Almanach

2017.08.09. 11:31

Két éve még futott a szekér, azóta csak egy helyben áll

Nagyon sok hasznos ötlet, a fejlődést elősegítő javaslat szerepel Barkóczi József listáján. Fürged polgármesterének törekvéseit azonban nem mindig kísérte siker.

Szeri Árpád

A varroda. Új lehetőségek felkutatására van szükség

– Sokszor előkerült már a Fürged–Kecsege út – kezdte Barkóczi József polgármester. – Évek óta nincs lehetőség a megépítésére, pedig községünk számára ez a külvilággal való összeköttetés kiterjesztését jelentené. Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy százmilliós összegek mennek el városi kerékpárutakra. Nem vitatom azok fontosságát: de azért a mi esetünkben nem egy komfortérzést elősegítő kezdeményezésről, hanem egy létfontosságú, a jövőnket meghatározó beruházásról lenne szó. De ugyanígy lehetne említeni a Fürged–Nagyszokoly közötti összekötő utat is.

Barkóczi József, Fürged polgármestere

Barkóczi József, a település első embere hangsúlyozza, hogy a látszat ellenére nem az elégedetlenség beszél belőle. Példaként említi a 2015-ös esztendőt, ami Fürged fényes időszakaként kerül a krónikákba. Napelem a középületen, óvodai konyhafejlesztés, orvosi rendelőfelújítás – a nagyüzem, úgy tűnt, végre beindult. Ám később a gépezet lelassult: a következő év kizárólag a Start közmunkaprogram terén hozott kedvező eredményt.

– Most legfeljebb arra tudok hivatkozni, hogy van egy csomó, elbírálásra váró pályázatunk – folytatta a település vezetője. – Tudjuk, hogy a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a TOP sajnos nem ránk, egy kis falura van méretezve. Vérmes reményeim nem voltak és nem is lehetnek, de azért bíztam abban, hogy hatodik ciklust töltő polgármesterként legalább a nagyobb csalódásokkal nem kell szembesülnöm. Nem magam miatt, hanem Fürged jövője miatt.

A Mi napunk!

Ezt a fenti címet viselte az az egész napos, reggeltől késő estig tartó rendezvény, melynek augusztus 5-én adott otthont a település. Ebből az alkalomból 1956-os emlékművel gyarapodott a község, az átadáson Barkóczi József polgármester mondott ünnepi beszédet és helyezett el koszorút a műtárgyon. Déltől a kultúrház előtt egymást váltották a fellépő művészek, Péter Sramek után Laci Betyár következett nótacsokrával. A Víztorony előtti nagyszínpadra a Wild Buffalo Linedance Club hozta el az amerikai country életérzést, majd az Ozorai Színkör kapott tapsot műsoráért. Ezután a Szivárvány tánccsoport, a Bartina Néptáncegyüttes és a Tesók együttes lépett a közönség elé. Este kilenc órától pedig szabadtéri bálon zenélt az Alfa együttes.

Helybéli érdeklődők a múlt héten szombaton tartott, A Mi napunk! elnevezésű, színes programokat nyújtó rendezvényen

Szegény embert még az ág is húzza – a közelmúltban a településnek súlyos vízellátási gondja támadt. Napjainkra, köszönhetően a hatékony önkormányzati intézkedéseknek, a szolgáltató együttműködésének, rendeződik a helyzet. Barkóczi Józsefben mégis van némi keserű szájíz: mert mint megjegyzi, semmi szükség nem volt arra a hangulatkeltésre, mely a jelentős erőfeszítések ellenére megjelent a településen.

– Történt és történjék bármi is, nem adom fel a község fejlesztését célzó elképzeléseimet – jelentette ki a polgármester. – Továbbra is keresem a pályázati lehetőségeket: az útépítés mellett a nem túl távoli jövőben meg kell oldanunk a szennyvízhálózat kiépítését is. Emellett templomfelújítás, az épület környezetének rendezése, valamint az összetartozás érzését erősítő, közösség megtartó kulturális rendezvények szervezése is szerepel a terveim között.

Ez a munka sem könnyű, de megvan a szépsége

Bodizs Gáborné

Bodizs Gáborné már harmadik éve dolgozik – a községi könyvtár alkalmazásában – kulturális közfoglalkoztatottként. Munkájának nagyobbik részét a rendezvények szervezése adja, de emellett csoportok szervezéséből is kiveszi részét. Nem titkolja, hogy a kezdeti lépések idején adódtak nehézségek. Szerencsére a Művelődési Intézet tanfolyama megadta a szükséges alapot, és olyan kapcsolatrendszert biztosított, melyben minden kolléga segítheti a másikat hasznos tanácsokkal.

– Ami azt illeti, jómagam több szakmával is rendelkezem – közölte Bodizs Gáborné. – De az elmúlt időszakban bizonyossá vált számomra, hogy ez a jelenlegi munkakör áll hozzám a legközelebb. Ez is ösztönzött arra, hogy elvégezzek egy kulturális rendezvényszervezői tanfolyamot. Minden létező gond ellenére örömmel teszem, amit kell. Ha bármiben, bármikor segítségre van szükségem, bátran fordulhatok az önkormányzathoz, polgármester úr mindig meghallgat, és biztosít a támogatásáról.

Fürged sokféle embernek ad otthont. Bodizs Gábornénak ebben az eltérő érdekviszonyokat és érdeklődési köröket mutató helyzetben kell valamiféle közös – kulturális – nevezőt kialakítania. – A mai világban valóban nehéz és egyre nehezebb megmozdítani a helybelieket – mondta. – Nemcsak a romákat, de másokat is. Erre csak állandó személyes példamutatással és hitelességgel van esély.

Joggal büszkék a korszerű varrodára

Az eredeti terv szerint mezőgazdasági gépek, autók és kerékpárok gumibelsőiből készült volna táska, pénztárca és más dísztárgy a fürgedi varrodában. Ez az elképzelés azonban nem vált be, mivel kiderült, hogy a hazai belsők túl vastagok, azokat nem lenne képes kezelni a tű. Így a létesítmény jelenleg a Start közmunkaprogramban résztvevőknek készít munkaruhákat. Emellett azért van egy kisebb részlege is, ahol női táskákat gyártanak.

Annak idején országosan nyolc települést érintett a varrodai tevékenységre irányuló, közfoglalkoztatási ráépülő program. Megyénkben Fürged lett a kedvezményezett, a településen immár harmadik éve működik a varroda. A program az eredeti terv alapján húsz fő számára nyújt munkalehetőséget, a dolgozók a szakmunkás minimálbérnek megfelelő összeget kapják kézhez.

A varroda. Új lehetőségek felkutatására van szükség

A száz négyzetméteres üzemre joggal lehet büszke a falu. Barkóczi József polgármester nem véletlenül tartott ismertetést éppen ezen a helyszínen a Mi napunk rendezvény délelőttjén. Mint mondta, a varroda dolgozóinak többsége fegyelmezetten, legjobb tudása szerint végzi el a rá bízott munkát és ez a jövőt tekintve is bizakodásra adhat okot. – Márpedig gondolni kell a jövőre, hiszen – húzta alá a polgármester – az állam egyre inkább ki akar vonulni a közmunkából. Ez azt jelenti, hogy új lehetőségek felkutatására van szükség. Az ideális az lenne, ha a varroda képes lenne olyan nyereséggel termelni, melynek révén biztosítható lenne az önálló létezés és működés. Barkóczi József meggyőződése szerint erre van lehetőség, amennyiben mielőbb sikerül megfelelő partnereket találni.

Az összeállítás megjelenését Fürged Község Önkormányzata támogatta. A cikkeket Szeri Árpád írta, a fotókat Makovics Kornél készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában