Hirdetés

2023.10.04. 00:01

Nyolcadikosként pályaválasztás előtt állsz? Segítünk!

Az általános iskola nyolcadik osztálya a diákoknak és a szülőknek is nagy kihívást tartogat, hiszen ekkor kell eldönteniük, hogy a következő tanévben hol kezdje meg a tanuló középiskolai tanulmányait. Segítségként az alábbiakban összefoglaltuk, hogy a szakképzés milyen lehetőségeket kínál, mire számíthat az, aki ezt az irányt választja.

Teol.hu

Forrás: Tolna Megyei Szakképzési Centrum

Első lépések

Ha a gyermek továbbtanulását illetően a szakképzést választják, két dolgot érdemes alaposan megfontolni. Az egyik az, hogy melyik ágazat áll hozzá a legközelebb. A megújult szakképzési rendszerben először ugyanis egy több szakmát magában foglaló ágazatban szereznek alapismereteket diákok, csak a sikeres ágazati alapvizsgát követően kezdődik el szakirányú oktatásuk. Ennek kiderítésében nagy segítséget jelenthetnek az iskolák nyílt napjai, a pályaorientációs rendezvények, vagy éppen a ww.tmszc.hu oldal szakmakeresője, amelyen keresztül szakmaleírás érhető el. A másik nagy kérdés az, hogy hároméves szakképző iskolai, vagy ötéves, szakmát és érettségit is adó technikumi képzésben lenne érdemes részt vennie a gyermeknek. Ennek megválaszolásában segítséget jelenthetnek az alábbiak.

Forrás: Tolna Megyei Szakképzési Centrum

Technikumi vagy szakképző iskolai képzés?

Az 5 éves technikumban megszerezhető technikusi szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít, a képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat kell elsajátítaniuk a diákoknak, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás.

Forrás: Tolna Megyei Szakképzési Centrum

Szakmát az ágazati ismereteket adó 9-10. évfolyam elvégzése után választanak a tanulók. Szakmai oktatásuk ettől kezdve vagy továbbra is intézményi keretek között vagy duális formában, vállalati környezetben zajlik. Ötödik érettségi tantárgyat viszont nem kell választaniuk, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé és az emelt szintű érettségi vizsgát tanúsít.

Az öt év elvégzése után a diákok egyszerre kapják kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, továbbá nyelvvizsga megszerzésére is lehetőségük van. A technikumban végzettek jelentős előnyt élvezhetnek a felsőoktatási felvételinél, a szakirányú továbbtanulásnál.

A technikumi képzés azoknak a gyerekeknek ajánlott, akik tudnak és akarnak tanulni, esetleg később a felsőoktatásban is folytatnák tanulmányaikat.

A 3 éves szakképző iskola tanulói az ágazati ismereteket adó első év után választanak szakmát. A következő két évben duális képzés formájában, elsősorban vállalatoknál, vállalkozóknál, valós munkakörnyezetben tudják elsajátítani a szakmai ismereteket, szerezhetnek gyakorlatot.

Ezt a fajta képzéstípust azoknak a gyerekeknek ajánljuk, akik könnyebben tanulnak gyakorlatban, és szeretnének minél előbb munkába állni. Nekik is van lehetőségük rá, hogy ha akarnak, utólag érettségit szerezzenek, és akár tovább is tanuljanak.

Ösztöndíj mindenkinek, munkabér már tanulóként

A szakképző iskolába és a technikumba lépve minden diák ösztöndíjat kap, melynek mértéke az ágazati alapoktatás ideje alatt a szakképző iskolában mintegy 16 000 forint, a technikumban 8 000 forint havonta. A két iskolatípusba járó diákok ösztöndíja között azért van különbség, mert a technikumban ez a fajta képzés két évig, a szakképző intézményben egy évig tart. Amennyiben egy tanuló az ágazati alapoktatás befejeztével nem lép át a duális képzésbe továbbra is ösztöndíjban részesül, melynek összege ekkor már tanulmányi eredményétől függően 8 000 és 59 000 forint között változhat. Amennyiben egy tanuló duális képzési keretek között, vállalati környezetben, szakképzési munkaszerződéssel folytatja szakirányú tanulmányait, legalább 100 ezer forintos munkajövedelemhez juthat, továbbá a szakképzési munkaszerződés időtartama alatt a társadalombiztosítás ellátásaira való jogosultság szempontjából munkaviszonyban foglalkoztatott biztosítottnak minősül, a munkaviszony időtartama nyugellátásra jogosító szolgálati időnek, munkabére nyugdíjalapot képező jövedelemnek számít. Mindezen juttatásokat a sikeres szakmai vizsgát követően egyszeri pályakezdési támogatás egészít ki, melynek mértéke elérheti a 300 000 forintot is.

Ha még nem tudsz dönteni

A szakképző intézményi rendszer azoknak a fiataloknak is biztosít alternatívát, akik bizonytalanok a pályaválasztásban, vagy az általános iskolát kompetenciahiánnyal fejezik be. Számukra ideális választás lehet az orientációs évfolyam, melynek feladata a tanulók felmérésére alapozott fejlesztése, hogy a tanév végére rendelkezzenek azokkal az alapkompetenciákkal, amelyek a szakképző iskolába való belépés feltételei.

Rugalmas képzési utak

Annak is tudunk tanulási lehetőséget ajánlani, aki betöltötte 16. életévét, de nem fejezte be az általános iskolát. Ők a Dobbantó program keretében készülhetnek fel a szakmatanulásra. A Műhelyiskola program keretében pedig a 16. életévüket betöltött tanulók 6-24 hónap alatt részszakmát szerezhetnek.

Rólunk

A Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Tolna vármegye nyolc szakképző intézményének tevékenységét irányítja, fogja össze és segíti. A hozzánk tartozó iskolák kínálata sokrétű, a 2024/2025-ös tanévet tekintve a pályaválasztó nyolcadikosok 15 ágazat és 45 szakmai kimenet közül választhatnak, továbbá két intézményünk orientációs évfolyam indítását is tervezi.

A Tolna Vármegyei Szakképzési Centrumhoz tartozó intézmények 

Tervezett beiskolázási képzési kínálat a 2024/2025-ös tanévre

Kapcsolat

Cím: 7100, Szekszárd, Széchenyi u. 2-14 
Telefon: 70/374-0769 
E-mail: [email protected] 
Honlap: www.tmszc.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában