Hirdetés

2023.10.27. 10:59

A porszívó története

Az utóbbi évtizedekben sokkal jelentősebb fejlődésnek lehettünk tanúi, mint az azt megelőző évszázadoknak. Szinte minden területen. A technológia vívmányainak köszönhetően számos eszközünk gyorsabb és hatékonyabb lett, takarítási szokásaink jelentősen megváltoztak. Így például a porszívó is. Hogyan kezdődött eme nagyszerű eszköz pályafutása? Hogyan takarítottak a porszívózás előtt?

PR cikk

Forrás: pexels

A történet kezdete a “hagyományos” seprűhöz vezethető vissza. Az első ilyen találmányt 1800-ben fedezte fel az angol származású James Hume, amit végül 1858-ban fejlesztett tovább Lucius Bigelow. Ez a találmány sajnos nem vált hasznára az emberiségnek, mivel több port vert fel, mint amennyit összegyűjtött volna. Később, 1876-ban Melville Bissell alkotta meg az úgynevezett mechanikus szőnyegseprűt felesége, Anna kérésére. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy dobozban kefék forogtak. Ez a találmány már egész hatékonyan gyűjtötte össze a port a szőnyeg felszínéről. Hatalmas sikerének köszönhetően a család létrehozott egy gyárat a termék sokszorosítására.

A mai modern porszívók “valódi” ősének azonban Hubert Cecil Booth találmányát tekinthetjük. Az inspirációt egy vasútállomási takarításból szerezte, ahol látta, hogy eredménytelenül próbálták kifújni a port a vasúti kocsikból. Ekkor gondolkodott el rajta, hogy miért nem inkább a beszívással próbálkoznak. Később meg is alkotta a gépezetet, ami olyan nagy lett, hogy lovakkal kellett húzatni. Nagyobb épületek takarításában eredményesen alkalmazták a gépezetet, például középületekben, szállodákban. VII. Eduárd brit király is gyakran igénybe vette a szolgáltatást. Később a gép mérete úgy csökkent, hogy a lovak helyett elég volt két cseléd is, hogy működtetni tudják. Az elektromos árammal történő működtetés megjelenésével lendült fel a porszívóüzlet igazán. Számos konkurens cég jelent meg, a piacon a Hoover márka érvényesült a legjobban. Annyira beépült a köztudatba a márka, hogy az angol nyelvterületeken a mai napig a hoover szó jelenti a porszívót. Teltek-múltak az évek, és 1912-ben feltalálták az első, levegőbeszívással működő elektromos háztartási porszívót. Axel Wenner-Gren a svéd Sven Carlstedt mérnökkel együttműködve feltalálták az első, levegőbeszívással működő elektromos háztartási porszívót, a Modell I-et. Wenner-Gren sok évnyi értékesítői tapasztalattal rendelkezett Németországban, sikeresen eladott több száz darabot már az első évben. Később társával, Carlstedtdel kifejlesztettek egy könnyebb, olcsóbb, hatékonyabb porszívót, amit Modell II névre kereszteltek. A 20. század folyamán a gépek egyre könnyebbé váltak, az először fémből készült porszívók külső borítását pedig műanyagra cserélték. A 21. században már vannak porszívók porzsákkal és porzsák nélkül, forró gőzzel vagy éppen vízzel tisztítók is.

Ennek köszönhetően manapság igazán könnyen ki lehet választani a takarítási szokásainkhoz és a pénztárcánkhoz passzoló eszközöket. Az eMAG BLACK FRIDAY akción keretein belül pedig kedvezményesen tudunk hozzájutni ezekhez. Érdemes résen lenni, hogy még jusson nekünk is egy jó darab!

A porszívókínálat a 2000-es évek környékén megjelent robotporszívókkal is bővült, amiknek működési elve jóval bonyolultabb, mint a hagyományos társaié. “A robotporszívó működése automatizált, az energiaellátásról egy akkumulátor gondoskodik. A készülékhez tartozik egy földi dokkoló is, amelyhez akkor tér vissza a robotporszívó (magától), amikor már közel van a teljes lemerültség állapotához az akkumulátora. Egy robotporszívó jellemzően többféle üzemmódban működik, attól függően, hogy milyenek a terepviszonyok, vagy mekkora az a terület, ahol takarítania kell. Az akadályokat magától kerüli ki. A robotporszívó gyűjti a felszívott szilárd szennyeződéseket, a munkáját különböző forgó (spirális, körkörösen működő) kefék segíthetik.”

Ki ne akarna lemondani a napi/heti rendszerességű porszívózásról? Főleg a karácsonyi készülődés időszakában. Már pártízezer forintért kapható egy, próbáljuk ki! Akár hagyományos, akár modern robotporszívót választunk, az nem is kérdéses, hogy otthonunk tisztaságához elengedhetetlen kellékek lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában