labdarúgás

2019.06.23. 19:45

Gyánó Szabolcs öt góllal búcsúzott el a futballtól

Szögre akasztotta a csukát Gyánó Szabolcs. A több NB I-es csapatban megforduló, Portugáliában is légióskodó dombóvári futballista szombaton búcsúzott a játéktól.

Rónai Gábor

Fotó: Mártonfai Dénes

„Nehogy elhidd, hogy ilyen jó vagy, ezt direkt csinálják!” – kiáltotta be egy férfi az ünnepeltnek a majosi futballpályán. Gyánó Szabolcs pedig mosolyogva kiintett, és elindult a felezővonal felé.

A 39 éves futballista már a harmadik gólját jegyezte, utolsó csapata, a megye egyes Majosi SE pedig 3–0-ra vezetett ekkor a barátokból összeállított gálacsapat ellen.

Gyánó (zöldben) már mosolyog, Nagy és Szabotin nem tud hárítani Fotó: Mártonfai Dénes

Utóbbiban ott volt a pályán Kardos Ernő, a Dombóvár FC jelenlegi játékos-edzője, Egressy Gábor, az egykori zalaegerszegi csapattárs, vagy a „nagy” Dombóvárból Steiger Gábor, Szabotin Péter, Varga Tamás és Nagy Norbert – természetesen a teljesség igénye nélkül. Utóbbi a kaput őrizte, a gólokról nem tehetett, de ha akart volna, akkor sem tudott volna védeni, annyira ki voltak játszva a ziccerek.

„Nem jött meg a kapusunk, ezért állok én a kapuban, amúgy semmi közöm a poszthoz, örök életemben középpályás voltam” – mondta lapunknak, miközben csapata a becsületgólért rohamozott.

A gálacsapatban Gyánó mindkét gyermeke pályára lépett: Lili 13 éves, és a kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia növendéke, Marcell tíz éves és a Pécsi MFC korosztályos csapatának reménybeli nagy erőssége.

A régi játszótársak közül sokak felett eljárt már az idő, többen kisebb-nagyobb pocakkal érkeztek, ám az látszott, hogy fénykorukban remek focisták voltak. Úgy vették le a félpályás felíveléseket, ahogy néhány NB I-es focista sem tudná, s úgy passzoltak a társ lábára negyven méterekről, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

A majosi csapatban egy félidőt játszott, de rendesen kitett magáért Fotó: Mártonfai Dénes

Gyánó a második félidőre átigazolt a barátokhoz, s az ő két gólja is kellett ahhoz, hogy 4–1-es hátrányból felállva 4–4-re mentsék a meccset.

„Minek vonulsz vissza, ha így tudsz focizni” – jött egy másik vélemény a pálya széléről, de ünnepelt ezen is csak mosolygott.

Gyánó Szekszárdról került a Vasashoz, de az NB I-ben megfordult a Zalaegerszeg és a Pécsi MFC csapatában is. Portugáliában játszott az Académica Coimbra és a Beira Mar színeiben, az élvonalban 133 meccsen 36 gólt lőtt. A Majosi SE-ben 62 bajnoki meccsen 41 gólig jutott.

„Ha rendszeresen edzene, leigazolnám Dombóvárra, mert Szabiban mindig benne van a gól” – mondta Kardos Ernő. Szombaton erről Majoson mi is meggyőződhettünk.

Borítóképünkön: A barátokból összeállított gálacsapatban nagyon sokan játszottak – az első szóra igent mondtak az ünnepeltnek a meghívásra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!