Bizalom

2023.11.13. 23:27

Megkapta kormányalakítási megbízását az eddigi lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki

Hivatalosan is kormányalakítással bízta meg hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki eddigi miniszterelnököt, akinek négy héten belül bizalmat kell kérnie az októberi parlamenti választások nyomán megalakult új szejmtől.

MW

Mateusz Morawiecki

Forrás: AFP

Fotó: Jaap Arriens

Hétfő délelőtt a szejm alakuló ülésén Morawiecki a lengyel alkotmánnyal összhangban benyújtotta lemondását, de kabinetje az új kormány beiktatásáig hivatalban marad.

Morawiecki 2017 óta vezeti a 2015-ben hatalomra jutott Jog és Igazságosság (PiS) kabinetjét. Az idei parlamenti választáson a PiS a legtöbb, 194 mandátumot szerzett a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel. Négy, az előző ciklusban ellenzéki tömörülésből álló parlamenti koalíciónak együttesen 248 mandátuma van. További 18 mandátummal rendelkezik a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció.

Andrzej Duda az új kormány alakítását célzó megbízás alkalmából rendezett ünnepségen reményét fejezte ki, hogy Morawiecki kabinetje megszerzi majd a parlamenti többség támogatását, és a PiS-frakciónál szélesebb parlamenti együttműködés keretében folytatja munkáját.

A leendő kormány előtt álló kihívásokról beszélve az elnök fontosnak nevezte, hogy Lengyelország megőrizze pozícióját az Európai Unióban és a NATO-ban.

Morawiecki a hétfő délutáni parlamenti beszédében az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságában (AFCO) október végén megszavazott, az egyhangú döntéshozatal kötelezettségét 65 területen megszüntető tervezetre utalva a nemzeti szuverenitást védő, pártpolitikai hovatartozástól független koalíció létrehozására szólította fel a képviselőket.

A Morawiecki által összeállítandó új kabinetet az államfő két héten belül iktatja be. A kormányprogramot a beiktatást követő további két héten belül kell a szejm előtt bemutatni, az alsóház bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. A kormány elfogadásához abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában