Példamutatás

2017.08.30. 22:02

Novák: Nem női kvótákra van szükség

Az állam családbarát voltának az élet minden területén meg kell jelennie, érezhetővé kell válnia, a kvóták helyett pedig fontosabb az esélyegyenlőség megteremtése – mondta Novák Katalin államtitkár.

„Mi, a közigazgatás oldaláról lehetünk példamutatóak, lehetünk élenjáróak, és mondhatjuk azt, hogy magunkon kell kezdenünk a családbarát munkaerőpiac kialakítását, magunkon kell kezdenünk, hogyan tegyük rugalmasabbá a munkaerőpiacot”

- hangsúlyozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért, valamint nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a nagykövetasszonyok klubjának a misszióvezetői értekezlet keretében tartott szerdai budapesti rendezvényén.

Mint mondta, olyan minősítési rendszer kialakításán dolgoznak, amelyben az érintettek véleményezhetik egy intézmény családbarát voltát. Példaként említette, hogy a Magyarországon ma még kevéssé elterjedt részmunkaidővel vagy távmunkával, rugalmas foglalkoztatással enyhíthetnek a munkaerőhiányon.

Megjegyezte, ha nem is nagy a női nagykövetek tíz százalék körüli aránya, de „erős és gazdag csapatot” jelentenek. A nők vállát nagyobb teher nyomja a kisgyermekeikről vagy az idős szülőkről való gondoskodásban – fűzte hozzá.

Novák Katalin annak a véleményének adott hangot, hogy nem női kvótákra van szükség, hanem olyan keretekre, amelyeknek köszönhetően megteremtődik a szerinte is fontos esélyegyenlőség.

Az államtitkár elmondta azt is: a jövő évtől kiterjesztik a családtámogatási rendszer két elemét, az anyasági segélyt és a babakötvényt minden magyar gyermekre, bárhol szülessen is a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában