrta az osztrákokat”, miután nem mondott nemet a migránskvótára. 

Noha Berlin évekkel ezelőtt még a migránsok befogadását pártolta és Olaf Scholz német szövetségi kancellár is kiáll az új uniós intézkedés mellett, a német kormánykoalíció tagjai nem értenek egyet. 

Különösen a Zöldek körében okozott nagy felháborodást a hír: több mint 700 párttag levélben kezdeményezte a párt vezetőinél, valamint Annalena Baerbock német külügyminiszternél, hogy vétózzák meg a döntést. 

Mindeközben Olaszország abban bízik, hogy az Európai Unió déli határaként az új szabályrendszerrel nem válik a migránsok befogadóközpontjává. Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter elmondta, most már egyértelműen látszik, szükség van a harmadik országokkal való megállapodásokra a migránsok feltartóztatásához.

Lampedusa szigetéről átszállított illegális bevándorlók szállnak le az olasz haditengerészet Vega hajójáról a szicíliai Catania kikötőjében 2023. április 27-én
Fotó: Orietta Scardino / Forrás: MTI/EPA/ANSA

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában