Falunapot tartanak ma

2018.07.07. 07:00

Örülnek a fiatalok jöttének Szakadáton

Falunapra készül Szakadát. A csendessége, nyugodtsága miatt külföldiek által is kedvelt településre ilyenkor sok elszármazott hazatér, hogy eltöltsenek együtt egy kellemes napot.

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

– Annak idején, 1998-ban úgy beszéltek rá, hogy induljak a polgármesteri tisztségért. Akkor azt a célt fogalmaztam meg, hogy Szakadátot üdülőfaluvá tegyük – idézte fel a kezdeteket a település élén ötödik ciklusát töltő Laszk Gábor polgármester. Elmondta, hogy pályáztak szálláshely kialakításra, ám hiába. Aztán ahogy teljesen szabaddá vált a mozgás az Európai Unióban, sorra érkeztek a külföldiek. Ma németek, osztrákok, hollandok, norvégok, svédek, kínaiak és luxemburgiak is élnek a közel 250 fős faluban. Vonzó számukra Szakadát csendessége, nyugalma, természeti adottságai. A településvezető szerint ugyanakkor az is fontos, hogy az odaköltözők elfogadják a falu és Magyarország adta lehetőségeket.

Arról is beszélt, hogy a legnagyobb problémát a település elöregedése jelenti. A fiatalok külföldre mennek, és sokan közülük eladják az ingatlanukat és kint maradnak. Ezért is fogadja örömmel Laszk Gábor, ha egy fiatal házaspár a falut választja lakhelyéül, amire az utóbbi években akadt is példa.

– Megdolgozunk minden fillérért – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, hogy amire csak lehet, pályáznak, hiszen az önerő csak kevés dologra elég. A pályázati pénzek segítségével viszont lépésről lépésre haladni tudnak. BM-forrásból újulhatott meg idén teljes hosszában a Kossuth Lajos utca, de az elmúlt években apránként fel tudták újítani a művelődési házat is, és abban bíznak, hogy előbb-utóbb a polgármesteri hivatal rendbetételére is lesz mód. A település járdáinak felújítására is már többször pályáztak idén. A régi iskolaépületben közösségi házat szerettek volna létrehozni, erre azonban nem nyertek pénzt, így végül egy hűtőházat alakítottak ott ki a Start munkaprogramban.

Laszk Gábor elmondta, hogy négy hektárnyi gyümölcsöse van az önkormányzatnak, és az utóbbi időben az elhanyagolt kerteket is művelésbe vették. Különböző zöldségeket termesztenek ott, amelyek nagy részét a falu konyháján hasznosítják, a fennmaradó hányadát pedig értékesítik. Két hektáron ötféle csemegeszőlőt is termesztenek, köztük kék csemegeszőlőt, amelyet eleinte fenntartással fogadtak a vásárlók, ma viszont már keresik – tette hozzá a polgármester, aki Ritterwald János falugondnokkal együtt maga is kiveszi a részét a munkából, mivel mindössze öt közmunkása van a falunak. Ők azok, akik a település utcáit is rendben tartják.

A polgármester a település főbb programjaira is kitért. Elmondta, hogy minden évben közösen megünneplik a karácsonyt és a húsvétot, tartanak disznótorost, a legnagyobb rendezvényük pedig a falunap, amelyet most szombaton tizennegyedik alkalommal rendeznek meg. Laszk Gábor elárulta, hogy az elsőt még kisebb ellenállás előzte meg a lakosság részéről, mostanra viszont a település legfontosabb eseményévé vált a falunap. Sokan hazajönnek külföldről, hogy részt vehessenek rajta, és segíteni tudjanak az előkészületekben. Nekik, illetve a sok segítőnek és támogatónak – köztük több elszármazottnak – köszönhető a falunap sikeressége.

Laszk Gábor Schultz Ádámról, a falu egykori kántortanítójáról is megemlékezett, aki idén januárban 96 éves korában hunyt el. A díszpolgári címmel is elismert tanító megírta a falu monográfiáját, amelyet 2016-ban adtak ki. A közel 400 oldalas kötet magyar és német nyelven foglalja össze Szakadát történetét.

A környékbeli településekről érkeznek fellépők

A falunapi program szombaton 9 órakor kispályás labdarúgással kezdődik, majd 11 órától a játékudvar is kinyit, ahol minden szórakozási lehetőséget ingyen lehet igénybe venni. Lesz rodeó bika, kézműves foglalkozás, lufihajtogatás, sétakocsikázás, vízen „járó” labda, légvár, arcfestés, trambulin és traktormakett-kiállítás is.

A borsátorban 11-től 15 óráig várják a vendégeket, ebéd után, 12.30-tól pedig a sörivóverseny kezdődik. A Tájházban baba- és gobelin kiállítást lehet megtekinteni 13 és 15 óra között, 13 órától rendőrségi, 13.30-tól tűzoltó bemutatót láthatnak az érdeklődők, amit habparti követ. Az eredményhirdetést 14.30-kor tartják.

A kulturális műsor 15 órakor kezdődik. Fellép a szekszárdi AlisCountry tánccsoport, Antalné Biró Jolán és Orsós György tamburás, a hőgyészi Free Dance, a varsádi Remény Tánccsoport, Gyönkről a Retro Dance, a Grüne Wiese Tánccsoport és a Dránovics Trió. 18.15-től a Harmónia – Rend-Band Gyermekkórus és Zenekar ad koncertet. A nap sztárvendége Komonyi Zsuzsi lesz 19.30-tól. Ezt követően szabadtéri bálban szórakozhatnak a falunap vendégei a Vagabund zenekarral, zárásként pedig tűzijátékot láthatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!