Sport

2015.03.04. 11:34

Halász Gábor készen áll élete nagy meccsére

Berlinben bunyózik pénteken Halász Gábor, az Unio Box Team cirkálósúlyú ökölvívója. A tét nem kicsi, ha legyőzi a francia-algériai Zine Eddine Benmakhloufot, megszerzi a WBF világbajnoki övét. Ajtók nyílhatnak meg előtte.

TEOL/Rónai Gábor

Fotó:

Nincs megállás a szekszárdi városi sportcsarnok ökölvívó-termében. Az egyik zsákot Erickes Torres Marin, a másikat Halász Gábor püföli. Jelenics István hol erélyesebben, hol csendesebben adja az utasításokat, olykor pedig megállítja a gyakorlatokat, magyaráz, megmutatja, mit hogyan kellene csinálni. Jelenics István bajai, korábbi sokszoros nehézsúlyú magyar bajnok. Amikor arra kérem, hogy mondjon pár gondolatot magáról, udvariasan elhárítja a kérést, mondván nem ő, hanem Halász Gábor van most fókuszban. Meg aztán – teszi hozzá – beszéljenek majd helyette az eredmények. Jelenics István már korábban is segítette Halászt a felkészülésben, s most is örömmel mondott igent a 36 éves bunyós hívására. A nyolchetes ráhangolás utolsó hetében már csak a finomítások vannak vissza. A tervezett munka elvégezve, innentől már minden Halászon múlik, aki élete nagy meccsére készül. Ha legyőzi a francia-algériai Zine Eddine Benmakhloufot, ajtók nyílhatnak meg előtte. Kilenc zsinórban megnyert mérkőzés van mögötte – erre lehet építeni.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Jelenics István nem kímélte Halász Gábort (Fotók: Makovics Kornél)
[/caption]

– Figyeltem az edzést, és mértem az időt. Tizenhét perc telt el, mire megdicsérte Gábort! Mindig ilyen kemény?
– Egy edző azt tudja átadni, ami önmaga is volt – felelte Jelenics István. – Amúgy pedig az elején tisztázni szoktam azzal, akivel dolgozom, hogy mi vár rá. Van egy nap gondolkodási ideje, aztán, ha igent mond, nekilátunk a munkának.
 
– Beszéltem a srácokkal, mindketten azt mondták, ennyire még senki nem dolgoztatta meg őket a múltbna, mint most ön.
– Erre csak azt tudom mondani, hogy akikkel eddig foglalkoztam, az vagy világbajnok, vagy Európa-bajnok lett, vagy címmeccset nyert.

– Milyen volt dolgozni Halász Gáborral?
– Tökéletes alany. Az alázata példaértékű lehet a mai fiatalok számára. Lehet, hogy olykor keményebb vagyok, de ő is tudja, hogy ezt csakis azért csinálom, hogy ő sikeres lehessen. Minden gyakorlatot szó nélkül elvégez, amit mondok neki.

– Nyugodt szívvel engedi be a ringbe pénteken?
– Tökéletesen nyugodtan. Mindent tudunk az ellenfeléről, amit tudni kell.

– Milyen bunyós a francia?
– Ha azt mondom, hogy a sportág egyik legendája, Roy Jones Jr. ellen végigbokszolta a tizenkét menetet és csak pontozással kapott ki, akkor az mindent elmond róla? Példaértékű, amit a ringben bemutatott az amerikai ellen. De például tavaly év végén összecsapott a legjobb horvát bunyóssal, Toni Visiccel, akit meggyőző fölénnyel vert meg.

– Legyőzhető?
– A francia több meccsét láttuk videón, ismerjük a gyengéit. Gábor képes rá, hogy megverje. Nagyon sokat fejlődött az elmúlt két hónapban. A lábmunkáját össze sem lehet hasonlítani a korábbival, kitűnő kondiban van. Sosem volt még ilyen jó erőben, mint most. Ha végigmegy a meccs, meg sem fogja érezné a tizenkét menetet. De remélem nem megy végig.

– Ezek szerint úgy számolnak, hogy nem megy végig?
– Most mondjam azt, hogy benne van a kiütés? Igen, hiszem, hogy Gábor képes lehet rá, hogy kiüsse a franciát. Sosem találkozott még ilyen ütőerejű bokszolóval, mint amivel Gábor rendelkezik.

– Pontozásos sikerre lát esélyt? Mert tapasztalat, hogy nem igazán szoktak kihívót pontozással győztesként kihozni...
– Ne feledjük, hogy a francia is idegen országban bunyózik. Ha végigmegy a meccs, és Gábor kihozta magából a maximumot, akkor nyugodtan várhatja az eredményhirdetést.

ÍME A RIVÁLIS ROY JONES JR. ELLENI MECCSE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!