országgyűlési választások

2018.04.04. 11:30

Összegyűjtöttük a választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat

Április 8-án, vasárnap országgyűlési választás lesz. Összegyűjtöttük a voksolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Hanol Erzsébet, fotó: Mártonfai Dénes

A voksát mindenki a lakóhelye szerinti, a postán küldött értesítőben feltüntetett szavazókörben adhatja le április 8-án, 6 és 19 óra között. A szavazáshoz szükség van a lakcímkártyára, illetve vagy a személyi igazolványra, vagy a jogosítványra, vagy az útlevélre. Fontos azonban, hogy az okmány érvényes legyen, máskülönben a szavazatszámláló bizottság köteles visszautasítani a választó polgárt, hiába szerepel a neve a névjegyzékben.

Érvényesen szavazni csak a lepecsételt szavazólapon szereplő jelöltre és listára lehet, és közülük csak egyet lehet választani.

Több választás esetén a szavazat érvénytelen lesz. Érvényesen voksolni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (X vagy +) lehet. A szavazólapot a kitöltés után borítékba kell helyezni, és a borítékot a szavazóurnába kell dobni. Belföldi szavazásnál – az átjelentkezés kivételével – nem kötelező a szavazólapot borítékba tenni. Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy elrontotta a kitöltést, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és új szavazólapot ad ki. Erre viszont csak egyszer van mód.

Ha valaki szabálytalanságot tapasztal a választás során kifogást nyújthat be az illetékes választási bizottsághoz. A kifogásnak tartalmaznia kell: a jogszabálysértés megjelölését; a jogszabálysértés bizonyítékait; a kifogás benyújtójának nevét, lakcímét és – ha a lakcímétől eltér – postai értesítési címét; a kifogás benyújtójának személyi azonosítóját.

Több választási ügyintézésnek április 6., péntek 16 óra a határideje. Eddig van lehetősége átjelentkeznie azoknak, akik a lakóhelyüktől eltérő helyen akarnak szavazni. A kérelmet a lakcím szerinti illetékes helyi választási irodában, vagy személyes ügyintézés esetén a bejelentett tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában lehet intézni. Átjelentkezéskor is a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni.

Mozgóurnát is április 6-ig lehet igényelni. Ezt azok tehetik meg, akik egészségi állapotuk, illetve fogyatékosságuk, vagy fogva tartásuk miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe. Aki akadálymentesített helyen szeretne szavazni, vagy látássérültként Braille írásos sablont szeretne használni a voksolás során, ezt szintén péntekig kérheti.

A nyilvántartásba vett megyei jelöltek

Az 1. számú választókerület (Szekszárd) jelöltjei: Burai Ferenc (Iránytű), Farkas Gabriella (MOMA), Dr. Hadházy Ákos (LMP), Dr. Harangozó Tamás (MSZP-Párbeszéd), Horváth István (Fidesz-KDNP), Kovács Irma Tünde (MISZEP), Nagy József (ÚMF), Nagy Sándor (KÖSSZ), Pál László (SEM), Pesti Vendel (MKKP), Szabó Balázs (Jobbik), Tasch Ferenc (IMA).

A 2. számú választókerület (Dombóvár) jelöltjei: Bese Mátyás (HAM), Fehér Imre (IMA), Fenyvesi Csaba Zsolt (Jobbik), Gecséné Dr. Slárku Szilvia (DK), Győri Lajos (MCP), Dr. Holló Sándor Ferenc (FKGP), Horváth Józsefné (ECDP), Huszár Emese Katalin (CSP), Király István (EU.ROM), Dr. Kretz István József (LMP), Molnár Zsuzsanna (Összefogás Párt), Papp Felícia Szem Párt), Potápi Árpád János (Fidesz-KDNP), Sárdi Csaba László (Momentum), Sárközi Szabina (MISZEP).

A 3. számú választókerület (Paks) jelöltjei: Balázs János (KEDN), Bencze János (Jobbik), Bodnár Edina (MCP), Csingár Eszter (Iránytű), Demeter Krisztián (Hajrá Magyarország!), Dobosi Norbert (Momentum), Dömötörné Solymár Orsika (LMP), Farkas Katalin (Közös Nevező), Fodor Judit (Összefogás Párt), Heringes Anita (MSZP-Párbeszéd), Ignácz Imre (ÉBMP), Janecska Zoltán (MIÉP), Janó Ferenc (NP), Király Roland (ECDP), Orsós Olívia (EU.ROM), Orsós Zsolt (Tenni Akarás Mozgalom), Pataki György (TAMP), Slámer István (Értünk Értetek), Süli János (Fidesz-KDNP), Szabados-Molnár Adrián (MISZEP), Szalay Levente (Szem Párt), Szarka Sándor (Munkáspárt).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!