Sport

2013.01.02. 16:15

Ez történt 2012-ben Tolna megye sportjában (2.)

Nemcsak országosan, megyei viszonylatban is akadtak remek sporteredmények 2012-ben. Kétrészes összeállításunk első felét lapunk szerdai számában olvashatták, ezúttal az év második felének történéseit vettük górcső alá. Jó szórakozást!

TEOL

Július
1.
Európa-bajnoki címet szerzett a tolnai Pálinkás Bence–Vincze Olivér duó a horvátországi Porecsben megrendezett gyorstollaslabda Európa-bajnokságon. Pálinkás Bence egyéniben a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
15. Részvételi csúcsot döntött a Pakson megrendezett Atom Kupa. A korosztályos cselgáncsversenyen a legjobb Tolna megyei eredményt a hazai színeket képviselő, 44 kilogrammos Pupp Réka szállította, aki bronzérmet szerzett.
28. Vereséggel kezdte a 2012/2013-as NB I-es focibajnokságot az MVM Paks együttese. Az atomvárosiak hazai pályán 3–2-es vereséget szenvedtek a szomszédvári rivális PMFC-Matias csapatától.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pupp Réka és edzője, Braun Ákos. A paksiak fiatalja harmadik lett az Atom Kupán (Fotó: M. Gy.)
[/caption]

Augusztus
1.
Váratlanul lemondott Kis Károly. Az MVM Paks vezetőedzője a pécsiektől elszenvedett bajnoki vereség után két nappal közölte döntését a klubvezetőkkel. Utódja az addigi másodedző, Máté Csaba lett.
2. Tököli Attila visszatért az MVM Paks futballcsapatához. A 36 éves támadó korábban három idényen keresztül erősítette a paksiakat, és 42 gólt szerzett.
4. Bor Barna hetedik helyen végzett a londoni olimpián. Az Atomerőmű SE nehézsúlyú (+100 kg) dzsúdósa egyik edzőpartnerétől, a brazil Rafael Silvától kapott ki a vigaszágon. Csoknyai Lászlót (81 kg) a későbbi győztes dél-koreai Dzse Bum búcsúztatta a második fordulóban.
5. Negyedik helyen végzett a Siófokon megrendezett NB I-es strandfoci-bajnokságon a Bonyhád BFC együttese.
12. A férfiaknál a bajai Faldum Gábor, a nőknél pedig a kaposvári Forró Zsófia győzött a Fadd-Domboriban immáron 28. alkalommal megrendezett SporTolna Triatlon Fesztiválon.
19. Megkezdődtek a küzdelmek a megyei focibajnokságokban. Az Uniqa I. osztályban négy újonccal, a Dunaszentgyörggyel, a Faddal, a Kisdoroggal és a Nagymányokkal rajtolt a 2012/2013-as szezon. A szentgyörgyiek egy Kölesd elleni 7–3-as parádés sikerrel nyitottak. Az NB III-ban az 1958 után visszatérő Tolna VFC a nyitányon 3–1-re kikapott a Tolle-UFC Szekszárdtól.
30. Tomiszlav Szivicset nevezték ki az MVM Paks új vezetőedzőjévé. A vajdasági szakemberrel egyelőre az idény végéig kötött szerződést az öt forduló után három döntetlennel és két vereséggel álló paksi egylet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ötvenöt év elteltével játszhatott újra NB III-as bajnokit tolnai futballcsapat. A Dráva-csoport nyitókörében a Szekszárd 3–1-re győzött (Fotó: K.A.)
[/caption]

Szeptember
1.
Bejött az edzőváltás: az MVM Paks immárom Tomiszlav Szivics irányításával 2–1-re nyert a Szombathelyi Haladás otthonában az OTP Bank Liga hatodik fordulójában – először ünnepelhettek a szezonban az atomvárosiak.
15. Ezüstérmet nyert a 43. Sió Kupán az Atomerőmű-KSC Szekszárd NB I-es női kosárcsapata. Az első helyet a PINKK Pécs szerezte meg.
22. Nagyszerű mérkőzéseket hozott a megyeszékhely sportcsarnokában megrendezett Szekszárd Kupa I. osztályú asztalitenisz ranglistaverseny. Egyéniben a rutinos Braun Éva (Postás), párosban a Madarász Dóra–Pergel Szandra (Budaörs) egység nyert.
23. Harmadik helyen végzett élete első felnőtt maratoni kajak-kenu világbajnokságán a paksi Kiszli Vanda. Az Atomerőmű SE versenyzője Hagymási Réka párjaként állhatott fel a dobogó harmadik fokára Rómában.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az ASE kajakosa, Kiszli Vanda első felnőtt világbajnokságán, rögtön bronzérmet szerzett (Fotó: K.A.)
[/caption]

Október
6.
Mindkét paksi olimpikon aranyérmet szerzett a Kecsekméten megrendezett országos bajnokságon. A +100 kilós Bor Barna, és a 81 kilogrammosok között szereplő Csoknyai László egyaránt meggyőző teljesítménnyel végzett az élen.
7. Gálával ünnepelt az Atomerőmű SE férfi kosárcsapata. A paksi együttes tíz éve, 2002-ben nyerte meg első bajnoki aranyérmét (és azóta még hármat – A szerk.), ennek apropóján szerveződött az a gála, amelyen az első bajnokcsapat tagjai a későbbi bajnokok alkotta All Star együttessel meccseltek.
10. Szomorú hírnek is helyt kell adnunk a sportsikerek között: szívbetegségben elhunyt Morgen Ferdinánd, az Atomerőmű SE játékosa. A kosárlabdázó decemberben ünnepelte volna 22. születésnapját...
20. Nem mindennapi gólnak tapsolhattak a drukkerek a Szekszárd–Györköny megye hármas rangadón. A találatot az a Fehér Csaba szerezte, aki évekig légióskodott a holland (NAC Breda, PSV Eindhoven, Willem II) és a belga (Geel) ligában, és hosszú ideig alapembere volt a magyar futballválogatottnak.
31. Először játszott NB I-es futballcsapattal tétmecset az NB III-as Bölcskei SE. Az OTP Bank Ligában listavezető Győri ETO simán, 5–2-re nyert a Magyar Kupa negyedik körének összecsapásán.

November
3.
Harmincharmadik alkalommal rendezték meg a Sipos Márton nemzetközi úszóversenyt Szekszárdon. Negyven számban avattak győztest, a felnőtt férfiak pontversenyében a hazai színeket képviselő Csirzó Ádám végzett az első helyen.
24. Gyűrűszaggató meccset nyert Szegeden az Atomerőmű SE NB I-es férfi kosárcsapata. A második negyedben Tóth Ádám egy zsákolás során letörte a gyűrűt, emiatt több mint fél órán keresztül állt a találkozó. Az ASE végül 92–85-re nyert.
30. Szekszárdon tartotta országos szakmai konferenciáját a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A PTE Illyés Gyula Karon rendezett összejövetelen a 2012-es év történéseiről, illetve a jövőbeni tervekről esett szó.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Baráth Etele, a honi kajak-kenu szövetség elnöke a mikrofon mögött. Szekszárdon, a PTE Illyés Gyula Karon rendezett konferenciát az MKKSZ (Fotó: M.D.)
[/caption]

December
1.
Berkes Ferenc nyerte meg a magyar sakkbajnokságot. Az ASE nagymestere kilenc találkozójából ötöt megnyert, négyet pedig döntetlenre adott a Hévízen megrendezett ob-n.
2. Osztrák bajnoki címet szerzett Bor Barna és Csoknyai László. A két paksi cselgáncsozó a Flachgau együttesével végzett az első helyen a Bundesligában.
11. A 2011/12-es tanév diákolimpiai érmeseit díjazta a Tolna Megyei Diáksport Tanács. Tizenöt sportág 223 versenyzője mellett kilenc csapatot is elismertek a Garay gimnázium dísztermében rendezett ünnepségen.
30. A Bad Bones együttese nyerte meg a megyeszékhely sportcsarnokában megrendezett III. Aréna Kupát. Az amerikaifoci-tornán kilenc csapat szerepelt, a szekszárdiak a döntőben a Pannon Bulls-nál bizonyultak jobbnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!