Rajtkő

2017.07.04. 14:39

Megalakul a Profi Úszók Világszövetsége

Hosszú Katinka kedden bejelentette, hogy 30 úszó részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége, a Global Association of Professional Swimmers (GASP).

Mediaworks Online / MTI

Budapest, 2017. július 3. Hosszú Katinka 2017. július 3-án egy budapesti sajtóbeszélgetésen, amelyen bejelentették, hogy a háromszoros olimpiai bajnok úszó csatlakozott a MOL Csapathoz. MTI Fotó: Mohai Balázs

A magyar úszónő június 21-én nyilvánosságra hozott levelében arra kérte az úszókat, hogy közösen lépjenek fel a Nemzetközi Úszószövetségben (FINA) szerinte eluralkodó káosz ellen. Ez a kezdeményezés rövid idő alatt visszajelzésre talált, amint az olvasható Hosszú Katinka Facebook-bejegyzésében: „Bár reménykedtem benne, hogy legutóbbi, nektek címzett levelem sokak számára gondolatébresztő lesz majd, de arra még én sem számítottam, ami történt. Nem arra gondolok, hogy a sajtó ennyire felkapja a témát, hogy olyanok tesznek fel kérdéseket a sportág problémáiról, akiknek ez eddig eszükbe sem jutott volna, hanem arra, ahogy ti, úszók, világszerte megmozdultatok.”

A szövetség célja, hogy közösen képviseljék a sportág érdekeit, rálátásuk legyen alakulására, és hatással legyenek későbbi jövőjére – írta a világ- és Európa-bajnok úszónő, majd hozzátette: elvárják, hogy a FINA vezetői ezentúl egyenrangú félként tekintsenek az úszókra, és kikérjék véleményüket a szakmai döntések meghozatalában. A szövetségben minden kontinensről képviseltetik magukat úszók, köztük 15 olimpikon.

Hosszú Katinka nyílt levelében azért bírálta a FINA-t, mert az úgy döntött a szabályváltozásokról, hogy nem kérte ki az úszók véleményét. Így arról, a világkupákat érintő változtatásról is, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb csak négy egyéni számban indulhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!