Sport

2011.06.20. 18:53

Andorrában írhatja nemzetközi történelmét a Paksi FC

Andorrai ellenfél jutott a Paksnak az Európa-liga selejtezőjében. Kis Károly csapata az UE Santa Colomával szemben vívhatja ki a továbbjutást.

TEOL/Rónai Gábor

Mondhatjuk, hogy Fortuna fogta a paksiak kezét. Az Európa-liga hétfői sorsolásán az atomcsapat az egyik leggyengébb riválist kapta ellenfélül. Andorra nem egy futballnemzet, a FIFA legfrissebb világranglistáján a 202. helyet foglalja el – holtversenyben San Marinóval, az Amerikai Szamoával vagy Pápua Új-Guineával. Az UE Santa Coloma nem egy veretes csapat, mindössze 16 éves futballmúltja van, 1995-ben alapították, és a 2007/2008-as szezonban harcolta ki a jogot, hogy az andorrai bajnokság első osztályában szerepeljen.

Első idényében ötödik lett az „elitligában”, amelyben nyolc csapat szerepel. A második szezonja azonban minden előzetes várakozást felülmúlóan alakult: sokáig partiban volt a későbbi bajnok FC Santa Colomával, s végül a második helyen végzett. A 2010/2011-es idényben ezüstérmesként elindulhatott az Európa-ligában, de már az első selejtezőkörben kiesett: a montenegrói FK Mogren 5–0-s összesítéssel lépett tovább.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ebben a stadionban játszik jövő héten a Paksi FC
[/caption]

– Kaphattunk volna nehezebb ellenfelet is, bár azt hozzáteszem, hogy lebecsülni egyik csapatot sem lehet. Fel kell térképeznünk a riválist, mert az az együttes, amelyik az Európa-ligába kijut, az valamilyen szintet képvisel a futballban. Ettől függetlenül bízom benne, hogy a második körnek is résztvevői leszünk. Itthon kezdünk, olyan előnyt kell szereznünk, hogy nyugodtan utazhassunk az andorrai visszavágóra – mondta a sorsolásról Kis Károly, a Paksi FC vezetőedzője.

– Addig sem foglalkoztam a sorsolással, amíg nem derült ki, hogy Andorrába utazunk, hiszen ez az Európa-liga, itt már igazán könnyű ellenfelet nem kaphatunk. Annak viszont örülök, hogy nem kell Kazahsztánba látogatnunk. Korábban több éven át játszottam a Debrecennel a nemzetközi kupákban, van tapasztalatom, de andorrai riválishoz még nem volt szerencsém – nyilatkozta Éger László, a Paksi FC csapatkapitánya.

Az első mérkőzést június 30-án Andorrában játsszák (az UEFA az andorraiak kérésére felcserélte a pályaválasztói jogot, lévén még egy csapatuk, az FC Lusitanos is otthon játszik, és az országnak ez az egyetlen nemzetközi játékra alkalmas stadionja), míg a visszavágót Székesfehérváron, a Sóstói Stadionban vívja meg a PFC, mégpedig július 7-én, csütörtökön.
Már azt is lehet tudni, hogy milyen riválisa lehet a Paksnak, ha továbblép. Az atomvárosiak a lett Duagava és a norvég Tromsö párharcának győztesével kerülnek szembe.

A másik érintett magyar csapat, a Ferencváros Örményországba utazik. Prukner László együttesének az Ulisses jutott ellenfélül, és a párharcot idegenben kezdi a Fradi. Ha a Ferencváros továbbjut, akkor a norvég Aalesund és a walesi Neath párharc nyertesével mérkőzik.
A Magyar Kupa-győztes Kecskemét erőnyerőként csak a második körben kapcsolódik be a sorozatba, és azt is lehet tudni, hogy a kazah Aktobe együttesével találkozik a Szivics-gárda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!