Hirdetés

2021.12.17. 23:59

Erdélyi csodavilágba repíti közönségét a Székelyföldi Legendárium

A Székelyföldi Legendárium túlmutat egy egyszerű rajzfilmstúdión, ami animációs filmeket készít. A 13 éve indult civil kezdeményezés szellemi kulturális örökséget kíván átadni könnyen emészthető formában a legkisebbek számára is, melyre több lehetőséget is kínálnak.

PR-cikk

Nemcsak az óvodáskorú gyermekekre gondoltak, a fiatalok és a felnőttek is megtalálhatják a számukra érdekes monda és legenda feldolgozásokat. A székelyföldet bemutató Legendárium térkép a különböző földrajzi és történelmi helyszíneik legendáit illusztrálja, melyekről kiadott képes könyveikben a hozzájuk fűződő történeteket is elolvashatják. Legendáriumukból több mint 60 ezer eladott példánnyal büszkélkedhetnek. 

Emellett hangoskönyvek, ismeretterjesztő könyvek, kifestőkönyvek, társas- és fejlesztőjátékok, animációs filmek és turisztikai központjaik teszik igazán szerethetővé a székely legendagyűjteményt.

Mindazonáltal, hogy elhivatottan szeretnék megismertetni hazájukkal és a nagyvilággal szellemi örökségüket, különböző társadalmi szerepvállalásuk sem elhanyagolható. Több mint száz Kárpát-medencei gyermekközösséget támogatnak. A helyi iskolák számára ingyenesen biztosítják társasjátékaikat.

Ha valaki Erdélyről hall az első gondolata rögtön a hátborzongató Drakula-legenda, de az igazság az, hogy Székelyföldön szinte minden különleges földrajzi helyszínnek, várnak, településnek, de még szentnek is különleges története van.

 Az Egyesület célja, hogy ezt bemutassák különböző eszközökkel. Nemcsak könyvek lapjain, és animációs filmeken keresztül adnak lehetőséget érdekes történeteik feltárására. Turisztikai központjaik a Mini-Erdély Park, vagy az Orbán Balázs Látogatóközpont szinte kézzelfoghatóvá teszi mindezt. Szó szerint megélhetővé válnak a legendák.

– Amikor meghívtak Brüsszelbe az Európai Parlamentbe, láttam, hogy mit mutatnak be az országunkról, és Székelyföldről gyakorlatilag semmit nem találtam. A gazdag kulturális örökségünket csalódva láttam, hogy nem ismerik. Ez ellen mindenképp szerettem volna tenni, így indult az egész – mondta el Fazakas Szabolcs a Székelyföldi Legendárium vezetője.

Rajzfilmstúdiójuk 2014-ben nyílt meg, melynek csapata mára 32 főre bővült. Rajzfilmes csapatukat Ken Fountain amerikai freelancer animátor, a DreamWorks Animation produkciós világcég munkatársa, számos ismert hollywoodi alkotás partnere, és Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező is mentorálta.

Fotók: Székelyföldi Legendárium

Rajzfilmsorozatuk első évada már megjelent, amivel elnyerték a legfiatalabb közönség tetszését is. A székelyföldi siker mintájára összegyűjtöttek közel 1500 mondát es legendát a Kárpát medencéből, melyekből már megjelent a Kárpátaljai, az Örségi, Muravidéki és Drávaközi Legendáriumok. Szeretnék kiadni a térségek további legendáriumait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában