hirdetés

2021.11.15. 15:38

3 jó tanács a szuperolcsó zöld lakáshitel sikeres és kényelmes igényléséhez

Az álomotthon megvásárlása szinte mindig együtt jár egy nagy összegű kölcsön felvételével. A 70 millió forintig maximum évi fix 2,5%-os kamattal igényelhető NHP Zöld Otthon Lakáshitel olyan megoldást jelent, amelyet mindenképpen érdemes megvizsgálnia annak, aki a lakáspiaci áremelkedést csak nagyobb összegű hitel felvételével tudja kivédeni és a kinézett új ingatlan energiafogyasztása megfelel a programban előírtnak.

PR-cikk

1. Ezt a hitelt is lehet még olcsóbban felvenni – érdemes összehasonlítani a bankok zöld lakáshitel ajánlatait

A bankok ajánlatait több pénzügyi portál és számos sajtócikk is górcső alá vette a Zöld Otthon Program indulásakor. A hitelek kamatát és díjait átböngészve találni olyan bankot is, amely 1,99 százalékos kamattal nyújtja azt a hitelt, amely a többi pénzintézetnél az előírt kamatmaximumon, azaz évi 2,5 százalékon érhető el. Mit jelent ez a kamatelőny a 25 évre felvehető hitelnél? Számítások szerint 5,3 millió forint kamatmegtakarítást lehet elérni 25 év alatt, a maximális 70 millió forintos hitelösszegnél. Az újépítésű, korszerű energetikai besorolású ingatlanokra felvehető zöld lakáshitel felvételét emellett – ugyancsak limitált mértékű – egyéb költségek is befolyásolják, viszont nem mindegy, hogy a bank például felszámítja-e a folyósítási jutalékot, vagy elengedi azt. Egy 10 millió forint összegű zöld lakáshitel felvételénél az összes költség szempontjából a legbiztosabb iránytű a Teljes Hiteldíj Mutató, amely a legolcsóbb banki ajánlatnál 2,09%, míg a drágábbaknál 2,6-2,7 százalék közötti.

Fotó: pexel.com

2. Milyen feltételeknek feleljen meg a zöld lakáshitellel megvásárolható ingatlan?

Csak újépítésű ingatlan vásárlására vagy építésére lehet az NHP Zöld Otthon Lakáshitellel finanszírozni, tehát ez a kedvezményes hitel használt lakás vásárlásra nem érhető el. A zöld jelző pedig azt jelenti, hogy ezzel a hitelprogrammal olyan rendkívül energiatakarékos új otthonok építését és vásárlását kívánják támogatni, amelyek közel nulla energiaigényükkel hozzájárulnak a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez. A lakások, házak hőszigetelése, a nyílászárók minősége mellett a megújuló energiaforrások kötelező alkalmazása is feltétel. Ez utóbbi lehet például napenergia, geotermikus energia, biogáz, vagy bármilyen biomasszából közvetlenül vagy közvetve előállított energia.

3. Ez a legolcsóbb lakáshitel családosoknak és egyedülállóknak egyaránt, de csak egyszer lehet felvenni

A korábbi kedvezményes lakáshitelekkel szemben ennél a hitelnél nem feltétel a házastárs vagy gyermek megléte vagy vállalása, és akár egyedül is igényelhető. A többgyermekes családok viszont hozzákapcsolhatnak meglévő kedvezményeket (CSOK és Otthonteremtési Kamattámogatású Kölcsön), amelyek révén a családi kedvezményes részt 0 százalékos kamattal igényelhetik. Fontos feltétel azonban, hogy ezt a hitelt csak egyszer lehet felvenni, és állandó lakásként kell használni a hitellel finanszírozott ingatlant, tehát befektetési célú ingatlanvásárlásra nem igényelhető, sőt a hitelt felvevőnek, az ingatlan első tulajdonosaként vállalnia kell, hogy a folyósítást követően 10 évig az ingatlanban lakik, azt nem adja el, és nem is adja bérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában