A feltámadás ünnepe

2024.03.31. 12:34

A keresztény hitnek hármas tartóoszlopa van

A keresztény hitnek hármas tartóoszlopa van – mondta Pásztor Dániel, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi alelnöke a húsvétvasárnapi ünnepi istentiszteleten a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóvelezden.

MW

Budapest, 2024. március 10. Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi alelnöke

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A református püspök kifejtette, ez a három oszlop az, hogy „Krisztus meghalt a mi bűneinkért”, feltámadt és él, valóságos személyiség. Hozzátette, a keresztény hit olyan, mint egy „híd a menny és a föld között”. Ha annak három tartóoszlopa közül bármelyik is hiányzik, vagy bármelyikkel probléma van, akkor a híd „használhatatlan és semmit sem ér” – fűzte hozzá. Hangoztatta: csak így együtt a három adja meg a hidat, és tartja meg az emberek hitét.

Sokan megkérdőjelezik az egész húsvéti történetet

Krisztus meghalt a mi bűneinkért, feltámadott a mi megigazolásunkért, és azt ígérte és ígéri: íme, én veletek vagyok minden napon, a világ végezetéig

– mondta Pásztor Dániel. A református püspök beszélt arról, hogy a huszonegyedik század embere megkérdőjelezi az egész húsvéti történet és azt, hogy Krisztus valóban feltámadt. 

Sokan gondolják, hogy nem igaz, és erről szeretnék a kereszténységet és a világot is meggyőzni, tette hozzá.

Pásztor Dániel szerint a keresztény hit egy fontos alapkérdése az, hogy az emberek elhiszik-e Krisztus feltámadását. Isten igéje, a Szentírás gondoskodott arról, hogy legyenek tanúk, akik elmondják, hogy Krisztus valóban feltámadt a halálból - mutatott rá. A püspök Pál apostol idézve arról beszélt, ha Krisztus feltámadása nem igaz, akkor hiábavaló az igehirdetés, hiszen annak alapja az, hogy Jézus él. Kiemelte, a prédikációk alkalmával az emberek azért érzik úgy, hogy azok nekik szólnak, mert Krisztus él, és beszél az emberekkel megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan módon, de valóságosan és átélhetően.

Krisztus él, és a hétkörnapokon ad igazán erőt az embereknek

Az ünnepi istentiszteleten Pásztor Dániel arról is beszélt, a keresztény egyháznak addig van létjogosultsága, ameddig a feltámadott Jézusról tesz bizonyságot. Amennyiben nem ezt hirdeti, akkor annak az egyháznak vége – szögezte le.

A református püspök prédikációjában kiemelte, a feltámadás hite nem az ünnep két napja alatt dől el és válik igazán fontossá, hanem az azt követő időszakban, és akkor, amikor az emberek kilépnek a templom ajtaján.

Pásztor Dániel hangsúlyozta: az, hogy Krisztus él, a hétköznapokban ad erőt  igazán az embereknek, amikor szembe kell nézniük a betegségekkel vagy a megoldhatatlannak tűnő problémákkal. Ezekben a helyzetekben ott van az emberekkel az élő Krisztus, akit segítségül hívhatnak, és biztosak lehetnek abban, hogy segíteni fog – hangoztatta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában