Kosárlabda

2017.07.20. 14:16

Emlékezetes sibeniki túra

A legendás kosaras édesapja 90. születésnapját ünnepelte. Harsányi Máriára szinte családtagként tekintenek, így őt is meghívták a felejthetetlen bulira.

Rónai Gábor

Harsányi Mária a két csapattal Drazsen Petrovics síremlékénél a Mirogoj temetőben

Forrás: Beküldött fotó

Harsányi Máriáról köztudomású, hogy nagy rajongója a néhai horvát klasszisnak, Drazsen Petrovicsnak. Az 1993-ban németországi autóbalesetben elhunyt legendás játékos mindig is a valaha volt legjobb kosárlabdázó lesz a nevelőedző szemében. Emlékére szervezte meg, s tartja meg azóta is szinte minden évben a Drazsen Petrovics-emléktornát Szekszárdon. Ezen a napon minden a jugoszláv válogatottal 1989-ben Európa-bajnoki, 1990-ben világbajnoki aranyat szerző zseniről szól, meccsekkel, kiállítással, koszorúzással, videózással emlékeznek az NBA-t is megjárt (játszott a Portland Trail Blazers és a New Jersey Nets együttesében) klasszisra.

Drazsen édesanyjával, Biserkával
Forrás: Beküldött kép

Harsányi Mária nemrég Petrovics szülővárosában, Sibenikben járt a szekszárdiak U15-ös és U13-as csapatával, ám azt, hogy mekkora megtiszteltetésben lesz része Horvátországban, nem is sejthette. A nevelőedző csak kint tartózkodásuk másnapján értesült róla, hogy a legendás játékos édesanyja, a szekszárdi tornát is többször megtisztelő Biszerka (aki két éve interjút is adott lapunknak) meghívta őt és kísérőjét Drazsen édesapja, Jole 90. születésnapi partijára.

„A ház előtt egy négytagú dalmát zenekar várt bennünket és szebbnél szebb dalokat játszottak: voltak köztük Drazsenra emlékeztető, szülinapot ünneplő és a szerelemről, szeretetről szóló dalok is – mondta Harsányi Mária. – Nagyon jó volt újra látni Biszerkát és Acót, kölcsönösen örültünk egymásnak, Mito segítségével jól elbeszélgettünk. Tenger gyümölcsei és sok finomság volt az asztalon, melléjük pedig finom borok. Ajándékunkat átadtuk a házaspárnak, majd pár óra múlva visszaérkeztünk Sibenikbe.”

A szekszárdiak korábban ellátogattak Zágrábba, a Mirogoj temetőbe, ahol fejet hajtottak a kosárlabda Mozartjának sírjánál.

Harsányi Mária és a csapat tolmácsa, Mito
Forrás: Beküldött kép

Huszonnégy szálas sárga rózsás virágtállal és mécsesekkel készültek, hiszen június 7-én volt huszonnégy éve, hogy Drazsen Petrovics autóbalesetben életét veszítette. Az első sibeniki meccsüket 49–45-re megnyerték a szekszárdi serdülők (Andi 15/3, Haag 6, Viszmeg 5/3, Tamás-Nagy 2, Dér. Csere: Leskó 8, Sinka 7/3, Miklós 4, Renczes 2, Holcz, Lipovszky F.) a ZKK Vodice ellen. Másnap pedig a tinik (Szőke 12, Németh 10, Bodócs 2, Dávid 2, Villányi. Csere: Sámóczi 31, Lipovszky N. 12, Bernáth 2, Holcz 2, Evertse, Horog, Horváth, László, Schmauzer, Sebestyén E.) mutatták meg, hogy mennyire összeszokott csapatot alkotnak, ők 73–30-ra győztek.

Utóbbi találkozó előtt búcsúzóul a csoport ellátogatott Sibenikbe Drazsen Petrovics szülőházába, ahol megtekintette a néhai klasszis életét bemutató emlékszobákat. Drazsen édesanyja elmesélte fia életét, felelevenítette sportpályafutása jelentősebb állomásait. Elárulta, hogy Drazsen már fiatalon napi hét órákat edzett és emellett eminens tanuló volt. Képeket, ereklyéket mutatott, és megnézhették Petrovics első autóját, egy I-es Volkswagen Golfot. Hazafelé még megállt a kis csapat a vodicei strandon, elbúcsúztak a tengertől – és sok-sok élménnyel gazdagodva értek haza a megyeszékhelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!