Felmérés

2024.01.19. 16:52

Fogyasztói barométer: a háztartások bizakodóak, de még óvatosak

A Nézőpont Intézet Fogyasztói Barométere 2023 végén ismét megvizsgálta a háztartások pénzügyi helyzetét, fogyasztási szokásait és jövedelmi várakozásait. A kérdőíves lakossági felmérés a háztartások aktuális bevételi forrásait és költségeinek kategóriát is számszerűsíti.

MW

A Sugár Shopping Center karácsonyi díszben az Örs Vezér Terén

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Nagy Zoltán

A Fogyasztói Barométer legfőbb megállapításai:

  • A háztartások jövedelme 2023 végére 542 ezerre növekedett, ami szeptemberhez képest 39 ezer forintos emelkedés. A háztartások jövedelméhez a hitel- és kölcsönfelvételt (39 ezer forint), illetve a korábbi megtakarításaik felhasználását (80 ezer forint) hozzáadva a háztartások havi elkölthető pénzmennyisége 661 ezer forintra növekszik. Hiteltörlesztésre (29 ezer forint) és megtakarításra (76 ezer forint) együttesen 105 ezer forintot szánnak, így a ténylegesen fogyasztásra fordítható pénzmennyiség 556 ezer forint. 
  • A háztartások alapvető fogyasztásra fordított kiadásai 2023 végén 255 ezer forintra rúgtak, ami csupán 11 ezer forinttal haladja meg a 244 ezres szeptemberi adatot, annak ellenére, hogy a fűtési szezon értelemszerűen a rezsikiadások emelkedését is magával hozta. Az, hogy az alapvető kiadásokra fordított összeg csak kismértékben nőtt, betudható az áremelkedési ütem lassulásának, amit a Központi Statisztikai Hivatal inflációs adatán kívül már a Fogyasztói Barométer is jelez. Az alapvető fogyasztáson túli fogyasztásra tehát 301 ezer forintot költhet egy átlagos háztartás, amely a havi elkölthető pénzmennyiség 46 százaléka. 
  • A hónapok óta javuló hitelkondíciók ellenére a hitelpiac továbbra is szenved: mindössze a háztartások 3 százaléka élt a hitel- vagy kölcsönfelvétel lehetőségével, ami arra utal, hogy a belső fogyasztást még a következő időszakban sem fogja fűteni a hitelezés. Az óév végén a háztartások 30 százaléka jelezte, hogy jelenleg is törleszt hitelt vagy kölcsönt, az átlagos törlesztőrészlet 81,5 ezer forint volt, amely enyhe növekedés a szeptemberi 73 ezerhez képest. 
  • A gazdasági nehézségek hatására óvatosabbá vált a magyar fogyasztó: a háztartások 2023 szeptemberhez képest átlagosan 28 ezer forinttal többet takarítottak meg a friss kutatás szerint, s korábbi megtakarításaikat is a korábbinál kisebb mértékben használták fel. Míg 2023 őszének kezdetén a tartalékaikhoz hozzányúló háztartások átlagosan 363 ezer forintot használtak fel, az év végére ez – a karácsony ellenére is – 236,5 ezerre csökkent. Emellett 41-ről 45 százalékra nőtt azoknak a háztartásoknak az aránya, akik megtakarítottak a havi jövedelmükből. 
  • A háztartások jövedelmi várakozása pozitív irányba mozdult el: a magyar háztartások pénzügyi várakozása az előző negyedévhez képest jelentősen javult, míg szeptemberben csak minden ötödik (21 százalék) háztartás várt a következő hónaptól jövedelememelkedést, addig 2023 végére arányuk már két és félszeresére (51 százalék) nőtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában