szponzorált tartalom

2021.08.30. 23:59

Már három évtizede épít értéket az Alisca Bau Zrt.

Születésnapot ünnepelt a múlt hét végén, pénteken az Alisca Bau Zrt. A szekszárdi székhelyű vállalkozás három évtizedes, eredményekben, sikerekben gazdag múltra tekinthet vissza, ezért hirdette teljes joggal a céges jelmondat: 30 éve építünk értéket.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Ismert és hiteles ez a jelmondat az Alisca Bau valamennyi partnere számára. Ennek is köszönhető, hogy pénteken késő délutántól valóságos zarándokhellyé változott a jubileumi megemlékezés helyszíne, a Szálkához közeli Lajvér Borház épülete. A hátteret a pazar kilátás adta, ehhez járult a pontos, segítőkész szervezés, a vendégbarát fogadás és a házigazda – jelesül Korcsmár István alapító-tulajdonos – mindenkit örömmel illető üdvözlése.

A vendégeket tekintve a résztvevők köre széles skálát ölelt fel, a meghívást elfogadó személyek között egyaránt ott voltak a megye gazdasági életének meghatározó szereplői, különböző társadalmi szervezetek, avagy intézmények vezetői, szakmai partnerek, polgármesterek és országgyűlési képviselők. A terített asztaloknál végül is mintegy százan foglaltak helyet.

A finom ételek-italok felszolgálása, valamint a szórakoztató-kulturális műsor előtt Korcsmár István tekintette át a vállalkozás eddigi harminc évét, illetve a jövőbeni terveket.

– Harminc év nagy idő, de ha belegondolunk, olyan hamar elszállt, mint egy pillanat – kezdte a alapító-tulajdonos. – A cég 1991-ben alakult, de igazából 1990-ben, a rendszerváltás idején kezdődött a története. Valamikor 1990 őszén kezdtem el azon gondolkodni, hogy lépni kellene valamit. Úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom egy kft.-vel. Nagyon nehéz időszak volt, a piacon nem a helyünket kellett megtalálni, hanem piacot kellett teremteni.

Korcsmár István ezután áttekintette a vállalkozás működését, megállapítva, hogy olyan munkatársakra talált, akik a vállukon tudták vinni az Alisca Bau közösségét. Ezzel együtt olyan beruházókkal, megrendelőkkel találkoztak, akik bíztak a cégben, és ez ma is így van. Harminc év elteltével a létszám közel tízszeresére, a termelési érték több mint kétszázszorosára nőtt, a munkakörülmények sokkal jobbak a három évtizeddel ezelőtti helyzethez képest.

A jövőt illetően nagy reményekre adhat okot a megfiatalodott vállalatvezetés, ezzel együtt Korcsmár István, derültséget kiváltva, tréfásan megjegyezte: senki se kergessen hiú ábrándokat, egyelőre marad az Alisca Bau élén. Végezetül köszönetet mondott munkatársainak, megrendelőinek, beruházóinak, majd nem utolsósorban a családot építő, összetartó feleségének, Márta asszonynak.

– Szeretném, ha harminc év múlva ugyanitt, ugyanígy találkoznánk – zárta mondandóját.

Ezt követően Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, országgyűlési képviselő méltatta a céget mint sikeres családi középvállalkozást, mely fontos szerepet tölt be a régióban. Felsorolta a alapító-tulajdonos azon díjait, melyek azt mutatják, hogy a kiemelkedő teljesítményt a környezete is elismerte.

– Sok sikert és egészséget kívánok, mert az a legfontosabb – mondta a miniszter, azt kérve, hogy mindenki tegye meg azokat az intézkedéseket, melyekkel elkerülhető a negyedik hullám. – Komoly ígéretünk van arra, hogy szeptember végén megkapjuk a létesítési engedélyt a hatóságtól – utalt a paksi atomerőmű bővítésére, mely munkáról több részletet is közölt. Ugyancsak megemlítette, hogy folytatódni fog a megyében az autópályához kapcsolódó útépítés. Mindenkit arra biztatott, hogy vegyen részt a régiós építkezésekben.

Horváth István, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy nemcsak Szekszárd, nemcsak a megye, hanem az egész régió meghatározó cége ünnepli jubileumát.

– Szeretnék köszönetet mondani az Alisca Bau korábbi tulajdonosainak, jelenlegi tulajdonosainak és munkavállalóinak – sorolta a honatya. – Továbbá azoknak a cégeknek, vállalkozásoknak, melyek az elmúlt harminc évben az Alisca Bauval közösen értek el sikert és eredményt. Ehhez olyan támogató közösség, valamint olyan alázat és tisztelet szükséges, mely sajátja az Alisca Baunak, mindannyiunk örömére.

Horváth István arra ki kitért, hogy a cég az elmúlt harminc évben nemcsak épített értéket, hanem komoly társadalmi értéket is teremtett. Nincs Szekszárdon, avagy a megyében olyan kulturális, avagy sportrendezvény, melyen az Alisca Bau fő támogatóként vagy támogatóként ne lenne jelen.

– Bármikor lehetett hozzá fordulni – tekintett a alapító-tulajdonosra a honatya. – És soha nem tudott nemet mondani. Szavának mindig súlya volt és súlya van.

Így kezdődött

Korcsmár István 1955-ben született Szekszárdon. Mözsre járt általános iskolába, a budapesti Szabó József Geológiai Szakközépiskolában érettségizett, majd a BME Vízgazdálkodási Karán vízellátási és csatornázási üzemmérnökként diplomázott Baján. A Tolna Megyei Vízműnél, illetve a Dél-dunántúli Vízügyi Építő Vállalatnál dolgozott, mielőtt az 1991. február 12-én létrehozott Alisca Bau Kft.-nek alapító tagja lett. A kezdetektől vezeti a céget.

Elismeréseső hullott a cégre

2002 és 2011: az Év Vállalkozója. 2003: miniszteri elismerő oklevél. 2004: az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) emlékérme. 2005: ÉTE-díszoklevél. 2006: a Tolna megyei művészetért kitüntetés, valamint MTESZ-emlékérem. 2008: Alpár Ignác-díj, valamint a Tolna Megyei Mérnöki Kamara Alkotó Díja. 2012: Bazsonyi Arany Mecénás díj. 2015: a Magyar Érdemrend lovagkeresztje. 2018: a VOSZ Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalás díja. 2020: Pro Urbe Szekszárd.

Borítóképen: Korcsmár István alapító-tulajdonos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában