Kosárlabda

2017.07.07. 12:21

A világbajnokság után most az Eb-n csilloghat a KSC csapatkapitánya

Két hete még az ezüstéremmel záruló franciaországi világbajnokságon játszott, péntektől pedig az amszterdami Európa-bajnokságon kísérli meg a címvédést a magyar női válogatottal Theodoreán Alexandra, az Atomerőmű KSC Szekszárd NB I-es kosárcsapatának kapitánya.

Rónai Gábor

Theodoreán Alexandra (labdával) tavaly aranyat nyert, nem lesz könnyű a címvédés

Fotó: FIBA.com

– Még mindig sokan emlegetik az ukránok elleni elődöntős dupláját, amivel döntőbe dobta a magyar válogatottat!

– Én sem fogom elfelejteni jó ideig – felelte Theodoreán Alexandra, aki 0,1 másodperccel a rendes játékidő vége előtt dobta azt a kosarat, amellyel Károlyi Andrea csapata bejutott a vb-döntőbe. – Óriási kő esett le a szívemről, amikor behullott a gyűrűbe a labda. Nagyot küzdöttünk a fizikálisan roppant erős ukránokkal, ha nincs az a kosár, lehet, hogy nem is jutunk a fináléba.

Theodoreán Alexandra (labdával) tavaly aranyat nyert, nem lesz könnyű a címvédés
Fotós: FIBA.com

– De bejutottak. Hitte volna?

– Álmomban sem. Amikor nekivágtunk a világbajnoki felkészülésnek, az volt a célunk, hogy ott legyünk a legjobb nyolc között. Úgy tekintettünk a vb-re, mint egy remek felkészülési lehetőségre a közelgő Európa-bajnoki selejtezők előtt. Minden meccsnek úgy futottunk neki, hogy van tíz percünk, ez idő alatt adjuk ki magunkból a maximumot. Nem volt könnyű, nagyon kemények voltak az ellenfelek, ráadásul a tavalyi Európa-bajnoksághoz képest kicserélődött a csapatunk. Medgyessy Dóra az öt az öt elleni Eb-n játszott, Szabó Petra és Ruják Nóra pedig sérülés miatt nem jöhetett velünk Nantes-ba. Bozóki Bettina, Süle Krisztina és Papp Klaudia voltak a társaim, de mint azt az eredményeink is mutatják, jó kis csapatot alkottunk.

– Sok ideje nincs a pihenésre, hiszen a hétvégén már kezdődik az idei Európa-bajnokság. Önök a címvédők, meglesz az arany?

– A múlt heti andorrai selejtezőtorna is bizonyította, hogy egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk. Hiába nyertük meg a tornát, ez nem jelent semmit. A svájciak, a románok, az oroszok, a spanyolok, a franciák, a két ceglédivel, Maja Skoriccsal és Jelena Makszimoviccsal felálló szerbek, valamint a házigazda hollandok is pokolian nehéz ellenfélnek ígérkeznek. Nyugodtan leírhatja, hogy a kontinenstorna sokkal erősebb lesz, mint a világbajnokság volt. Itt jóval kiegyensúlyozottabbak az erőviszonyok, nincsenek gyengébb riválisok, akik ellen rá lehet készülni egy keményebbnek ígérkező meccsre. Európa-bajnoki címvédőként sem szállhatunk el magunktól, de szeretnénk ott lenni a legjobb négyben.

– És még nincs vége az álmoknak. Itt az Eb, utána pedig jön a KSC-vel az Euroliga-szereplés! Várja már?– Önnek idén kijutott a jóból, hiszen már két ezüstöt is nyert. Egyet a KSC Szekszárddal a magyar NB I-ben, most pedig a válogatottal a 3x3-as világbajnokságon. Melyik a kedvesebb a szívének?

– Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, mert nem tudok választani sem. A világbajnoki ezüst friss élmény, de a bajnoki szereplésünket és a második helyünket sem fogom elfelejteni soha. Két hónap eltelt már azóta, de még mindig hihetetlen, hogy megnyertük az alapszakasz-bajnokságot és bajnoki döntőt játszottunk a Sopronnal. Ha becsukom a szemem, még ma is látom magam előtt a dugig telt szekszárdi sportcsarnokot, ahogy befutunk a csapattal a pályára. Még mindig hallom a fantasztikus szurkolóink buzdítását, olyan, mintha még most is ott harcolnék a csapattársaimmal a parketten.

– Mi az, hogy! Nagyon szeretnék már ott lenni a pályán, és harcolni a társaimmal az újabb sikerekért. Óriási lehetőség számunkra, hogy selejtezőt vívhatunk a Montpellierrel az Euroliga csoportkörébe kerülésért, fantasztikus dolog lenne, ha sikerülne elbúcsúztatnunk őket, s a kontinens legjobb csapataival mérhetnénk össze tudásunkat. Az orosz Jekatyerinburg, a török Fenerbahce, vagy a volt játékostársunk, Eva Lisec csapata, a Famila Schio mind mind klasszisokkal teli csapatok, akik ellen óriási élmény lenne játszani. Nagyon erős a franciák kerete, de szeretnénk élni életünk nagy esélyével.

A menetrend

A románokkal és a spanyolokkal került egy csoportba a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. Pénteken 15.15 órától a románokkal kezdenek Theodoreánék, majd 19.15-től a spanyolokkal csapnak össze. A csoportból az első két helyezett jut tovább. Amennyiben a magyar csapat az első két hely valamelyikén végez, akkor a D csoportból a franciák, az írek, vagy a hollandok következhetnek az elődöntőért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!