Együttműködés

2024.03.11. 15:42

Kövér László a szlovák parlament elnökével tárgyalt

Az illegális migráció okozta kihívásokról és az Európai Unió jövőjéről is szó volt Kövér László magyar házelnök és Peter Pellegrini, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökének hétfői budapesti megbeszélésén – írja az MTI.

MW

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Peter Pellegrini, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke nyilatkozik a sajtó munkatársainak az Országházban 2024. március 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Kövér László a találkozó utáni nyilatkozatában kiemelte: az Európai Unió keretei közötti együttműködés rendkívül fontos kérdés. A migráció mellett ide tartozik az unió jövője is – mondta a magyar Országgyűlés elnöke, hangsúlyozva: a bővítés területén hasonló elveket és célokat követ a két ország.

PELLEGRINI, Peter; KÖVÉR László
Peter Pellegrini, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke (b) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) tárgyal az Országházban 2024. március 11-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Fel kell gyorsítani a délkelet-európai, csatlakozásra váró államok felvételét, „hovatovább erkölcsileg teljesen vállalhatatlan és méltánytalan” az az elbánás, amiben az Európai Unió ezeket az államokat részesíti – mutatott rá.

Kövér László azt mondta: az Európai Unió szervezeti-szerződéses rendszerének átalakításában is hasonló érdekek és elvek mozgatják Magyarországot és Szlovákiát.

Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy az Európai Unió a jövőben is szuverén államok egyenrangú együttműködésének a kerete legyen

– fogalmazott a magyar házelnök.

Kijelentette: elleneznek és próbálnak akadályozni minden olyan informális, lopakodó törekvést, amely próbálja a nemzetállamok hatásköreit Brüsszelbe „elszivattyúzni”.

Ennek megvalósulásaként értékelte a migránskvóták erőltetését, vagy bármely más területen való erőszakos érdekérvényesítést Brüsszel részéről.

Az Országgyűlés elnöke leszögezte: nem értünk egyet és nem járulunk hozzá egy olyan szerződésmódosításhoz, amelyben formálisan is a nemzetállami szuverenitás csorbítására hatásköröket vonnának el. Példaként hozta az egyhangú döntéshozatal megszüntetését.

Kiemelte: a több mint 1100 éves együttélés összeköti a két nemzetet, „együtt voltunk jóban-rosszban”. Összekötnek bennünket a jelen érdekei is, közte a gazdasági és kereskedelmi együttműködés területe. Magyarország harmadik számú partnere Szlovákia, ami önmagában is jelzi, hogy milyen szoros az együttműködés.

A jövőbeni érdekek és a jövőről alkotott elképzelések is összekötik a két országot, érdemes még intenzívebben dolgozni az együttműködés erősítésén. Erre a magyar Országgyűlés képviseletében Kövér László ígéretet tett szlovák kollégájának.

Peter Pellegrini, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke nagyra értékelte a megbeszélés nyitottságát és közvetlenségét.

Kitért arra, hogy budapesti látogatására egy ipolyi hídavatásról érkezett, amelyet szimbolikus jelentőségűnek nevezett. A hidaknak össze kell kötni, együttműködéseket kell létrehozni és nem elszakítani egymástól – mutatott rá.

A szlovák parlamenti elnök szerint nagyon sok olyan terület létezik, ahol a jó barátok együtt dolgoznak és hasonlóak a nézeteik, mint Szlovákiának Magyarországgal.

Kiemelte: ugyanaz az álláspont az illegális migráció elleni harcról és mindkét ország védi a schengeni határ rá eső részét.

Aláhúzta: nagyra értékeli, ahogy Magyarország a szlovák légteret védi, ahogy azt is, hogy a szlovák rendőrök segítenek a magyar–szerb határ védelmében.

Peter Pellegrini azt mondta: abban is azonos állásponton voltak, hogy soha nem járulnak hozzá a kötelező migránskvóták életbe léptetéséhez. Mindkét országnak szuverén joga, hogy kinyilvánítsa, kivel akar és kivel nem akar együtt élni.

Nagyon hasonló az álláspont az ukrajnai konfliktus megoldásáról is – folytatta – aláhúzva: Ferenc pápa is kimondta, meg kell találni a bátorságot a konfliktus lezárásához.

A szlovák házelnök azt mondta, soha nem fogja megérteni, hogy sok politikus miért támadja a pápa álláspontját.

Egyértelműen megismételte a hétfői találkozón is kormánya álláspontját, hogy Szlovákia semmi esetre sem küld ukrán területre egyetlen katonát sem.

Szlovákiának rendkívül fontos a V4-ek együttműködésének folytatása is, azokon a területeken ahol azonosak vagy közel azonosak voltak a vélemények, az együttműködés mindig rendkívül jó hozadékkal járt – fűzte hozzá.

A V4-es tagállamok lakosságszáma 10 százaléka az uniónak és ezért a két ország és szomszédainak hangja sokkal erősebben kell hangozzék Brüsszelben is – vélte.

Peter Pellegrini örömét fejezte ki, hogy a két ország parlamentjeinek még erősebb együttműködésében tudtak megállapodni, ami nemcsak házelnöki, hanem alacsonyabb szintekre is vonatkozik.

Beszámolt arról is, hogy a találkozón szó volt a nemzeti kisebbségek támogatásáról is. Konkrét projektek vannak előkészítve, amelyek a következő hónapokban valósulhatnak meg – jelezte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában