Fesztivál

2018.10.25. 14:00

Tehetséges ifjú zenészek mérték össze tudásukat

Ismét tehetséges zenészek, zenekarok mutatkozhattak be az Öröm a zene Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztiválon Pakson. A tehetségkutató célja mit sem változott az elmúlt években: megmérettetési lehetőséget biztosítani a fiataloknak.

Budavári Kata

Fotó: Molnár Gyula

Egy nagykovácsi csapat, az Indeed nyerte az Öröm a zene XXI. Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál tehetségkutatóját a hétvégén Pakson. Mint azt Ruff Ferenc szervezőtől megtudtuk, a második helyen a pécsi Cedar Knoll, a harmadikon a fővárosi Pablo Chandez végzett. A fesztivál célja változatlanul kettős volt, egyrészt színvonalas zenei programot biztosított a paksi és Paks környéki fiataloknak, másrészt lehetőséget adott tehetséges amatőr zenekaroknak a nagyközönség, illetve értő, kritikus bírálók előtti megmérettetésre, tapasztalatszerzésre.

A tehetséges fiatal zenekarok támogatás, szakértői segítség hiányában jórészt felbomlanak, hiszen anyagi kondícióik gyengék, ezért sokan közülük nem tudják kibontakoztatni, bizonyítani tudásukat. Ruff Ferenc elmondása szerint korábban több együttes működött a megyében, most kevesebb, pedig jó volna, ha ismét több fiatal vállalkozna zenélésre, zenekar alapítására, illetve a továbbiakban vállalnák azt is, hogy bemutatkoznak a közönség előtt. Most bonyhádi indulója volt a tehetségkutatónak, egyébként pedig évek óta az a tendencia, hogy Bajától Debrecenig az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek a bandák a paksi megmérettetésre. A szervezőtől azt is megtudtuk, elsőként vették fel a kapcsolatot a Hangszeresek Országos Szövetségével (HANOSZ), fesztiváljuk pedig egyike annak a huszonötnek, amely része az Öröm a zene programnak.

Visszatérve az eredményekre, a közönség díját Soltész Péter kapta az Indeed-ből, ugyanígy ő az Újfalusi Gábor-díj nyertese, a jövő reménysége, kimagasló tehetség. A The Houdinis zenekar előzenekaraként, a Pagony zenekar lemezbemutató koncertjén, illetve a XXIV. Peron tehetségkutatón a Cedar Knoll léphet fel, a XXII. Légrádi Antal Tehetségkutató Fesztiválon pedig a Pablo Chandez.

Az első helyezett fellépési lehetőséget kapott a HANOSZ felajánlásából a 2019-es Budapest Music Expón megrendezésre kerülő „Öröm a Zene” tehetségkutatón, ahol az országos fesztiválok első helyezettjei mérhetik össze tudásukat. Az első helyezettnek egymillió forintos hangszervásárlási utalvány és kétmillió forintos médiacsomag is jár, továbbá rádiós bemutatkozási lehetőség és klipet is készíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!