Hirdetés

2023.06.02. 20:54

Boldog 25. születésnapot, RHK Kft.!

Dr. Czepek Gábor államtitkár is méltatta az eredményekben gazdag negyedszázadot.

PR-cikk

Ünnepi beszéddel tette emlékezetessé a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. 25. születésnapja alkalmából tartott rendezvényt dr. Czepek Gábor. Az Energiaügyi Minisztérium államtitkára aláhúzta: az atomenergiának van jövője Magyarországon, ebből következően van jövője a vállalatnak és a radioaktív hulladék kezelésének is. Az évfordulós találkozónak csütörtökön az Erzsébet Nagy Szálloda adott otthont, dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója tartott pohárköszöntőt.

Fotó: Molnár Gyula

Negyedszázada üzemel a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. A cég széleskörű és felelősségteljes tevékenységet lát el. A beruházásokra méltán lehet büszke az egész ország – nyilatkozta az ügyvezető igazgató.

Az Országgyűlés 1996-ban alkotta meg az úgynevezett atomtörvényt. Ezen jogszabály előírása szerint a radioaktív hulladék elhelyezését, a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolását, a nukleáris üzemanyagciklus lezárását, valamint a nukleáris létesítmények leszerelését egy, a Kormány által kijelölt szervnek kell végeznie.

Mindennek szellemében az Országos Atomenergia Hivatal 1998. június 2-án megalapította a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaságot. Rá tíz évre, az EU-ban működő gazdasági formákhoz igazodva a cég Nonprofit Kft.-vé alakult. A kezdetben alig néhány tíz főből álló vállalat mára több mint 250 munkavállalót foglalkoztat: a központi irodájában, három telephelyen és egy kutatási helyszínen. Az eltelt negyedszázadot csütörtökön alkalomhoz illő születésnapi rendezvény tette emlékezetessé Pakson, az Erzsébet Nagy Szálloda báltermében. Az eseményen jelen volt a jelenlegi és az egykori vezetés, a szakemberek személyes történetekkel emlékeztek az eltelt időszakra.

Íme, egy rövid áttekintés arról, hogy mivel is foglalatoskodik az immár 25 éves születésnapos!

Fenntartja a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolót! A Püspökszilágy és Kisnémedi határán található, 1976 óta üzemelő RHFT-nek az úgynevezett intézményi eredetű sugárzó hulladékok kezelése és tárolása a fő feladata.

Üzemelteti a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót! A Paksi Atomerőmű működése közben kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék is keletkezik, melynek kezeléséről, elhelyezéséről gondoskodni kell. A végleges elhelyezés céljából létesítették a bátaapáti NRHT-t. 

Dr. Maróthy László, a cég első vezetője, dr. Kereki Ferenc, Buday Gábor egykori műszaki és tudományos igazgató és Nős Bálint stratégiai és műszaki igazgató
Fotó: Molnár Gyula

A hulladék végleges elhelyezésére a felszín alatt, 200-250 méteres mélységben kialakított tárolókamrák biztosítanak lehetőséget. A jelent érintő új hulladékelhelyezési-rendszer helytakarékosabb mint elődje, így jelentős megtakarítást várnak tőle a szakemberek, miközben a már megszokott biztonság színvonalát továbbra is garantálni tudják. A betárolással egy időben, az ellenőrzött zónán kívül folyamatosan zajlik a további tárolókamrák kialakítása, a tároló bővítése.

Jelenleg az I-K2 tárolókamra készen áll az új kompakt hulladékcsomagok fogadására. Az I-K3 és az I-K4 tárolókamra bányászati kialakítása megtörtént. Az N1 és N2 jelölésű, utolsó két tárolókamra kialakítása a következő néhány év feladata, mellyel a tároló teljes befogadóképessége 20 ezer köbméter lesz, így nem csak az atomerőmű üzemideje, hanem az annak leszerelése során keletkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék számára is elegendő helyet biztosít.

Működteti a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját! Az atomerőművek létének további következménye, hogy elhasznált (kiégett) fűtőelemek is keletkeznek, melyek kezelésére és elhelyezésére gondot kell fordítani. Miután eltávolítják a reaktorból a kiégett üzemanyagot, azt bizonyos ideig az atomerőműben lévő vizes, úgynevezett pihentető medencében helyezik el, majd a 3-5 éves pihentetési időszak leteltével átszállítják a KKÁT-ba. 

Keresi a nagy aktivitású hulladékok végső nyughelyét! Az ilyen típusú hulladékok végleges elhelyezését széleskörű nemzetközi egyetértés szerint mélységi geológiai tárolóban lehet biztonságosan megoldani. A lehetséges helyszínt kijelölő kutatási program már 1993 végén elindult, a mecseki uránbányából nyitott vágatokban, a Bodai Agyagkő Formáció vizsgálatával. 2000-ben az ország egész területére kiterjedő értékelés szerint is ez a képződmény bizonyult a legígéretesebbnek.

– A cég vezetőjeként nagy örömömre szolgál, hogy megünnepelhetjük ezt a jeles születésnapot! – nyilatkozta dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója. – A munka dandárjában tulajdonképpen észre sem veszi az ember, hogy mennyire telik az idő, csak ilyenkor állunk meg egy kicsit és tekintünk vissza, hogy mi minden történt e tetemes időszak során. Az RHK Kft. egy nemzetközileg is elismert céggé nőtte ki magát és olyan beruházásokat tudhat a magáénak, melyekre méltán lehet büszke az egész ország!

Hálával tartozom partnereinknek, akik ezen a kihívásokkal teli úton velünk tartottak, de elsősorban természetesen a kollégáimat illeti köszönet! Csak velük sikerülhetett! Őszintén remélem, hogy tovább folytathatjuk, amit elkezdtünk, hiszen számos nagyszabású feladat vár még ránk.

A rendezvény fő irányát az a kerekasztal-beszélgetés adta, amelynek résztvevői volt és jelenlegi vezetők voltak: dr. Maróthy László, dr. Kereki Ferenc, Buday Gábor és Nős Bálint. Mindegyikük olyan emberi történeteket tett hozzá ehhez a naphoz, melyek a lelkes közönség segítségére voltak a lelki húrokat is megpendítő emlékezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában