utazás

2018.04.28. 08:30

Szekszárd népszerű úti cél az országban

Újabb bevételi rekordot könyvelhetett el a belföldi turizmus az első negyedévben, a szallas.hu elemzése alapján a növekedés 12,5 százalék volt. Megyénkben Szekszárd a legnépszerűbb úti cél.

Hanol Erzsébet, archív felvétel: Makovics Kornél

A rekordszámú hosszú hétvége megtette a hatását, újabb csúcsot ért el a belföldi turizmus az első negyedévben – derül ki a Szallas.hu közleményéből. Elemzésük szerint a bővülés meghaladta a tizenkét százalékot 2017 hasonló időszakához képest.

– Az extra pihenők hatása megmutatkozott az ott tartózkodás időtartamában is. A legnagyobb növekedést a három éjre vonatkozó foglalásokban mértük, de részarányukat tekintve továbbra is az „egyéjszakás kalandok” voltak a legjellemzőbbek – mondta Drávai-Mészáros Judit, a szallas.hu marketingmenedzsere. Szálláshelytípusok szempontjából tovább nőtt az apartmanok és a vendégházak dominanciája. Szállásra átlagosan 35 382 forintot költöttek a magyarok, ami tíz százalékkal több, mint 2017 első negyedévében. A legnagyobb növekedést a 150.000–200.000 forint értékű foglalásokban mérték. Ám tavalyhoz képest ritkábban fizettek SZÉP-kártyával. Drávai-Mészáros Judit érdekességként említette, hogy változás tapasztalható a foglalással kapcsolatos eszközhasználati szokásokban. A honlapon minden második magyar valamilyen hordozható készülék, például mobiltelefon vagy tablet segítségével választotta ki szállását.

A hazai úti célok között továbbra is Budapest a legnépszerűbb. A fővárost Eger, Hajdúszoboszló, Szeged és Pécs követi a sorban. Az első tízbe még Debrecen, Hévíz, Gyula, Győr és Zalakaros fért be az első negyedévben. Az élményprogramok közül az egri várat keresték fel a legtöbben.

A legnépszerűbb Tolna megyei úti cél Szekszárd, a megyénkbe szóló foglalások 34 százaléka oda szólt. Kevéssel maradt le Dombóvár, 32 százalékos az arány, amihez még hozzájön Gunarasfürdő további egy százaléka. Tamási 9 százalékkal, Simontornya 6 százalékkal, Paks és Bonyhád 3-3 százalékkal, Szálka és Bátaapáti pedig 2-2 százalékkal veszi ki a részét a foglalásokból. A Szekszárdi Szüreti Napok idejére 2017 azonos időszakához képest 73 százalékkal magasabb a foglalások száma.

A külföldi utazások kapcsán főként a sport dominált, és a magyarok többsége valamilyen síelésre alkalmas hely közelében keresett szálláshelyet. A legnépszerűbb utazási célpont 2018 első negyedévében a lengyelországi Zakopane volt.

Komoly vonzerőt jelent a Gemenc

Szekszárd esetében plusz vonzerőt ad a Gemenci erdő közelsége, ami további kikapcsolódási lehetőségeket nyújt. Nagy élményt jelent a családoknak Rezét gőzös nosztalgiaszerelvénye. A kisvasút Pörbölyről indul, és a Malomtelelő megálló a végállomás. Emellett gyalogosan is teljesíthető több túraútvonal, a pörbölyi Ökoturisztikai Központban pedig többek között a gemenci interaktív kiállítást tekintő meg. A Nagyrezét megállónál a Méhészeti Gyűjtemény, a Lassi megállónál a Halászati Kiállítás várja a kirándulókat.

Erre a hosszú hétvégére is számos érdekességgel készült a Gemenc Zrt. Például „A Pécsi Gyors” Vasútmodellező Klub kiállítása, valamint Sára, Tóbiás, Zoltán és a többiek címmel a Gemenc legismertebb gólyáit bemutató kiállítás is látható lesz az Ökoturisztikai Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában