Vélem-én

2010.12.17. 17:23

A teja vagy a telya a helyes?

Nem semmi hirdetőtáblát vettem észre a minap az egyik ablakban: Jappán kakas eladó!

Rácz Tibor

Nem akarom még véletlenül sem elvenni Grétsy László nyelvész kenyerét, sőt! Én is szoktam tévedni, nem mindent írok hejesen, természetesen! Alsóban mindig azzal húztam a magyarórán a tanítónénim idegeit, hogy megkérdeztem, hogy a teját pontos j-vel, vagy ly-nal kell írni.

Szóval van néhány olyan felirat, ami a szívembe lopta magát. Ilyen például ez is: Mozsdó balra! Ezeket olvasva az ember szíve megtelik gyönyörűséggel, csordulásig. Láttam egy táblát, amelyen azt, hogy a területet gyomirtóval kezelték, ezzel a felirattal közölték az arra járókkal: gyomitózót terület.

Néhány ember fejében az a gondolat is megfordulhat, hogy aki ezt írta, nem jutott el az általános iskola második osztályába sem, de én nem így gondolom. Mással is előfordul, hogy melléüt, mellényúl, ő melléírt.

Ettől már csak élőszóban szebb hallani a dolgot. Hallottam már az identitástudat kifejezésre azt mondani embert, hogy indenticitás tudat, ami fogalmam sincs mit jelent, viszont jól hangzik, ugyanúgy, mint a diszkókvalifikáció, ami valószínűleg a szórakozóhely minősítését jelentheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!