egészségmegőrzés

2017.11.03. 17:30

Kezit csókolom! Gumi óvszerre lenne szükségem

Közel harminc óvszer automatát telepítenek a Bonyhádi járásban a fiatalok által könnyen elérhető helyeken.

szerző: Hargitai Éva, illusztráció: Shutterstock

– Kezit csókolom! Gumi óvszerre lenne szükségem – suttogta Bodrogi Gyula meglett ember létére pironkodva, persze egyetlen férfiként a patikában Trunkó Barnabás A gyógyszertárban című jelenetében.

– Cilikém, van kotonunk? – kiabált erre a Csala Zsuzsa alakította megszólított eladó hölgy a kolléganőjének.

– Hogy micsodánk? – obégatott vissza a patika másik sarkából a Hernádi Judit megszemélyesítette Cilike.

– Ko-ton!

– Ja, jó, várjál! Mindjárt megnézem... Sürgős?

– Ide az úrnak lesz! – na és itt az úr már legszívesebben láthatatlanná vált volna szégyenében, pedig a téma boncolgatásának, ezzel együtt a „koton” kálváriának még koránt sem volt vége, mint arra minden bizonnyal nagyon sokan, nagyon jól emlékeznek az idősebb generációk képviselői közül.

A mai fiatalok, kamaszok közül viszont feltehetően alig akadnak, akik valamilyen véletlen folytán ismerik a fentebbi jelenetet (ha valaki ingert érezne rá, hogy megnézze, " target="_blank" rel="noopener">itt megtalálja). Az érzés azonban nem biztos, hogy idegen a számukra, akkor sem, ha manapság a szexualitás sokkal kevésbé számít tabu témának, mint jó néhány évtizeddel ezelőtt. Egy kamasznak ma sem feltétlenül teljesen sima ügy elmenni a drogériába, leemelni a polcról a „családi csomagot”, a kosárban elvinni a pénztárig, ott kipakolni a szalagra, miközben esetleg a szomszéd néni vagy valamelyik tanára besorol mögé. Részben ezért is lehet létjogosultságuk a diszkrét óvszer automatáknak, másrészt pedig azért, mert jó, a célkorosztály által favorizált, könnyen elérhető helyeken is elhelyezhetőek, így nagyon jól jöhetnek akkor is, ha „sürgős”.

Képernyőképek a LoveInfo alkalmazásból

A Bonyhádi Gondozási Központ Család- és gyermekjóléti központja csatlakozott egy egészségmegőrzéssel, ezek között óvszer automaták üzemeltetésével foglalkozó vállalkozás kezdeményezéséhez. Munkatársaikkal felkeresték a Bonyhádi Járáshoz tartozó települések polgármestereit, szórakozóhelyeit, a védőnői szolgálatot, a buszpályaudvart, ahol tájékoztatást adtak erről a lehetőségről. Megkereséseik nagyrészt pozitív fogadtatásban részesültek és jelenleg tizennyolcan csatlakoztak is hozzájuk, ami 27 óvszer automata felszerelését jelenti a járás területén. Az első berendezéseket október végén a központ épületében helyezték el.

Az automata üzemelése teljesen egyszerű, kétszáz forintossal működik – szóval még csak nem is drága. Egy darab érme bedobása esetén beveszi a pénzt, majd kiadja az óvszert, mely megfelel minden hazai és nemzetközi szabványnak, minden higiéniai- és egészségügyi előírásnak. Német termék, a minősége kiváló, csomagolása praktikus és diszkrét.

A cél pedig az, hogy tudatosítsák a fiatalokban, mennyire fontos a biztonságos szex – tehát nem az, hogy könnyen elérhető óvszer birtokában minél előbb, minél több partnerrel és minél többet szeretkezzenek, hanem az, hogy ha így is úgy is arra kerül a sor, tegyék azt felelősen és biztonságosan. A szabadosság – nem várt következményekkel – nagyon nehéz élethelyzeteket tud teremteni. Rengeteg gondot, bajt, betegséget lehet megelőzni óvszer használatával, ezért a megelőzésnek kiemelt céllá kell válnia az érintettek életében.

Androidról is be lehet szerezni néhány hasznos loveinfót

A mai modern technológiának köszönhetően a fiatalság előszeretettel használja az információ átadására a különböző mobil eszközöket, csatornákat (Facebook, Twitter, Instagram, Viber). A statisztikák szerint 3 gyermekből 2 állandóan online van. Ezért jutott Langmár Bettinának, az egészségmegőrzéssel foglalkozó vállalkozás vezetőjének is eszébe, hogy a leghatékonyabb közlési forma a szexuális felvilágosítás esetében is egy mobil applikáció létrehozása, ami hiteles információkat tartalmaz, és a fiatalok nyelvén szól. Így jött létre a „LoveInfo” mobiltelefonos alkalmazás ötlete. A megvalósításhoz sikerült egy szakmai csapatot létrehoznia, melynek tagjai a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának dolgozói, van köztük szülész-nőgyógyász főorvos, szexológus tanácsadó, ügyvéd, valamint szoftverfejlesztők dolgoztak rajta. A LoveInfo alkalmazás elsősorban a 12-20 éves korosztály számára készült, hasznos tanácsokkal, információval szolgál, illetve konkrét segítséget nyújt baj esetén. ugyanakkor a szülőket is megszólítja. Érdemes lehet megnézni.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!